![](https://www.wina-bachus.pl/6157-large_default/aroa-jauna-crianza-navarra.jpg)
![](https://www.wina-bachus.pl/6157-large_default/aroa-jauna-crianza-navarra.jpg)
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Aroa Jauna Crianza Navarra
Kraj: Hiszpania
Producent: Bodegas Aroa Jauna
Apelacja: DO Navarra
Szczep: Cabernet Sauvignon, Merlot,
Tempranillo, Garnacha
Rodzaj: Czerwone, wytrawne
Wino organiczne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5%
Intensywny i głęboki fiolet, bardzo czysty, o wysokiej intensywności i jasności. Przekonujący nos dojrzałych czerwonych owoców, śliwek, kakao i suszonych liści w tle. Smak jest bogaty i owocowy z dobrze zrównoważoną świeżością. Dojrzałe, giętkie taniny, jedwabista konsystencja i długi posmak. Wino organiczno-biodynamiczne metody uprawy, tradycyjne metody produkcji wina i zaufanie do natury prowadzą do win Aroa
Notatki Sommelier Bachus Wina
Aroa Jauna Tinto Crianza jest wynikiem pracy małej winnicy w Zurukoain (Navarra) poświęconej produkcji win organicznych zgodnie z wytycznymi rolnictwa biodynamicznego. Wykonany jest z połączenia cabernet sauvignon, tempranillo, merlot i garnacha z doskonałego rocznika i jest leżakowany przez 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. W ciągu ostatnich dziesięcioleci Navarra od dawna znany jest wyłącznie z tego, że jego różowe wina cieszą się ogromnym prestiżem dzięki nowym czerwonym winom, wykonanym głównie ze zbiorów krajowych i międzynarodowych odmian, zagranicznych winogron bardzo dobrze przystosowanych do terroiru Navarrese. Dobrym przykładem jest Aroa Jauna Crianza. W szkle rozbłyskuje dojrzała wiśniowa czerwień z lekko granatowym wykończeniem. Interesujący i intensywny nos, w którym mieszają się aromaty owoców leśnych (wiśni) wraz z pikantnymi nutami serii (liść laurowy i oregano); później pojawiają się delikatne nuty mineralne i niebieskie kwiaty. Wreszcie istnieje fundusz lukrecji, wanilia i prażone fundusze; owoc dojrzewania w beczce. W ustach jest słodki, z bardzo dobrze skompensowaną kwasowością i dobrym ładunkiem owoców. Długie i trwałe w końcu z pikantnymi wspomnieniami. Sugestie kulinarne: idealnie pasuje do dań mięsnych lub galaretowatych, takich jak kłusaki wieprzowe wypełnione grzybami Winica położone na północnej granicy, pokryte pasmami górskimi Urbasa i Andia. Rolnictwo ekologiczne na świeżych wapiennych glebach ilastych. Winorośl nigdy nie była traktowana syntetycznymi produktami chemicznymi. Ręczny zbiór wybranych winogron w połowie października.