Georgian Mukuzani Premium Dry
Wino Georgian Mukuzani Premium Dry
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Georgian Mukuzani Premium Dry
Kraj: Gruzja
Region: Kachetti
Apelacja: Mukuzani
Producent: Georgian Wine House
Szczep: 100% Saperavi
Rodzaj: czerwone wytrawne
Temp. serwowania: 12C
Pojemność: 0,75lBK15
Alkohol: 12 %
Wino o głębokim ciemno rubinowym odcieniu. Uwodzi aromatami owoców leśnych, jagód, z akcentami kwiatów białego bzu. Na podniebieniu wyczuwalne dojrzałe ciemne owocem, wiśnie. Wino pełne na podniebieniu, wyraziste o dobrej kwasowości i przyjemnych taninach. Sugestie kulinarne: lasagne, pieczona kaczka, pieczeń wołowa, spagetti bolognese, pizza.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Gruzja słusznie nazywana jest „kolebką wina”, co zostało potwierdzone przez UNESCO w grudniu 2013 roku, kiedy najstarsza gruzińska metoda produkcji wina w Qvevri została wpisana na reprezentatywną listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości. Gruzja szczyci się ponad 500 odmianami autochtonicznych winogron, prawie jedną szóstą światowych odmian winorośli, w tym zagrożonymi odmianami, których nie ma nigdzie indziej na Ziemi. Cieszymy się, że możemy zaoferować w sklepie Bachus Wina wyśmienite gruzińskie wino od Tbilvino Iveriuli, jednego z najlepszych producentów dostępnych na rynku.
Każdego roku winiarz wybiera najlepsze kiście winogron, kierując się ich równowagą, intensywnością aromatu i zdolnością do utrzymania dobrej kwasowości. Wyselekcjonowane winogrona zbieramy o zawartości cukru 20-22% i kwasowości miareczkowej 6-8. Po usunięciu łodygi i odciśnięciu, fermentacja przebiega w 23-28°C w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Dodajemy czystą kulturę drożdży. Po 12-15-dniowej maceracji przenosimy wino do 300-litrowych beczek z dębu francuskiego na 9-12 miesięcy. Wino dojrzewa w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Kolejny etap starzenia następuje się w butelkach. Wino ujawnia aromaty wiśni, wanilii, gorzkiej czekolady i słodkich przypraw, któremu towarzyszy długi, delikatny posmak. Odpowiedni zbalansowana struktura taniny zapewnia, że wino będzie dalej rozwijać się w butelce i poprawiać się przez lata. Ze względu na minimalną filtrację w butelce może wytworzyć się niewielka ilość osadu.