Attis Sitta Laranxa Orange Wine
Wino Attis Sitta Laranxa Orange Wine
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Attis Sitta Laranxa Orange Wine
Kraj: Hiszpania
Region: Galicia
Apelacja: DO Rias Baixas
Producent: Bodega Attis
Szczepy: 100% Albarino
Kolor: białe ( pomarańczowe)
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Nota degustacyjna:
Attis Sitta Laranxa Orange Wine to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Albarińo uprawianej w centrum doliny Salnés u podnóża góry Penaguda, przed ujściami rzek Arosa i Pontevedra. Dzięki długiej maceracji ze skórkami białych winogron wino nabiera intensywnej pomarańczowej barwy. Bukiet jest imponujący i żywy, z powściągliwą kwasowością i dobrze zaprojektowaną strukturą tanin, ujawnia obfite nuty gruszki i tony owoców pestkowych, uzupełnione niuansami przypraw. Podniebienie jest mocne, wypełnione nutami dojrzałej nektarynki, niuansami marmolady, skórki pomarańczowej i oliwy z oliwek. Wykończenie jest długie i mineralne.
Winifikacja:
Zbiór ręczny w perforowanych pudełkach o wadze 15 kg, Selekcja ręczna przy wejściu do piwnicy. Kompletne odszypułkowanie i prasa pneumatyczna. Przemoczony przez zimno. Spontaniczna fermentacja alkoholowa z kontrolą temperatury (12-15ºC). Bez fermentacji malo-mlekowej. Klarowanie za pomocą isinglass. Filtracja styczna. Leżakowanie przez 6 miesięcy na osadzie w stalowych zbiornikach i drewnianych kadziach.
Producent - Bodega Attis
Firma Attis została założona w 2000 roku przez rodzinę Farina, jest właścicielem 12,3 akrów winnic obsadzonych winoroślą Albaino od 5 do 40 lat. Robustiano Farina ma wieloletnie doświadczenie, aby wspierać swoich synów Baldomero i Robustiano Jr. w zarządzaniu winnicą, winnicami i operacjami biznesowymi. W 2011 roku zainwestowali w nową, nowoczesną winnicę i zatrudnili Jean-Francois Hebrard do doradztwa technicznego i ekologicznej uprawy w winnicach. Inicjatywy te zaowocowały rocznikiem 2012, obejmującym wszystkie aspekty produkcji wina; fermentacja spontaniczna, starzenie się osadów i ograniczenie w nich użycia siarki.