Acustic Celler Montsant
Wino Acustic Celler Montsant
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Acustic Celler Montsant
Kraj: Hiszpania
Region: Katalonia
Apelacja: Montsant DO
Producent: Acustic
Typ: dry Red - Garnatxa, Samsó (Carińena)
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15%
Wino wytwarzane ze starych krzewów (35– 65 lat) rosnących w Montsant na kamienistej, piaszczystej glebie. Wino dojrzewało w beczkach z francuskiego dębu. Wino pokazuje piękny nos z aromatami malin, wiśni, śliwek, tytoniu, kakao, wanilii, ołówka, dymu, pieprzu, mięty, goździków i fiołków. Na podniebieniu mięsiste, soczyste, aksamitne taniny, potężne, ale również eleganckie, głębokie mineralne, pikantne, złożone, olbrzymie wypełnienie owoców uwieńczone długim finiszem. vip
Notatki Sommelier Bachus Wina
Acústic Celler Red, DO Montsant czyli pełnowartościowa, giętka, ciemna owocowa czerwona mieszanka z zawrotnych zboczy Montsant , DO w Katalonii, która otacza bardziej znany i droższy Priorat. Zachęcający i orzeźwiający zapach cedru, pudełka przypraw i czarnej wiśni prowadzi do gładkiego, dojrzałego podniebienia o znacznej złożoności i mocy. Jedwabiste taniny nasycają tę mieszankę Penedès na bazie Samsó (Carignan) z zakurzonym pluszem, który jest bardzo atrakcyjny.
Zastanówmy się poniżej - z jakimi przekąskami i potrawami najlepiej wypić butelkę „czerwonego” Priorat? Bez wątpienia najlepszym dodatkiem do najlepiej sprzedających się czerwonych win dojrzewających z Priorat jest czerwone mięso. Jeśli wino nie jest zbyt pretensjonalne i stare, z wciąż „grającą” kwasowością i taninami, polecam połączyć je ze średnio wysmażonym, tłustym marmurkowym stekiem (typ Rib-eye), który jest dość posypany różnymi przyprawami. Również takie wina dobrze komponują się z duszoną i pikantną jagnięciną i wołowiną (na przykład pasują zwykłe „policzki wołowe”), różnymi rodzajami gulaszów z czerwonego mięsa, czy dowolnym mięsem obficie polanym pikantnymi sosami.
Wine Advocate, 91 punktów
Większość cennych miejsc w Monsant znajduje się na wysokich stromych zboczach, gdzie winorośl cieszy się długim śródziemnomorskim słońcem w ciągu dnia i zimą w nocy, pomagając w rozwoju aromatów, jednocześnie zachowując niezbędną kwasowość winogron. Gleba tutaj jest lokalną specjalnością znaną jako Llicorella , która ma wysoką zawartość granitu i łupków.
Oceny i wyróżnienia
91/100 punktów Robert Parker
2022-05-15
Acustic Celler Acustic Vinyes Velles Nobles Montsant
Włożenie nosa do kieliszka Acustic Vinyes Velles Nobles, mieszanki Garnacha i Carinena z różnych winnic Montsant, przywiodło mi na myśl Carinena. Dąb jest bardzo dobrze zintegrowany z ziemistymi, żelaznymi, charakterystycznymi aromatami krwi i kory drzew Carinena oraz niektórych dzikich jagód. Podniebienie jest od średniego do pełnego z dużą świeżością, nigdy nie zgadniesz, że to 15% alkoholu. Posiada bardzo dobrą równowagę i precyzyjne smaki z drobnymi taninami. Fantastyczna wartość.