Cava Palau Semi Seco Katalonien
Wino Cava Palau Semi Seco Katalonien
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cava Palau Semi Seco
Kraj: Hiszpania
Region: Katalonia
Apelacja: DO Cava
Producent: Mont Marçal
Szczepy: Macabeo , Xarel.lo , Parellada
Rodzaj: białe półwytrawne, musujące
Pojemność: 0,75l
Temperatura: 8° C
Alkohol: 11,5%
Nota degustacyjna:
Cava Palau semi Seco to białe półwytrawne wino musujące typu Cava, powstałe z tradycyjnych odmian winorośli dla Cava: Macabeo , Xarel.lo oraz Parellada. Wino powstało tradycyjną metodą poprzez wtórną fermentację w butelce i dojrzewało przez okres 12 miesięcy w butelce nad osadem z drożdży. Wino prezentuje jasno złocisty odcień z drobnym i trwałym musem. Bukiet ukazuje aromaty drożdży i owocowe tło, białych i żółtych owoców, lokalnych odmian winogron z akcentem chleba. Na podniebieniu jest świetnie zbalansowana, świeża, z delikatną słodyczą na podniebieniu. Sugestie kulinarne: Idealna Cava jako aperitif i jako partner do różnorodnych dań, takich jak ryby, owoce morza, skorupiaki, lekkie mięsa, makarony i paella.
Notatki Sommelier:
Położone na południowy zachód od Barcelony Penedes jest największym i najważniejszym obszarem uprawy winorośli w Katalonii. W Penedes dozwolonych jest wiele odmian winogron, a ludzie z pewnością nie boją się eksperymentować i to na dużą skalę. Częściowo z tego powodu reputacja Penedes gwałtownie rośnie. Białe wina i rosados zyskały na jakości dzięki nowoczesnym technikom. Jednak Penedes jest nadal najbardziej znany z produkcji Cava (wina musującego). Twórcy Palau, Mont Marcal, zdecydowanie mają reputację do utrzymania w dziedzinie Cava (są trzecim producentem w Hiszpanii). Właścicielowi Manuelowi Sancho i jego córkom udaje się niemal co roku poprawiać jakość dzięki dobrej organizacji i inwestycjom w nowe technologie.
2023-06-14
wino Cava Palau Semi Seco Katalonien
Białe musujące półsłodkie wino hiszpańskie o subtelnych aromatach świeżych owoców przemieszanych z nutami drożdży i chleba. W ustach lekko słodkie, świeże, eleganckie, o przyjemnie rześkim posmaku. Podawać do sajgonek, dojrzewającej szynki, sorbetów, lodów, ciastek lub jako aperitif.