Elibo Saperavi Red Semi Dry
Wino Elibo Saperavi Red Semi Dry
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Elibo Saperavi Red Semi Dry
Kraj: Gruzja
Region: Kachetia
Producent: Elibo
Szczepy: Saperavi
Rodzaj: czerwone, półwytrawne
Pojemność: 0,75l
Rubinowy kolor ze szkarłatnymi odcieniami. Aromaty dojrzałej wiśni, owoców leśnych oraz fiołków. Smak bogaty, obficie owocowy, dobrze zorganizowany i zrównoważony. Sugestie kulinarne: Jagnięcina, potrawy zapiekane, pizza, sery pleśniowe.
Notataki Sommelier Bachus Wina
Intensywnie czerwone gruzińskie wino o aromatach świeżych wiśni i morw przemieszanych z subtelnymi nutami waniliowymi. W ustach dobrze zbudowane i zrównoważone, o rześkiej, owocowej końcówce. Podawać do smażonych i grillowanych mięs, pieczonego kurczaka, twardych serów, gulaszy wołowych. Wino z szczepu Saperavi to o najbardziej rozpowszechniona czerwona odmiana winorośli uprawiana w Gruzji. Znana co najmniej od średniowiecza. Wina z tego szczepu odznaczają się intensywnym kolorem, świeżością, kwasowością, mocną strukturą oraz bogatym aromatem wiśni, czereśni, śliwek, jeżyn, nut kawy, czekolady i przypraw korzennych. Długo macerowane saperavi należą do najbardziej długowiecznych win czerwonych na świecie. Wina z odmiany Saperavi produkuje się zarówno w europejskim stylu, jak i tradycyjną metodą wyrobu wina w glinianych kvevri. Spotkać można zarówno dobre wina różowe, tradycyjne gruzińskie wina półsłodkie oraz wina wzmacniane. Polecane wino Elibo Saperavi Red Semi Dry jest odpowiednią wizytówka dobrych win Gruzińskich.
2022-09-24
Elibo Saperavi Red Semi Dry dobre wino z Gruzji
Elibo Red wino uniwersalne i delikatne. Wśród aromatów pojawiają się nuty śliwek, pieczonych owoców, konfitury i przypraw. Na podniebieniu słodkie czerwone i ciemne owoce wybornie harmonizują się z nutami przypraw i przyjemnym, słodkawym finiszem.Delikatny charakter i struktura wina idealnie sprawdzą się w towarzystwie lekkich dań opartych na cielęcinie, z polędwiczkami wieprzowymi, a także przy klasycznych włoskich pastach. Półwytrawny smak i słodkawe akcenty sprawiają, iż to także idealny wybór do samodzielnej konsumpcji z osobami o subtelnym podniebieniu.