Batono K’at’a Rkatsiteli
Wino Batono K’at’a Rkatsiteli
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Gruzja
Region: Kachetia
Producent: Batono
Szczepy: Rrkatsiteli
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c3
Nota degustacyjna:
Wino produkowane jest z najlepszych winogron Rkatsiteli zbieranych w winnicach w regionie Kachetia. Wino jest lekkie i orzeźwiające, to gruzińskie białe wino wytrawne o subtelnych aromatach owoców cytrusowych i jabłek. W ustach delikatne i dobrze zbalansowane, o żywej kwasowości i przyjemnie długim, czystym posmaku. Sugestie kulinarne: Podawać jako aperitif, do ryb, owoców morza i lekkich sałatek.
Notatki Sommelier:
Gruzja jest pierwszym regionem na świecie, w którym świadomie zaczęto produkować wino. Tradycyjne, pierwotne wręcz sposoby tworzenia wina zakorzeniły się w Gruzinach na tyle, że do dziś producenci wina wykorzystują w swoich winiarniach starożytne metody, na przykład starzenie wina w glinianych naczyniach, zakopywanych w ziemi. Dzięki ich zamiłowaniu do tradycji konsumenci na całym świecie mogą cieszyć się prawdziwym smakiem gruzińskiego wina. Owoce, które tworzą to wino, pozyskane zostały z krzewów winorośli odmiany Rkatsiteli. Szczep ten jest endemiczną odmianą Gruzji, czyli taką, która spotykana i uprawiana jest jedynie w tym kraju. Rkatsiteli uważany jest za najlepszą białą odmianę gruzińskich winogron, a jego uprawy są tak duże, że pod względem obszaru zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich światowych upraw. Białe, delikatnie wytrawne, o aromacie białych kwiatów. Wino ujawnia jasno-złocistą barwę z mieniącymi się srebrnymi refleksami. Delikatny bukiet otwiera się aromatami białych owoców: jabłek, gruszek i słodkiego melona oraz białych kwiatów polnych, takich jak kwiat jeżyny polnej, powój czy trybula. W smaku wino jest idealnie zbalansowane między słodyczą, a orzeźwiającą kwasowością. Nieznaczna wytrawność przypadnie do gustu miłośnikom słodszych smaków. Do indyka i warzyw. Subtelny smak wina doskonale skomponuje się z delikatnym drobiowym mięsem, na przykład indyczymi pulpecikami w sosie śmietanowy a także z cytrynowym risotto z dodatkiem gotowanego na parze brokułu i zielonym groszkiem.
2023-06-24
Batono K’at’a Rkatsiteli
Batono K’at’a Rkatsiteli wino jest wytrawne, zbudowane na bazie szczepu Rkatsiteli. Odmiana ta jest uważana za jeden z najstarszych gatunków winorośli na świecie. Trunek wyróżnia się delikatną słomkowo-cytrynową barwą. W nosie i smaku posiada wyraziste owocowe nuty zielonych jabłek i pigwy z subtelnym ziołowym aromatem. Na języku pozostawia przyjemny, długi finisz.