Pirosmani Tbilvino Iveriuli
Wino Pirosmani Tbilvino Iveriuli
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Pirosmani Red Medium Sweet
Kraj: Gruzja
Region: Kakheti
Producent: Tbilvino
Szczepy: Saperavi , Rkatsiteli
Rodzaj: czerwone, półsłodkie
Pojemność: 0,75 l C3
Iveriuli Pirosmani to czerwone, półsłodkie wino gruzińskie, które zostało wyprodukowane w regionie Kakheti. Subtelna słodycz , niemęcząca i dobrze zbalansowana z owocowym charakterem. Będzie pasowało dobrze do serów dojrzewających typu Camembert i do niezbyt słodkich deserów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Czerwone, półwytrawne wino pochodzące z regionu Kakheti, znajdującego się we wschodniej Gruzji. Nazwa szczepu w dosłownym tłumaczeniu oznacza barwnik, którego szczególnie dużą ilość znajdziemy w jego owocach. Dzięki niemu wino ma głęboką rubinową barwę z granatowymi relfeksemi. W nosie wyczuwalne aromaty owoców leśnych, wiśni i korzennych przypraw. W ustach jest harmonijne z przyjemną ostrością.Ręczny zbiór najdojrzalszych owoców. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie tłoczone, a następnie poddawane fermentacji na naturalnych drożdżach w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze (23-280C). Po 10 dniowej maceracji, wino zostaje zlane znad osadu i poddane fermentacji malolaktycznej po czym dojrzewa w kadziach z nierdzewnej stali z zachowaniem optymalnej temperatury.
2023-06-24
Gruzińskie wino o czerwonej barwie z elementami słodyczy
Miękki, zaokrąglony i aksamitny smak wina otacza cierpkimi tonami owoców i jagód, których słodycz jest zabarwiona harmonijną kwasowością. Przyjemny posmak ma pikantny charakter. Obfity aromat wina ujawnia się w odcieniach dojrzałych wiśni, suszonych śliwek, morwy i jeżyn, którym towarzyszą nuty słodkich przypraw. Wino zaleca się podawać do bogatych dań mięsnych, dojrzałych serów, owoców i deserów.