- Polecane!
Arzuaga Crianza Ribera Del Duero DO
Wino Arzuaga Crianza Ribera Del Duero DO
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Arzuaga Crianza Ribera Del Duero DO
Kraj: Hiszpania
Region: Ribera del Duero
Apelacja: DO Ribera del Duero
Producent: Bodegas Arzuaga Navarro
Typ: Dry Red Tempranillo
Pojemność: 0,75l BK17
Intensywny wiśniowy kolor. Aromaty dojrzałych owoców – śliwek i jagód, nuty drewna.W smaku eleganckie i smaczne. Aksamitne, gładkie i okrągłe taniny z posmakiem czarnych owoców i dębu. Starzenie się przez okres 16 miesięcy w 50% dębu francuskiego i 50-procentowych beczkach z dębu amerykańskiego tworzy delikatne i subtelne wino. Wino Crianza Arzuaga polecane do: Czerwone mięso, drób, dziczyzna, ptactwo łowne, miękkie sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Arzuaga Crianza powstaje po ścisłej selekcji odmiany Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Merlot, z których wytwarzane jest to wino, należą do najstarszej części gospodarstwa La Planta; uprawiane na 911 metrach wysokości w glebach gliniastych, z matką wapienną opadającą o metr od powierzchni. W optymalnym punkcie dojrzałości klastry są zbierane w skrzynkach po 15 kg, a następnie przechodzą przez stół do selekcji i będą usuwane do ich enkodera w zbiornikach ze stali nierdzewnej, gdzie po kilku dniach zimnej maceracji będą fermentować w temperaturze około 27 ° C. 16-miesięczne starzenie w beczkach, 50% dębu francuskiego i 50% dębu amerykańskiego sprawia, że jest to wino subtelne i subtelne. Sugestie kulinarne: pasztet domowy, bitki wołowe z pieprzem, Burger wołowy podany z pieczonymi ziemniaczkami, Chili con carne - meksykańskie danie jednogarnkowe, pieczeń rzymska z warzywami, placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne), paprykowy gulasz wołowy z pikantnym chorizo, Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami, kiełbasa z dzika podsmażana i zapiekana z ziemniakami, kaczka pieczona z kaszą, hiszpańskie tapas…
Arzuaga, ponad 25 lat w Ribera del Duero w 2019 roku kolejny raz winnica wyróżniona otrzymała nagrodę Verema za „Bodega z najlepszymi osiągnięciami w ostatnich latach”, zaszczyt, który zbiegł się z 25 rocznicą w Ribera del Duero.
Nagrody i wyróżnienia:
92/100 ptk. - Wine Enthusiast
92/100 ptk. - Guia Repsol
91/100 ptk. - Stephen Tanzer
91/100 pkt. - Guía Peñín
Arzuaga Crianza Ribera Del Duero DO - Opinie klientów
2016 Arzuaga Crianza Ribera Del Duero
Dymne, suche i spokojne zarazem pikantne wino o smaku drzewnym, które ma również dużo dojrzałych czarnych owoców. W miarę jak wino się rozwija i jest wygładzane przez starzenie się drewna, nabierze bogactwa i doskonałej koncentracji.
Hiszpańskie wino Arzuaga Crianza Ribera Del Duero do wieprzowiny
Aromaty wiśni, jeżyny, wanilii i mokki z akcentem dymnym i przyprawowym wykazują doskonałą definicję i wychwytują nutę tytoniu fajkowego, gdy wino się rozciąga. Słodki i ekspansywny na podniebieniu, oferujący intensywne ciemne jagody, wiśniowo-waniliowe i lukrecyjne smaki, które są zaostrzone przez pieprzny niuans. Wykazuje silną energię i korzenny nacisk na trwałe wykończenie, któremu nadają kształt gładkie, harmonijne taniny. Wino dobrze komponuję się z gotowaną wieprzowiną z warzywami.
Crianza Ribera del Duero
Wino Ribera del Duero w kolorze granatu zawiera bukiet fioletowej śliwki, palonej cebulki kopru włoskiego i krzemienia. Smaki przetworów jeżynowych, likieru wiśniowego, ciemnej czekolady, anyżu i tymianku są wspierane przez głęboko osadzone garbniki, które powoli odpływają w owocowe wykończenie.
Arzuaga Ribera del Duero Crianza 2018
Kolor ciemnej wiśni z fioletowymi refleksami. Mocny nos i duża różnorodność aromatyczna dojrzałych czerwonych i czarnych owoców, nuty pikantne i balsamiczne oraz palony finisz. W ustach miękkie i łagodne, o doskonałej owocowości i długości.
Arzuaga Crianza Ribera Del Duero 2018
Bardzo aromatyczne, zbalansowane wino, którego ciemna owocowość zdominowana jest przez dojrzałe czarne jagody i nuty wiśni, zaokrąglona delikatnymi nutami wanilii i wsparta giętkim, pełnym body. Długi finisz sprawia, że wino jest długotrwałą przyjemnością.
Arzuaga Crianza Ribera Del Duero 2016
Arzuaga Crianza to bardzo mocna czerwień. Na nosie ma dużą siłę, z wieloma niuansami, w których pojawiają się głównie czerwone owoce i przyprawy. W ustach ma świetną strukturę. Elegancki i przestronny. Jedwabny. Trwałe zakończenie. Wiele hiszpańskich win zawdzięcza swój prestiż, podobnie jak we wszystkich krajach europejskich, wysiłkom niektórych historycznych rodzin i niektórych dużych firm, które zachowały dwa podstawowe wymagania: jakość i osobowość. Te rodzinne firmy przybyły, aby zebrać własne dziedzictwo, które pozwala im opracowywać wina "w domu" ze wszystkimi gwarancjami kontroli. I tak jest w przypadku tej przykładowej winnicy, Arzuaga Navarro, która od momentu powstania na początku lat 90. produkuje wina żniwne po zbiorach z pieczęcią domu i niepowtarzalnym stylem Ribera del Duero.
Wino Arzuaga z Ribera del Duero
Kremowa, pełna czerwień z charakterem śliwki i jagód. Ładna czystość owoców do tego. Jest pełna i przełożona warstwą połysku i piękna. Cudowne taniny tutaj
Arzuaga Crianza Ribera Del Duero
To zdecydowanie najlepsza crianza, jaką znam z Ribera del Duero. W tym winie już od pierwszego kieliszka czuć całoroczną pracę w winnicy, dbałość o najwyższą jakość owoców, bo tylko z najlepszych winogron można zrobić wino tak wysokiej klasy. Pełne, ciężkie wino; miękkie i przyjemne ustach, zostawiające długi posmak – aż się prosi o kawałek konkretnego mięsa.
2024-10-11
Arzuaga Ribera Del Duero
Nie ma wątpliwości, że wino to jedna z tych przyjemności, którymi można się cieszyć niezależnie od pory roku, w której się znajdujemy. W Arzuadze nie jesteśmy zwolennikami szufladkowania i nie wierzymy, że każdego wina można degustować tylko latem. Jesteśmy przekonani, że latem dobrym czerwonym winem można się delektować z przyjemnością i będzie on idealnym towarzyszem gorących nocy. Skłamalibyśmy jednak, gdybyśmy nie byli realistami i twierdzili, że od listopada wino czerwone, podobnie jak grzyby, zaczyna pojawiać się na stołach znacznie częściej. Powód jest jasny, typowe dla tych daktyli dania łyżkowe doskonale komponują się z czerwonymi winami z Arzuagi. Nasze czerwone wina idealnie komponują się z przepisami, które zaczynają zapełniać nasze stoły aż do powrotu wiosny. Proponujemy na przykład danie tak typowe dla naszej jesieni, jak dynia, tak ceniona do kremów, ryżu czy gulaszu. Jego słodki akcent idealnie komponuje się z czerwonym winem, takim jak nasze Laderas del Norte, oraz jego nowoczesnym i awangardowym krojem. Kolejnym klasykiem, którego nie może zabraknąć na stołach jesienią i zimą, są rośliny strączkowe. Duszona, duszona fasola, pochas z małżami, verdine, ciecierzyca z dorszem i szpinakiem... jakie one są wszechstronne i ile możliwości dają nam w kuchni! Choć możliwości jest wiele i są one bardzo zróżnicowane, dziś proponujemy otworzyć butelkę Arzuaga Crianza i delektować się pyszną soczewicą z kaczką. Arzuaga Crianza to czerwone wino, które oddaje esencję Ribera del Duero. Mocne i delikatne jednocześnie, wino to połączy się z siłą ptaka i soczystością soczewicy, tworząc idealne małżeństwo. Ponieważ zimno zmienia sposób, w jaki jemy, i dlatego zachęca nas, abyśmy zasiedli i w spokoju delektowali się posiłkami po obiedzie. I oczywiście desery! Nie chcemy zakończyć dzisiejszego dnia bez zaproponowania czegoś równie odważnego, co pysznego. Teraz, gdy już masz wrażenie, że całe jedzenie jest gorące, możesz przygotować klasyczny coulant czekoladowy i podać go z kieliszkiem naszego Pago Florentino. Pewnie sukces!
Jak już pisaliśmy na początku, nasze wina łączą się ze wszystkimi porami roku, mamy nadzieję, że będą Państwu smakować zarówno na zimno, jak i przy gastronomii łyżkowej. Zdrowie!