Botanicum Ibericum Organic White
Wino Botanicum Ibericum Organic White
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Botanicum Ibericum White Chardonnay Macabeo
Kraj: Hiszpania
Producent: Bodegas Yuntero
Apelacja: La Mancha, Castilla
Szczep: Chardonnay, Macabeo
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5%BK20
Wino organiczne
Wino Botanicum Ibericum jest produkowane z winogron Macabeo (60%) i Chardonnay (40%), które były uprawiane ekologicznie w regionie Tierra de Castilla w Hiszpanii. Jest to piękne białe wino o lekko słomkowej żółtej barwie, złożonym i bogatym zapachu owoców cytrusowych i moreli, delikatnym, okrągłym i świeżym owocowym smaku, a także delikatnym i wygodnym posmaku. To harmonijne i dobrze zbilansowane wino nadaje się szczególnie do dań rybnych, drobiu i sałatek. Podawać najlepiej schłodzone.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino owocowe z mieszanką żółtych jabłek, migdałów i żółtych pestkowych owoców o zapachu i smaku. Zrównoważony z grejpfrutem w posmaku. Powstało dzięki zaangażowaniu i ciężkiej pracy zespołu Bodegas Yuntero leżącej w regioni Castilla La Mancha, w samym sercu Hiszpanii. Bodegas Yuntero jest częścią spółdzielni Jesús del Perdón, a ich winnice znajdują się w Manzanares w centrum Castilla La Mancha. Spółdzielnia posiada 7000 hektarów winnic, uprawianych ekologicznie i konwencjonalnie. W 1992 Bodegas Yuntero zdecydował się zainwestować w rolnictwo ekologiczne i stał się pionierem w produkcji wina ekologicznego w Castilla La Mancha. Obecnie ekologicznie uprawianych jest 600 hektarów. Winnice położone są na najlepszej ziemi, rozciągającej się wzdłuż rzeki Guadiana. Wody te w połączeniu z glebami wapiennymi oznaczają specjalne warunki geologiczne i mikroklimatyczne, które są naturalne i bardzo korzystne dla uprawy winogron. Bodegas Yuntero opracowuje projekt R + D + I mający na celu złagodzenie chorób drewna winorośli, zwanego EMV, największym problemem zdrowotnym tej uprawy. Prowadzone prace polegają na zastosowaniu naturalnych związków w celu stymulowania naturalnego systemu obrony roślin, co może również podnieść jakość uzyskanego wina. Pierwsze wyniki i postępy programu, trwające trzy lata i które są obecnie w drugim roku realizacji, zostały zaprezentowane 6 sierpnia w Manzanares (Ciudad Real), podczas obchodów pierwszej edycji konferencja „Indukcja obrony w celu łagodzenia chorób drewna winnic”, wydarzenie z udziałem ponad 150 techników i rolników z różnych części Kastylii-La Manchy i Andaluzji.