Tamada Qvevri Dry Red Saperavi
Kraj: Gruzja
Region: Kachetia
Apelacja: Kakheti
Producent: Tamada
Typ: Dry Red Saperavi
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Rozwiń opis...Tamada Qvevri Dry Red to wytrawna czerwona odmiana autochtonicznego gruzińskiego szczepu Saperavi. Wino wytwarzane z czerwonych jagód metodą kachetiańską. Zgodnie z narodową tradycją fermentacja odbywa się w qvevri - dużych glinianych dzbanach zakopanych w ziemi. Fermentacja soku winogronowego wraz z nasionami, skórkami i grzbietami odbywa się przez 7 miesięcy w obecności dzikich drożdży i bez kontroli temperatury. Wino odznacza się głębokim rubinowym odcieniem z jasno fioletowymi refleksami, nos uwydatnia aromaty owocowo korzenne, nuty czerwonej i różowej wiśni, czarnej wiśni, konfitury truskawkowej, jesiennego lasu po deszczu, tytoniu i liści porzeczki. Sugestie kulinarne: grillowane mięsa, szynki dojrzewające, pikantne wędliny.
Notatki Winiarskie
GWS jest jedną z najważniejszych i uznanych na świecie winnic w Gruzji, z siedzibą w regionie Kachetia na wschodzie kraju, gdzie winogrona Saperavi są najlepsze. Posiadając ponad 400 ha winorośli, znajduje się pod ścisłą kontrolą i wyjątkowo profesjonalną opieką Philippe'a Lespy'ego, byłego głównego winiarza w Château Mouton-Rothschild w Bordeaux przez ponad osiem lat. GWS produkuje cudownie wyraziste wina , które reprezentują jedne z najlepszych wartości w gruzińskim winiarstwie.
Gruzja kraina wina leży, przy potężnej granicy rosyjskiej i sąsiadujący z Armenią i Azerbejdżanem, korzysta z bliskości gór Kaukazu na północy i chłodnego klimatu wybrzeża Morza Czarnego na zachodzie. Kilka regionów jest ważnych pod względem uprawy winorośli, z głównymi regionami uprawy winorośli, takimi jak Dolina Rio, ale najważniejszy pod względem wysokiej jakości wina jest region Khaketi na północnym wschodzie kraju, położony u podnóża gór Kaukazu. Tutaj cieplejsze klimaty i bogate gleby gliniaste dają wina o niezwykłej przejrzystości i czystości. Winogrona, takie jak czerwone Saperavi, dominują w winiarstwie w Gruzji, wspierane przez białe odmiany winogron Rkatsiteli i Mtsvane.
Nie tylko w Gruzji, ale w całym procesie produkcji wina istotne jest stosowanie glinianych naczyń zwanych kwewri. Są to duże gliniane garnki zakopywane w ziemi, w których fermentuje się często całe grona, a także maceruje winogrona na skórkach w szczelnych warunkach, co nadaje wielu gruzińskim winom unikalny „pomarańczowy” lub naturalny charakter.