Boca Roja Tempranillo
Wino Boca Roja Tempranillo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bocaroja Red wine Tempranillo Catalunya
Kraj: Hiszpania
Region: Katalonia
Apelacja: D.O. Catalunya
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Nota degustacyjna:
Dobrze zbalansowana kwasowość oraz intensywne aromaty czerwonych i leśnych owoców dają wino, które świetnie pasuje na każdą okazję. W okresie letnim wskazane lekkie schłodzenie butelki. Sugestie kulinarne: pieczone mięsa, mięsa z grilla, dania z makaronami, sery. Wino postało po kupażu: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Katalonia ( Catalunya po katalońsku i Cataluña po hiszpańsku) to wspólnota autonomiczna w północno-wschodniej Hiszpanii . Rozciąga się od historycznego hrabstwa ( comarca ) Montsia na południu do granicy z Francją na północy. Morze Śródziemne stanowi jego wschodnią granicę i oferuje 360 mil (580 km) linii brzegowej.
Apelacja Catalunya DO była pierwszym tytułem DO obejmującym cały region w Hiszpanii . Utworzony w 1999 roku, obejmuje wszystkie rozproszone winnice, które nie były objęte żadnym z pozostałych 11 DO w regionie.
Stolicą Katalonii jest tętniąca życiem Barcelona, drugie co do wielkości miasto w Hiszpanii i jeden z największych portów na Morzu Śródziemnym. To nadmorskie położenie z pewnością sprzyjało sektorowi winiarskiemu w regionie na przestrzeni dziejów, podobnie jak miliony turystów, którzy co roku przybywają do miasta.
Katalonia ma wyjątkową tradycję winiarską. Uważa się, że uprawa winorośli została wprowadzona przez Fenicjan i Greków około 400 rpne poprzez handel. Rzymianie następnie rozszerzyli uprawę winogron, a przemysł kwitł aż do okupacji Maurów, kiedy zaniedbano winorośl lub tereny winnic zamieniono na nowe zastosowania. Chrześcijanie stanęli później na czele odrodzenia uprawy winorośli, za pośrednictwem swoich klasztorów i klasztorów. Pod koniec XVIII wieku wino i napoje spirytusowe były jednymi z najważniejszych produktów eksportowych regionu. Od tego czasu Katalonia okazała się dynamicznym obszarem produkcji wina i przoduje w reformowaniu hiszpańskiego przemysłu winiarskiego poprzez wprowadzenie międzynarodowych odmian winorośli i nowoczesnych technik uprawy winorośli.