Wino Tamada Qvevri Dry Red Saperavi

120,00 zł
Brutto
1 Przedmiot

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Tamada Qvevri Dry Red Saperavi 

 

Kraj: Gruzja

Region: Kachetia

Apelacja: Kakheti

Producent: Tamada

Typ: Dry Red Saperavi

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 13%

 

Rozwiń opis...

Tamada Qvevri Dry Red to wytrawna czerwona odmiana autochtonicznego gruzińskiego szczepu Saperavi. Wino wytwarzane z czerwonych jagód metodą kachetiańską. Zgodnie z narodową tradycją fermentacja odbywa się w qvevri - dużych glinianych dzbanach zakopanych w ziemi. Fermentacja soku winogronowego wraz z nasionami, skórkami i grzbietami odbywa się przez 7 miesięcy w obecności dzikich drożdży i bez kontroli temperatury. Wino odznacza się głębokim rubinowym odcieniem z jasno fioletowymi refleksami, nos uwydatnia aromaty owocowo korzenne, nuty czerwonej i różowej wiśni, czarnej wiśni, konfitury truskawkowej, jesiennego lasu po deszczu, tytoniu i liści porzeczki. Sugestie kulinarne: grillowane mięsa, szynki dojrzewające, pikantne wędliny.

  

Notatki Winiarskie

GWS jest jedną z najważniejszych i uznanych na świecie winnic w Gruzji, z siedzibą w regionie Kachetia na wschodzie kraju, gdzie winogrona Saperavi są najlepsze. Posiadając ponad 400 ha winorośli, znajduje się pod ścisłą kontrolą i wyjątkowo profesjonalną opieką Philippe'a Lespy'ego, byłego głównego winiarza w Château Mouton-Rothschild w Bordeaux przez ponad osiem lat. GWS produkuje cudownie wyraziste wina , które reprezentują jedne z najlepszych wartości w gruzińskim winiarstwie.

Gruzja kraina wina leży, przy potężnej granicy rosyjskiej i sąsiadujący z Armenią i Azerbejdżanem, korzysta z bliskości gór Kaukazu na północy i chłodnego klimatu wybrzeża Morza Czarnego na zachodzie. Kilka regionów jest ważnych pod względem uprawy winorośli, z głównymi regionami uprawy winorośli, takimi jak Dolina Rio, ale najważniejszy pod względem wysokiej jakości wina jest region Khaketi na północnym wschodzie kraju, położony u podnóża gór Kaukazu. Tutaj cieplejsze klimaty i bogate gleby gliniaste dają wina o niezwykłej przejrzystości i czystości. Winogrona, takie jak czerwone Saperavi, dominują w winiarstwie w Gruzji, wspierane przez białe odmiany winogron Rkatsiteli i Mtsvane. 

Nie tylko w Gruzji, ale w całym procesie produkcji wina istotne jest stosowanie glinianych naczyń zwanych kwewri. Są to duże gliniane garnki zakopywane w ziemi, w których fermentuje się często całe grona, a także maceruje winogrona na skórkach w szczelnych warunkach, co nadaje wielu gruzińskim winom unikalny „pomarańczowy” lub naturalny charakter.

Tamada Qvevri Dry Red Saperavi - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2022-06-15

Saperavi wino z Gruzji

Duży czerwony! Nuty świeżych winogron, wiśni i jeżyny. Głęboki i bogaty bukiet wiśni i jeżyn. Obecność glinki z Qvevri nadaje jej złożony, ziemisty aromat.

Dodaj opinię

Tamada Qvevri Dry Red Saperavi

Dodaj opinię