Alion Ribera del Duero Bodegas y Vinedos
Wino Alion Ribera del Duero Bodegas y Vinedos
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Alion Ribera del Duero Bodegas y Vinedos 0,75l
Kraj: Hiszpania
Region: Ribera Del Duero
Typ:Tinto Fino / Tempranillo
Poj.: 0,75l
Wino produkowane z odmiany Tinto Fino. Winogrona zbierane są ręcznie w 12-kilogramowych pudełkach i od razu przewożone do winnicy na stoły sortownicze. Fermentacja odbywa się w drewnianych kadziach w kontrolowanych temperaturach, aż do uzyskania dobrej struktury polifenolowej, która zapewni bogaty kolor i zwartą strukturę, która stanowi część osobowości tego wina; wreszcie dojrzewanie trwające od 14 do 20 miesięcy, w zależności od właściwości rocznika, odbywa się w całości w nowych beczkach z francuskiego dębu Bordeaux. Te beczki, pochodzące od wiodących firm z Bordeaux (Radoux, Taransaud, Saury i Vicard), stanowią znaczącą inwestycję w dąb, ponieważ całe wino produkowane w Alión będzie leżakować w nowych beczkach po zdekantowany do butelki, nie będzie ponownie używany przez wytwórnię win. Po wyjęciu z beczek wino pozostanie nie krócej niż 15 miesięcy w bezruchu butelki, gdzie zgromadzi wszystkie pierwotne aromaty owocu wraz z odcieniami delikatnego leżakowania, powodując intensywne, wino złożone i mięsiste, ale gdzie elegancja jest wyróżnikiem i znakiem rozpoznawczym winnicy.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Położona w Valbuena de Duero (Valladolid) Vega Sicilia jest jedną z najlepszych winnic na świecie . Ponad 150-letnia historia produkcji wina w jednym z pobłogosławionych obszarów. Obecnie jest własnością rodziny Álvarez , która stworzyła grupę TEMPOS Vega Sicilia , która obejmuje różne winnice w Ribera del Duero , Toro i Hungría. W 1577 roku po raz pierwszy pojawiła się nazwa Vega Sicilia w odniesieniu do posiadłości, ale dopiero w 1864 roku Eloy Lecanda rozpoczął profesjonalną działalność winiarską . W 1882 roku zakończono budowę terenu opracowania , w którym obecnie mieszczą się biura i starzejące się magazyny. Już w tym czasie wina Vega Sicilia zaczęły zdobywać sławę otrzymując liczne nagrody. W 1888 roku winnica przeszła w ręce Pascuala Herreo Buxa , który prowadził ją przez niecałe 10 lat. W 1897 roku został przyznany na aukcji Antonio Herrero Vázquezowi i odziedziczyło go troje jego dzieci, z których tylko jedno ostatecznie otrzymało majątek, to Pascual Herrero. W 1907 roku posiadłość została wydzierżawiona przez Cosme Palacio , człowieka z La Rioja, który zlecił produkcję win Txominowi Garramioli. W 1950 roku firma nasienna Prodes odkupiła gospodarstwo od rodziny Herrero i powstała win SAVegafirma. W 1982 roku rodzina Álvarez nabyła winnicę od Neumanów i utrzymuje ją do dziś. W 1991 roku stworzył Alión w Ribera de Duero, 1993 roku założył Tokaj-Oremus na Węgrzech, aw 2001 roku stworzył Pintię w Toro. Musimy poczekać do 2013 roku na stworzenie Macán w Rioja przez Benjamína de Rothschilda i Vegę Sicilię .
Winiarnia posiada magazyn winifikacyjny do zbiorników ze stali nierdzewnej Valbuena 5th Year oraz inne półkoliste pomieszczenie, w którym wina przeznaczone dla Único są fermentowane w 19 dębowych zbiornikach. Posiada również własne laboratorium do kontroli wina. W innym budynku znajduje się bednarnia i dołączony do tego budynku szereg magazynów do przechowywania innych produktów. Pomieszczenia dojrzewania znajdują się na parterze głównego budynku i mieszczą ponad 3000 beczek. Stojak na butelki znajduje się w klimatyzowanym budynku, w którym butelki mają idealną temperaturę i wilgotność przed wprowadzeniem na rynek. Zbiegając się ze 150. rocznicą, najważniejsze aktualizacje dotyczące winnicy i winnicy zostały zakończone. Wina Tempos Vega Sicilia sprzedawane są w 88 krajach . Aby zostać klientem grupy, zarówno prywatnym, jak i profesjonalnym, należy wypełnić wniosek, a gdy już zostaniesz klientem, winiarnia przydziela Ci indywidualną kwotę na każdy rocznik. Zarządzanie gospodarstwem odbywa się z całkowitym poszanowaniem środowiska i otoczenia. Używają organicznych nawozów dla winorośli i nie używają herbicydów. Na 210 hektarach winnic uprawiane są odmiany Tempranillo , Cabernet Sauvigon i Merlot . 140 z tych hektarów jest wykorzystywanych przez Valbuena i Único, a pozostałe 70 przez Alión. Minimalny wiek winorośli to 10 lat , a średni 35 lat . W winnicy znajdują się stare winnice, takie jak Ontañón , które zostały zasadzone w 1910 roku.
Vega Sicilia jest powszechnie uważana za największego producenta wina w Hiszpanii. Posiadłość w Ribera del Duero znana jest z gęstych, złożonych win czerwonych, wytwarzanych głównie z odmiany winorośli Tinto Fino (Tempranillo). Jej najlepsze wino, Unico , jest jednym z najdroższych i najbardziej poszukiwanych win w Hiszpanii. Posiadłość Vega Sicilia obejmuje około 1000 hektarów, z czego 210 hektarów jest pod uprawą winorośli. Działa od 1864 roku, na długo przed rozwojem apelacji, w której się znajduje, a obecne style winiarskie pochodzą z lat 1910-tych. Jakość stała się bardziej spójna od czasu obecnych właścicieli, rodziny Alvarez, przejęty w 1982 roku. Winnice są sadzone do około 80% Tempranillo, a pozostałą część zajmują Cabernet Sauvignon, Merlot i niewielkie ilości Malbec. Plony są utrzymywane na niskim poziomie, czemu sprzyjają zielone zbiory i żmudna selekcja winogron. Operacje winiarskie są równie skrupulatne, ze skomplikowaną serią regałów od dużych beczek do beczek, mieszając stary i nowy dąb i prowadząc do win zdolnych do długiego starzenia. Vega Sicilia jest także właścicielem pobliskiego Bodegas Alion , który produkuje wysokiej jakości wina ze szczepu Tempranillo do wcześniejszego spożycia, a także Bodegas Pintia w Toro.
Alion Ribera del Duero Bodegas y Vinedos - Opinie klientów
Wino Ribera del duero Alion Tinto Fino (Tempranillo)
Dojrzałe, smoliste śliwki i czarne wiśnie z fiołkami, skałami, kawą i grafitem. Wyrafinowane nuty balsamicznych owoców i kakao w proszku. Pełne i soczyste z żelazną pięścią tanin, a jednocześnie tak aksamitne i wypolerowane. Bardzo długi, skoncentrowany finisz, pokazujący mnóstwo finezji i warstw.
Alion wino doskonałe
wino Alion intensywnie zrównoważone na podniebieniu. Jego aromatyczne ciało wydziela esencje czerwonych i kwiatowych owoców, które pozostawia ślad na podniebieniu. Czysty i otulający smak, któremu towarzyszą czerwone owoce i garbniki.
Vega Sicilia Alion 2017 Ribera del Douero
Vega Sicilia Alion 2017 Ribera del Douero ozdobiona jest pięknym, intensywnym granatowym kolorem z rubinowymi refleksami. Nos ujawnia moc z nutą jeżyny, której towarzyszą niuanse mineralne i grafitowe. Podniebienie soczyste i okrągłe, ale nie ciężkie, trufla i humus pozostają na podniebieniu z lekko zamkniętym atakiem, który stopniowo otwiera się w kieliszku. Bez wątpienia świetne wino.
Wino Alion Vega Sicilia
Najbardziej odpowiednie połączenie z jedzeniem byłoby z czerwonym mięsem, kiełbasami, pieczeniami, gulaszami oraz dziczyzną z piór i sierści. Można ją pić w idealnych warunkach od teraz do 2040 roku.
Alión Ribera del Duero 2014
Wino w kategorii pierwsza klasa. Na nosie jest pachnący, z nutami wiśni, śliwek, suszonych ziół i lukrecji. W ustach obecne jest średnio kompletne ciało, z kremowymi garbnikami. Soczysty i żujący, aromatyzowany jagodami. Mocne wykończenie z nutami dżemu.
Ribera Alion *****
Początek i już petarda, bajka aż szkoda że mamy jedna butelkę. Głębia, świeżości i długi czas wspaniałej równowagi. Podobnie jak w Pintia, znajdują sposoby na zmniejszenie wpływu dębu. wino wykazuje bardziej pierwotne i kwiatowe aromaty, ma ładną konsystencję i delikatne taniny.
2024-11-24
Alión Ribera del Duero - Vega Sicilia
Wino ma głęboki rubinowy kolor. Aromaty obejmują nuty jeżyn, czarnych wiśni, śliwek, ciemnej czekolady, fiołków oraz przypraw, takich jak goździki i cynamon. Na podniebieniu jest pełne, z dobrze zbalansowaną strukturą, eleganckimi taninami i długim, złożonym finiszem. Alión Ribera Del Duero D.O. to ekskluzywne czerwone wino produkowane przez renomowaną winnicę Vega Sicilia, pochodzące z regionu Ribera del Duero. Wino to jest wytwarzane wyłącznie z odmiany Tinto Fino (lokalna nazwa Tempranillo), co nadaje mu wyjątkowy charakter i głębię smaku.