Chateau Mukhrani Saperavi Kartlia
Wino Chateau Mukhrani Saperavi Kartlia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Mukhrani Saperavi
Kraj: Gruzja
Region: Kartlia
Producent: Chateau Mukhrani
Szczepy: Saperavi
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Wino o głębokim rubinowym kolorze. Ukazuje aromaty czarnej morwy, czarnej porzeczki i wiśni. W ustach bardzo ekspresyjne, żywiołowe. Miękkie aksamitne taniny i dobra równowaga dają wspaniale długi finisz. 20% wina dojrzewa w beczkach z amerykańskiego, francuskiego i kaukaskiego dębu. Sugestie kulinarne: Czerwone mięso i dziczyzna z grilla, mięso smażone, twarde sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Château Mukhrani błyszczy do szklanki z błyszczącą czerwienią rubinową. Jeśli lekko przechylisz szklankę, na krawędziach tego dojrzałego wina widać przejście koloru wina w stronę granatowej czerwieni. Jeśli dasz mu trochę powietrza obracając się, to czerwone wino charakteryzuje się fascynującym blaskiem, który pozwala mu tańczyć żywcem w szklance. W szklance to czerwone wino z Château Mukhrani oferuje aromaty jabłek, moralność cienia, śliwki, gruszki nashi i czarne wiśnie, uzupełnione wanilią, cynamonem i orientalnymi przyprawami. To wytrawne czerwone wino z Château Mukhrani jest idealne dla osób, które lubią pić wino na sucho. To lekkie i wielowarstwowe, gęste czerwone wino prezentuje się na podniebieniu. Finał tego bardzo dojrzałego czerwonego wina z regionu winiarskiego Kartlien urzeka niezwykłym pogłosem. Wykończeniu towarzyszą również mineralne fasety gleb zdominowanych przez żwir i glinę.
Dobrze smakujące wino Saperavi produkowane z odmiany winogron Saperavi. W Kartezji winogrona produkowane dla tego wina rosną na glebach gliniastych, granitowych i żwirowych. Ze względu na umiarkowany wpływ pobliskiej opony rzecznej winogrona stają się wolniejsze i rozwijają głębię aromatyczną. Jagody tego czerwonego wina z Gruzji zbierane są wyłącznie ręcznie, gdy są doskonale dojrzałe. Po zbiorze winogrona docierają do prasy najszybciej. Tutaj są one wybierane i starannie mielone. Fermentację przeprowadza się następnie w zbiorniku ze stali nierdzewnej i małym drewnie w kontrolowanych temperaturach. Po fermentacji Saperavi dojrzewa przez 8 miesięcy we francuskich i amerykańskich dębowych barykadach