Altos de Rioja Crianza Tempranillo Torres
Wino Altos de Rioja Crianza Tempranillo Torres
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Altos de Rioja Tempranillo
Producent: Altos
Kraj pochodzenia: Hiszpania, Rioja
Apelacja: D.O. Ca. Rioja
Szczep: 100% Tempranillo
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lBK2
Ciekawy fioletowo-czerwony kolor z granatowymi niuansami. Intensywne aromaty czarnych jagód wraz z ziołowo-przyprawowymi akcentami. W winie czuć świeżość, świeże owoce oraz charakterystyczny ziołowy posmak. Po selektywnej zbiórce, oddzieleniu owoców od szypułek i kruszeniu, następuje maceracja w niskiej temperaturze. Do fermentacji użyto kadzi ze stali nierdzewnej a następnie starzono przez 6 miesięcy w starych francuskich i amerykańskich beczkach. Idealne do potraw w warzywnym sosie, makaronów, świeżych warzyw, przekąsek oraz młodych serów.
Bodegas Torres to przedsięwzięcie rodzinne, głównie kojarzone z dużą produkcją win i brandy w regionie Penedés. CO ciekawe – choć to producent masowy, a jego produkty są dostępne w supermarketach, a nawet w Żabce, nie są one tanie i reprezentują naprawdę niezłą jakość. To wino wyprodukowano w 100% z winogron z odmiany tempranillo, zebranych w Labastida, miejscowości regionu Alavesa. Mecracja na skórkach trwała 18 dni w stalowych tankach, fermentacja zaś w temperaturze 26-28 ° C przez tydzień. Następnie wino dojrzewało przez 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, oraz 6 miesięcy w butelkach.W efekcie uzyskano wino o mocnym, głębokim wiśniowym kolorze. W zapachu aromaty dojrzałych ciemnych owoców, takich jak aronia czy jagoda, oraz czerwonych, jak wiśnia. Dodatkowo nuty wanilii i odrobinę fiołka. W smaku niezwykle delikatne, aksamitne wręcz, o przyjemnej owocowości i średniej kwasowości, z długim eleganckim finiszem i pieprzną końcówką. Wino bardzo przystępne w odbiorze, co dla dużej części odbiorców wina może być zaletą. Taka pop-Rioja. To zdecydowanie wino do picia solo, choć można je świetnie połączyć z dojrzałymi serami oraz dojrzewającą wędliną. Może być też niezłym partnerem do potraw z grilla – ja wypróbowałem do grillowanych krążków bakłażana z serem z niebieską pleśnią i sprawdziło się znakomicie.