Tbilvino Georgian Valleys Mukuzani
Wino Tbilvino Georgian Valleys Mukuzani
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Tbilvino Georgian Valleys Mukuzani
Kraj: Gruzja
Region: Kachetia
Producent: Tbilvino
Szczepy: Saperavi
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16–17°C
Pojemność: 0,75lC4
Wino wykonane w całości z odmiany saperavi. Nos wypełniony aromatami leśnych owoców, morwy i liścia laurowego. Na podniebieniu krągłe, soczyste, z przyjemnymi taninami i długim owocowym finiszu. Sugestie kulinarne: Podawać do wieprzowiny na zimno, kiełbas, pieczonego kurczaka.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino będące inspiracją dla powstania Turton Wines, gruzińskie wino nadal ma niezrównaną objętość. Gruzja, powszechnie uznawana za źródło wina, jakie znamy, rozpoczęła produkcję ponad 8000 lat temu i posiada miejsca starożytnego winiarstwa ze statusem chronionym przez UNESCO. Słyną z efek Qvevri Winiarstwa metody i zdolność nie tylko produkują doskonałe czerwone, wina białe i pomarańczowe sucha, ale wspaniałe i typowo gruzińskie półsłodkie wszystkich typów. Uważana za jedna z najbardziej imponujacych kontrolowanych apelacji w Gruzji, wina z Mukuzani nad brzegiem rzeki Alazani zazwyczaj poddawane są dłuższemu starzeniu w dębowych beczkach, aby dodać głębi i złożoności, i to tutaj Saperavi (najpopularniejszy rodzimy czerwony gron w Gruzji) osiąga swoje szczyt. Wino Tbilvino Mukuzani ujawnia aromaty czarnej wiśni, ciemnej czekolady z odrobiną wanilii i przypraw. Podniebienie obfituje w dojrzałe, wypełniające usta owoce, z nutami śliwki i czarnej melasy, a następnie mocnymi taninami. Spróbuj ze smażonym na patelni stekiem, dziczyzną, daniami z bakłażana, dojrzałym cheddarem lub wędzonymi serami.
Tbilvino powstało w 1962 roku i jest wiodącym producentem gruzińskich win. Ich główna winnica i winnice znajdują się u podnóża gór Kaukazu w Kachetii z widokiem na żyzną dolinę rzeki Alazani, z drugą winnicą w stolicy, Tbilisi (Kartli). Ich zespół doświadczonych winiarzy oraz połączenie nowoczesnych i tradycyjnych metod fermentacji pozwala im stworzyć szeroką gamę stylów wina. Gruzińskie wina pozyskują winogrona z małych rodzinnych winnic, tak zakorzenionych w kulturze, że stanowią silną część rodzinnego dziedzictwa. Istnieje kilka regionów winiarskich, które cieszą się dużym uznaniem 18 szczególnych obszarów uprawy winorośli, z uważnym monitorowaniem i niskimi plonami. Starożytna metoda Qvevri jest nadal szeroko stosowana. Qvevri to duże gliniane garnki, zakopane pod ziemią po szyję, aby zapewnić idealną fermentację i temperaturę starzenia, często ze skórkami i łodygami dla pełnej koncentracji. Ta metoda jest kluczową częścią produkcji wina pomarańczowego.
Tbilvino Georgian Valleys Mukuzani - Opinie klientów
wino Tbilvino Georgian Valleys Mukuzani
Wytrawne czerwone gruzińskie wino powstałe ze znakomitej lokalnej odmiany saperavi. W nosie mocne, gęste, o aromatach leśnych owoców, morwy i liścia laurowego. W ustach dobrze zbudowane, soczyste, o długim owocowym finiszu. Podawać do wieprzowiny na zimno, kiełbas, pieczonego kurczaka.
2023-06-24
Dobre gruzińskie wino mukuzani .
Dobre gruzińskie wino mukuzani W nosie mocne, gęste, o aromatach leśnych owoców, morwy i liścia laurowego. W ustach dobrze zbudowane, soczyste, o długim owocowym finiszu. Podawać do wieprzowiny na zimno, kiełbas, pieczonego kurczaka.