Codorniu Cuvee Barcelona BRUT Cava
Codorniu Cuvee Barcelona BRUT Cava
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Codorniu Cuvee Barcelona BRUT
Kraj: Hiszpania
Region: Katalonia
Apelacja: DO Cava
Producent: Codorniu
Kategoria: cava, musujące
Szczep: Macabeu, Xarel-lo, Parellada
Rodzaj: Biale, wytrawny
Temp. podawania: 6-7 °C
Pojemność: 0,75 l. cer1
Alkohol: 12%
Wino powstało dla upamiętnienia roku, w którym wyprodukowano pierwszą butelkę wina musującego, i stanowi pyszne przypomnienie jej historii. Wino odznacza się jasno słomkowym odcieniem z aromatami białych owoców, jabłka, gruszki, moreli, cytrusów oraz akcentami kwiatów. W ustach wyraziste, kremowe i świeże.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Najstarszy i drugi co do wielkości producent butelkowanego wina musującego, znanego jako cava, wytwarzanego tradycyjną metodą szampańską. Hiszpańska firma Codorníu powstała w 1551 roku w Katalonii. W 1976 roku piwnice Codorníu w Sant Sadurní D'Anoia zostały uznane przez króla Juana Carlosa za narodowy zabytek historyczny i kluczowy przykład katalońskiego modernizmu.
Markę Codorníu tworzy rodzina Raventos. Ich wina odpoczywają w ponad stuletnich piwnicach, które rozciągają się na ok. 40 kilometrów. Do grupy Codorníu należy ponad 3000 ha winnic, w tym jedna z najstarszych bodegas w Rioja – Viña Pomal.Codorníu Raventós Group stała się jedną z najbardziej prestiżowych firm produkujących wina na świecie. Duża część jej sukcesu jest wynikiem ciężkiej pracy i dbałości o szczegóły we wszystkich procesach produkcyjnych. To pozwala osiągnąć doskonałe rezultaty, zachować profesjonalizm i utrzymywać tradycje rodzinne. Firma stosuje najbardziej zaawansowane techniki w procesie produkcyjnym i dostosowuje swoje winnice do nowych wymagań technologicznych. Twórcy Codorníu łączą doświadczenie zdobyte w ciągu 500 lat z nieustannym rozwojem w zakresie winiarstwa.Codorníu Raventós Group stała się jedną z najbardziej prestiżowych firm produkujących wina na świecie. Duża część jej sukcesu jest wynikiem ciężkiej pracy i dbałości o szczegóły we wszystkich procesach produkcyjnych. To pozwala osiągnąć doskonałe rezultaty, zachować profesjonalizm i utrzymywać tradycje rodzinne. Firma stosuje najbardziej zaawansowane techniki w procesie produkcyjnym i dostosowuje swoje winnice do nowych wymagań technologicznych. Twórcy Codorníu łączą doświadczenie zdobyte w ciągu 500 lat z nieustannym rozwojem w zakresie winiarstwa.
W 2012 r. w portfolio marki pojawiła się pierwsza różowa cava, stworzona w 100% z czerwonych winogron pinot noir. Był to przewrót w historii cavy na świecie. Producent ma też w ofercie inne ciekawe pozycje jak na przykład bezalkoholowe Codorníu Cava Zero o przyjemnym smaku jabłek.