Cava Extremarium De Mont Marcal Brut Reserva
Wino Cava Extremarium De Mont Marcal Brut Reserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cava Extremarium De Mont Marçal Brut Reserva
Kraj: Hiszpania
Region: Katalonia
Apelacja: DO Cava
Producent: Mont Marçal
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11,5% C4
Nota degustacyjna:
To piękne Extremarium Brut Reserva składa się z różnych odmian winogron: Chardonnay, Xarel lo, Macabeo i Parellada. Każda odmiana winogron jest osobno zbierana i fermentowana. Chardonnay fermentuje w beczkach z francuskiego dębu przez 8 tygodni. Wino powstało tradycyjną metodą poprzez wtórną fermentację w butelce i dojrzewało przez okres 15 miesięcy w butelce nad osadem z drożdży.
Wino o czystym bukiecie złożonym z nut kawowych i waniliowych przemieszanych z aromatami owocowymi, kwiatowymi i mineralnymi. W ustach świeże, lekko kremowe, dobrze zbudowane, o przyjemnym posmaku surowych migdałów i orzechów laskowych. Podawać do dań o wyrazistym smaku, serów, dojrzewającej szynki, ryb, owoców morza, deserów na bazie wanilii i czekolady lub jako aperitif. Sugestie kulinarne: Idealna Cava jako aperitif i jako partner do różnorodnych dań, takich jak ryby, owoce morza, skorupiaki, lekkie mięsa, makarony i paella.
Notatki Sommelier:
Położone na południowy zachód od Barcelony Penedes jest największym i najważniejszym obszarem uprawy winorośli w Katalonii. W Penedes dozwolonych jest wiele odmian winogron, a ludzie z pewnością nie boją się eksperymentować i to na dużą skalę. Częściowo z tego powodu reputacja Penedes gwałtownie rośnie. Białe wina i rosados zyskały na jakości dzięki nowoczesnym technikom. Jednak Penedes jest nadal najbardziej znany z produkcji Cava (wina musującego). Twórcy Palau, Mont Marcal, zdecydowanie mają reputację do utrzymania w dziedzinie Cava (są trzecim producentem w Hiszpanii). Właścicielowi Manuelowi Sancho i jego córkom udaje się niemal co roku poprawiać jakość dzięki dobrej organizacji i inwestycjom w nowe technologie.
Producent: Mont Marçal
Mont Marcal znajduje się w samym sercu regionu Penedes, 220 metrów nad poziomem morza. Wino produkowane jest na tym terenie od setek lat. Obecni właściciele są tu od 1975 roku i są bardzo innowacyjni, ale wciąż mają oko na historię. Obecnie firma posiada ponad 40 hektarów winnic i kupuje winogrona z kolejnych 300 hektarów. Pomaga to zapewnić dobrą stabilność i wysoki poziom win firmy. Mont Marcal jest bardzo świadomy otaczającej przyrody i prowadzi bardzo zrównoważone rolnictwo. Tutaj oczyszczane są duże ilości wody z korzyścią dla całego obszaru.
Nagrody i wyróżnienia:
SILVER Medal – Decanter World Wine Awards
SILVER Medal – Decanter World Wine Awards
Cava Extremarium De Mont Marcal Brut Reserva - Opinie klientów
Cava Extremarium De Mont Marcal Brut Reserva
Przejrzysty, bladożółty kolor z drobnymi i stabilnymi bąbelkami, z doskonałym musem. Bukiet jest jasny i świeży, z nutami palonych kaw, połączonymi z wanilią, owocami takimi jak brzoskwinia i grejpfrut, nutami mineralnymi i białymi kwiatami. Świeże, owocowe, kremowe i lekkie. Bardzo przyjemne na podniebieniu z nutami surowych migdałów i orzechów laskowych.
Szeleszcząca przyjemność dla podniebienia
Ta brutalna Cava oferuje standardowe odczucie w ustach i solidną ogólną równowagę. Smaki drożdży, jabłka i zielonego melona kończą się kremową nutą masła hodowlanego.
Ocena takiego luksusu przekracza skalę ocen.
Jasny, jasnożółty cytrynowy. Czuję zapach kredy. Polne kwiaty. Zapach grubej skórki cytryny, gdy kroisz ją ostrym nożem, a olejki wypełniają powietrze. Gdy wino stoi w kieliszku, narastają mocne nuty kwiatowe – niczym wosk , ciężkie białe hiacynty na moim kuchennym stole, które wypełniają powietrze, gdy wchodzę wczesnym rankiem do kuchni. Mokre granitowe skały po burzy. Cytrynowa cukiernica. Sorbet. Na podniebieniu tak intensywna cytryna, że smakuje jak prąd elektryczny biegnąc przez cytryny zamienione w żyrandole z kryształów cytrusów łapiących każde ostrze światła. Wino, które toruje sobie drogę po ciele, niczym światowej klasy narciarz pokonujący nieskazitelną biel czarnej trasy. Tak pozornie bez wysiłku, z taką gracją, tak wykwintny, tak utalentowany. Wspaniałość, moc, czystość.
Cava dobrze zastąpi szampana
Jasno bladożółty kolor z klasycznym tostowym aromatem wanilii i kokosa z aromatami owoców pestkowych i cytrusów. Podniebienie jest dobrze zrównoważone kremowym musem i nutami białej brzoskwini, tostów i migdałów.
wino Cava Extremarium
Lekka Cava Extremarium Brut Reserva z Mont Marcal lśni w kieliszku olśniewającą jasnożółtą barwą. W środku ton zmienia się w czarujący kolor. Ten Mont Marcal Cava prezentuje nos z wszelkiego rodzaju czarnymi wiśniami, wiśniami morello i śliwkami. Jakby to już nie było imponujące, poprzez leżakowanie w małych drewnianych beczkach dodaje się orientalne przyprawy, prażone orzechy laskowe i cynamon.
Na języku ta lekka cava charakteryzuje się niesamowicie kremową konsystencją. Dzięki witalnej owocowej kwasowości Cava Extremarium Brut Reserva jest imponująco świeża i żywa na podniebieniu. Finał tej cavy z winiarskiego regionu Katalonii w końcu przekonuje dobrym posmakiem.
Cava Extremarium De Mont Marcal Brut Reserva
Jest to napięte i w porządku z kilkoma miłymi wskazówkami toasty. Jest soczysty i precyzyjny z lekką pikantną krawędzią cytrynowych owoców, a także ładnymi delikatnymi nutami tostowymi i chlebowymi. Bardzo delikatny i wyrazisty z piękną równowagą.
Cava Extremarium
Wino o czystym bukiecie złożonym z nut kawowych i waniliowych przemieszanych z aromatami owocowymi, kwiatowymi i mineralnymi. W ustach świeże, lekko kremowe, dobrze zbudowane, o przyjemnym posmaku surowych migdałów i orzechów laskowych. Podawać do dań o wyrazistym smaku, serów, dojrzewającej szynki, ryb, owoców morza, deserów na bazie wanilii i czekolady lub jako aperitif.
2024-04-10
Ekstremarium Mont Marcal Cava Brut Reserva Bio
Jasny wiśniowy kolor z fioletowym odcieniem. Drobne i trwałe bąbelki z obfitym musem. Bukiet zawiera intensywne nuty dzikich jagód (malin i jeżyn) zmieszane z subtelną wonią truskawek i kwiatowymi nutami płatków róż i lilii. Ta Cava ma również delikatny aromat ciasta i czerwonej lukrecji. Intensywne i przyjemne, o owocowym i orzeźwiającym smaku (wiśnia i arbuz) oraz doskonałej głębi. Mont Marcal Extremarium Rosado dzięki swojej świeżości, eleganckiemu aromatowi i pobudzeniu bąbelków doskonale komponuje się z tapas, sałatkami, makaronami, paellą, daniami wędzonymi i owocami morza. Biologiczny.