Cava Kripta Brut Nature Gran Reserva
Wino Cava Kripta Brut Nature Gran Reserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cava Kripta Brut Nature Gran Reserva
Kraj: Hiszpania
Region: Katalonia
Apelacja: DO Cava
Producent: Agustí Torelló Mata
Szczepy: Macabeo , Xarel.lo , Parellada
Rodzaj:białe, musujące,wytrawne
Dojrzewanie: 48 miesięcy butelka
Temperatura: 7–8°C 4
Pojemność: 0,75l
Wino musujące o słomkowym kolorze ze złotymi refleksami oraz z delikatnymi, długo utrzymującymi się bąbelkami. Ma czyste owocowe aromaty, z wyczuwalnymi nutami dojrzałych owoców i nutami tostowymi. Przyjemne, żywe, o wyraźnym i długotrwałym posmaku dojrzałych owoców, z tonami maślanymi i tostowymi, które zawdzięcza długiemu dojrzewaniu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Kripta Brut Nature Cava Gran Reserva, Torello Mata powstaje z winorośli, które mają 70 lat, każda butelka jest ręcznie łamana i wypaczona i spędza 48 miesięcy na osadzie. Pełne świeżego zielonego jabłka i gałki muszkatołowej o zrównoważonej kwasowości, to arcydzieło musującego wina daje kremowe podniebienie, jedwabiste z kompleksowym wykończeniem grillowanego tostu i trufli. Tak wszechstronny jak szampan, rozważ wędzone mięso i ryby, kawior z jesiotra amerykańskiego lub jajecznicę z odpowiednimi partnerami trufli.
Sant Sadurní dAnoia Penedès, Hiszpania Agustí Torelló Mata zerwał z tradycyjnymi zajęciami rodzinnymi krawców i muzyków, aby stworzyć unikalne hiszpańskie wino musujące Cava. W 1950 r. Założył własną wytwórnię win, aby wytwarzać wyłącznie Cava, aw 1953 r. Założył pierwsze laboratorium zajmujące się analizą wina. Dzięki entuzjazmowi i wizji branży uprawy winorośli wkrótce stał się punktem odniesienia w produkcji cava do uprawy rynek miedzynarodowy. W tym duchu wspierał tworzenie Gildii Cava, organizacji promującej Cava i edukującej konsumentów na temat unikalnych cech wina musującego. Winnica Agustí Torelló Mata znajduje się w Sant Sadurní dAnoia, stolicy Cava i sercu regionu Penedès w Katalonii nad Morzem Śródziemnym. Morze Śródziemne i duże struktury geologiczne regionu określają granice geograficzne i mikroklimatyczne różnych podstref tworzących region winiarski Penedès. Trzy różne pasma górskie i różnorodne typy gleby stanowią co najmniej trzy charakterystyczne obszary uprawy winorośli. Gleby są mieszanką wapienia i gliny lub żwiru i skał wapiennych. Dom poświęcony jest tradycyjnym odmianom hiszpańskiej Cava - Macabeu, Xarel-lo i Parellada. Dodatkowo, w ramach poświęcenia rdzennej odmiany Spains, uprawiają oni Trepat, odmianę podobną stylem i strukturą do Pinot Noir i Subirat Parent, starożytnej odmiany unikalnej dla tego regionu. Rodzina pracuje bez użycia chemikaliów w winnicach i posiada znaczną ilość starych winorośli. Pomimo podkreślania międzynarodowego ducha w swojej ofercie win, proces rodzinny w piwnicy jest czysty i trzyma się klasycznej metody Champenoise. Wina Agustí Torelló Mata odzwierciedlają osobiste zaangażowanie rodziny i zespołu, którzy tworzą znane na całym świecie kawiarenki zachowujące indywidualny wyraz i osobowość. To są Cavas z duszą.