Saperavi Red Tbilvino
Kraj: Gruzja
Region: Kachetii
Producent: Tbilvino
Szczep: Saperavi
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l C3
Rozwiń opis...Wino to powstało z najbardziej popularnej gruzińskiej odmiany winogron Saperavi. Posiada ono ciemnoczerwony kolor, w aromacie pełne jest winogron i wiśni z delikatną wanilią, dobrze wkomponowaną w całość. Długa końcówka. Dobrze pasuje do dań mięsnych: steków, żeberek czy baraniny.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Kachetia jest dla Gruzji niczym Piemont dla Italii, Bordeaux dla Francji czy Barossa dla Australii. Nie dlatego, że powstaje tam dwie trzecie wszystkich gruzińskich win. I nie dlatego, że znajdziemy tam 14 z 18 gruzińskich apelacji. To najzwyczajniej w świecie region rodzący wina o największej głębi i najczystszych aromatach. W pobliżu Ruispiri, pewien niemiecki osadnik z początku XIX wieku zbudował swoje piwnice. W 1846 roku wydal artykuł o winiarstwie Gruzji, w którym – krytykując pewne miejscowe zwyczaje – uzasadnił wielką przydatność tutejszych kwewri (piszemy o nich w kolejnym artykule) dla potrzeb fermentacji i dojrzewania wina wytworzonych z miejscowych szczepów. Nieco wcześniej ogromny wpływ na rozwój i „europeizację” gruzińskiego winiarstwa wywarł urodzony w Tsinandali książę i poeta Aleksander Czawczawadze. To dzięki także jego pracy z końcem XIX wieku ugruntowały swoją pozycję takie apelacje jak tsinandali, mukuzani czy napareuli. A działo się to wszystko w czasach rosyjskiej aneksji, która liczącej sobie tysiące lat tradycji miejscowego winogrodnictwa niemal położyła kres.
Nagrody i wyróżnienia:
Brązowy Medal przyznany przez Decanter World Wine Awards.
International Wine and Spirit Competition przyznało Srebrny Medal
IWSC przyznało Separavi Red Brązowy Medal.
2023-06-24
Wino saperavi dobrze komponuje się z kebabem
Pyszny aromat wina jest nasycony typowymi odmianami świeżych winogron, wiśni i wanilii. Wino dobrze komponuje się z kebabem, stekami i żeberkami wieprzowymi.