Baigorri Reserva Rioja
Wino Baigorri Reserva Rioja
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Baigorri Reserva DOCa
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Apelacja: DOCa Rioja
Producent: Baigorri
Szczepy: Tempranillo
Dojrzewanie: 18 miesięcy dębowa beczka
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lVIP
Wino o głębokim ciemno rubinowym odcieniu. Intensywny owocowy bukiet z aromatami owoców leśnych, dzikich jagód, wiśni, słodkim kompleksem śliwkowym z akcentem gruszki, nutami ziół i orzechów. W ustach głębokie pełne owoców, wyraźnych tanin. Wino świetnie zrównoważone, aksamitne na podniebieniu. Sugestie kulinarne: pieczona gęś i kaczka, polędwica wołowa, jagnięcina, dziczyzna.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Baigorri Reserva czerwone wino z Rioja produkowane przez Baigorri Bodegas , winnicę zlokalizowaną w miejscowości Samaniego w Sierra de Cantabria. Jesus Baigorri był odpowiedzialny za stworzenie tego projektu i zatrudnił architekta Iñaki Aspiazu do stworzenia winnicy. Klimat w Rioja Alavesa jest śródziemnomorski, ale z silnym wpływem Morza Kantabryjskiego. Sierra de Cantabria stanowi naturalną barierę chroniącą obszar przed zimnymi północnymi wiatrami. Wino to jest odmianą Tempranillo (100%) ze starych winorośli o niskiej produkcji. Uprawa winogron odbywa się w sposób zrównoważony, przy użyciu tradycyjnych i nowoczesnych środków, które szanują naturę. Zbiór odbywa się ręcznie, aby nie zmieniać smaku i właściwości węchowych owoców. Jeśli chodzi o proces, po odszypułkowaniu i wyciskaniu winogron są one macerowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej z zamkniętą pokrywą i obracane grawitacyjnie. Następnie w nowych beczkach z francuskiego dębu zachodzi fermentacja malolaktyczna. Wreszcie, Baigorri Reserva przed starzeniem spędza 18 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu. Zalecamy napowietrzenie na godzinę przed degustacją tego wina.
2022-10-02
Baigorri Reserva Rioja 2016
Wino Rioja ma dobrze zdefiniowany nos liścia jeżyny, mięty, liścia laurowego i balsamicznego, który skorzystałby z nieco większego napięcia. Podniebienie jest średnio ubarwione drobnymi garbnikami, chrupiącą kwasowością i pięknym, dymnym i suszonym zieleń wykończeniem z odrobiną czarnego pieprzu. To dość "poważna" Rioja, która potrzebuje trochę więcej radości życia. Pozwól aby pobyło w butelce przynajmniej sześć lat.