Abadia Retuerta Pago Negralada Tempranillo
Wino Abadia Retuerta Pago Negralada Tempranillo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Abadía Retuerta Pago Negralada
Kraj: Hiszpania
Region: Kastylia-León
Apelacja: VdT Castilla y León
Producent: Abadía Retuerta
Szczepy: Tempranillo
Rodzaj: czerwone wytrawne
Dojrzewanie: 16 miesięcy, dąb francuski
Temperatura: 17–18°C
Pojemność: 0,75l
Wyjątkowe cuvée. Bezpośrednie, skoncentrowane wino o bogatym bukiecie pełnym aromatów dojrzałych świeżych owoców wzbogaconych o nuty cedru, dymu i ziemi. W ustach solidne i mocne, o gładkich, ale wyraźnie zaznaczonych taninach i długim posmaku. Podawać do pieczeni wołowej, dziczyzny, gulaszy, dojrzewających serów. Potencjał dojrzewania: 20 lat.
Pago Negralada pochodzi z pola Tempranillo, najszlachetniejszej hiszpańskiej odmiany winorośli. Winorośl sadzona jest na głębokich glebach żwirowych zmieszanych na powierzchni z piaskiem i produkuje wina o charakterystycznym, jędrnym, garbnikowym charakterze. „Pago Negralada reprezentuje czystość Tempranillo z Doliny Duero. Wino o rasie i charakterze, które wiernie odzwierciedla terroir, z którego pochodzi” – wyznaje mistrz winiarz Ángel Anocíbar. Wino zdobyło kilka międzynarodowych nagród i wyróżnień na najbardziej prestiżowych imprezach degustacyjnych . Ze swoim ogromnym potencjałem starzenia, jest to wino na dłuższą metę, wino z korzeniami mocno w przeszłości i celami nastawionymi na przyszłe triumfy.
Nagrody i wyróżnienia:
PLATINUM Medal – Decanter World Wine Awards 2017
GRAND GOLD Medal – Concours Mondial Bruxelles 2017
95/100 ptk. - Decanter World Wine Awards
94/100 ptk. - Guia Penin
93/100 ptk. - Robert Parker The Wine Advocate
92/100 ptk. - Wine Enthusiast
Notatki Sommelier Bachus Wina
Abadía Retuerta Ribera del Duero położona w miejscowości Sardón de Duero w Valladolid winiarnia jest zintegrowana ze środowiskiem o długiej tradycji winiarskiej, gdzie XII-wieczne opactwo na terenie posiadłości wyróżnia się jako wyjątkowy element. Zbudowana w 1996 roku, jest wspaniałym połączeniem tradycji i nowoczesności i jest uznawana za jedną z najnowocześniejszych winnic w Europie. W winnicy dominuje imponujące XII-wieczne opactwo, w którym mieści się jeden z najbardziej ekskluzywnych hoteli i restauracji na świecie: Abadía Retuerta Le Domaine. Kierownictwo techniczne w winnicy sprawuje pod kierunkiem dr Angela Anocibara. w enologii na Uniwersytecie w Bordeaux. Procedury pracy wyznacza nasz konsultant, Delbeck Pascal, francuski winiarz, który zaprojektował winnicę Abadía Retuerta. Używana grawitacja do poruszania wina podczas procesu produkcyjnego. Jest to najdelikatniejszy sposób obchodzenia się z winem, który pozwala na traktowanie go w najbardziej naturalny sposób, podczas gdy winogrona z każdej winnicy są winifikowane osobno, aby zachować wszystkie możliwe wpływy terroir. Winnice i wybitne wina są wynikiem doskonałej dojrzałości uzyskanej z unikalnego terroir, na które mają wpływ ekstremalne warunki klimatyczne typowe dla tej doliny. Winnica położona jest na lewym brzegu rzeki Duero. Jego powierzchnia podzielona jest na 54 działki sklasyfikowane głównie według terroir i odmian nasadzonych. Główne sukcesy Winiarni to prawie 30-letniej historii Abadía Retuerta zdołała osiągnąć dojrzałość i równowagę w swoich winach. Wina nagradzane za konsystencję i elegancję. W 2005 roku nasza Selección Especial została uznana za najlepsze czerwone wino świata podczas International Wine Challenge w Londynie. To samo wino trzy lata z rzędu znalazło się na liście 100 najlepszych win świata słynnego magazynu Wine Spectator. Osiągnięcie, które osiągnęliśmy jako pierwsi w Hiszpanii.
Abadia Retuerta Pago Negralada Tempranillo - Opinie klientów
Wino Ribere del Duero Abadia Retuerta Pago Negralada Tempranillo
Wspaniałe, skoncentrowane wino o wyrazistym bukiecie pełnym aromatów dojrzałych świeżych owoców wzbogaconych o nuty cedru, dymu i ziemi. W ustach solidne i mocne, o gładkich, ale wyraźnie zaznaczonych taninach i długim posmaku.
2023-06-10
wino Abadia Retuerta Pago Negralada Tempranillo
Powstałe z winogron odmiany tempranillo uprawianych na jednej konkretnej parceli wino cechuje atrakcyjny bukiet, na który składają się aromaty ciemnych owoców – śliwek i jeżyn – harmonijnie połączone z nutami korzennymi, drzewnymi i dymnymi, a także subtelnym niuansem kakaowym. Na podniebieniu zachwyca intensywnością i świeżością, soczystą owocowością, jedwabistą tanicznością i elegancją oraz intrygująco długim zakończeniem. Jest to wino o nietuzinkowej osobowości, długiej historii i wspaniałym potencjale starzenia, głęboko zakorzenione w przeszłości, ale z obietnicą triumfu w przyszłości. Podawać do pieczeni wołowej, dziczyzny, gulaszy, dojrzewających serów.