Attis Nana Albarino Fermentado en Barrica
Wino Attis Nana Albarino Fermentado en Barrica
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Attis Nana Albarino Fermentado en Barrica
Kraj: Hiszpania
Region: Galicia
Apelacja: AOC Rias Baixas
Producent: Bodega Attis
Szczepy: 100% Albarino
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Nota degustacyjna:
Attis Nana Albarino Fermentado en Barrica to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Albarińo, dojrzewające 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Wino posiada intensywnie żółty kolor ze złotymi refleksami. Nos średnio intensywny ujawniający aromaty cytrusów, kwiatów pomarańczy, tostów, miodu, syropu oraz cynamonu. W ustach ma dobrą strukturę i długość, drewno dobrze łączy się z cytrusami, ma dużą trwałość i doskonałą kwasowość.
Winifikacja:
Zbiór ręczny w perforowanych pudełkach o wadze 15 kg, Selekcja ręczna przy wejściu do piwnicy. Kompletne odszypułkowanie i prasa pneumatyczna. Przemoczony przez zimno. Spontaniczna fermentacja alkoholowa z kontrolą temperatury (12-15ºC). Bez fermentacji malo-mlekowej. Klarowanie za pomocą isinglass. Filtracja styczna. Leżakowanie przez 12 miesięcy na osadzie w dębowych beczkach.
Producent - Bodega Attis
Firma Attis została założona w 2000 roku przez rodzinę Farina, jest właścicielem 12,3 akrów winnic obsadzonych winoroślą Albaino od 5 do 40 lat. Robustiano Farina ma wieloletnie doświadczenie, aby wspierać swoich synów Baldomero i Robustiano Jr. w zarządzaniu winnicą, winnicami i operacjami biznesowymi. W 2011 roku zainwestowali w nową, nowoczesną winnicę i zatrudnili Jean-Francois Hebrard do doradztwa technicznego i ekologicznej uprawy w winnicach. Inicjatywy te zaowocowały rocznikiem 2012, obejmującym wszystkie aspekty produkcji wina; fermentacja spontaniczna, starzenie się osadów i ograniczenie w nich użycia siarki.
2023-09-27
2022 Attis Nana Albarino Fermentado en Barrica
Młody rocznik wina jest początkowo nieco zamknięty i potrzebuje powietrza i czasu. Ale potem z dumą pokazuje, na co go stać. Wymyka się z kieliszka stylowo i aromatycznie. Oprócz chrupiących jabłek można w nich znaleźć różnorodne smaki cytrusowe, ale także grzybowe, mokrą pestkę i biały pieprz. Całość ma przyczepność, jest wręcz słona i ciasna. Monumentalne, ultra precyzyjne Albariño z potencjałem starzenia, które już po czterech latach przechowywania zachwyca dużą złożonością i równowagą.