Conde de Aliente Semi Dulce Tinto
Wino Conde de Aliente Semi Dulce Tinto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Conde de Aliente Semi Dulce Tinto
Kraj: Hiszpania
Region: La Mancha
Apelacja: D.O. La Mancha
Szczepy: Bobal
Poje: 0,75l
Alkohol: 11%BK6
Nota degustacyjna:
Dobrze zbudowane i pełne czerwone półsłodkie wino wyprodukowane w idealnie dojrzałych gron szczepu Bobal. Charakteryzuje się rubinową barwą oraz owocowym bukietem z wyczuwalną na podniebieniu nutą czarnych jagód. Idealnie smakuje podane w temperaturze 15-17°C w akompaniamencie deserów i słodyczy.
Notatki Sommelier Bachus Wina
La Mancha to rozległy teren o płaskim terenie, bez dużych wysokości i z pięknymi czerwonymi osadami mioceńskimi o strukturze wapiennej. Ich temperatury są ekstremalne ze względu na klimat kontynentalny, od zimowego chłodu od -15º do 45º od dusznego lata. Suchość jest jedną z jej najbardziej charakterystycznych cech, ponieważ jej mikroklimat zapobiega przedostawaniu się wilgotnych wiatrów, przy niewielkich opadach (od 300 do 400 mm rocznie), dlatego La Mancha jest głównie uprawą ziemi suchej, chociaż ostatnie plany restrukturyzacji zostały rozszerzone liczba gospodarstw nawadniania kropelkowego. Co więcej, nasz kraj ma 3000 godzin słonecznych rocznie, aby podsmażyć winogrona; dlatego oferujemy najlepsze owoce.
W La Mancha kultura wina zawsze była tradycją mieszkańców tych ziem, w rzeczywistości kultura wina opiera się na wielu zwyczajach, festiwalach i literaturze z wioski La Mancha. Nie wolno nam zapominać o aluzjach, które czynią wino z La Manchy wielkich pisarzy Złotego Wieku Miguela de Cervantesa „Don Kichot”, Cervantes kilkakrotnie odwołuje się do wina, jako że „obaj chwalili wino, które wprawiło go w chmury , ale nie waż się zbyt wiele w nich zostawić, żeby się nie zrujnowały”
Chociaż udokumentowane pochodzenie winnic w La Mancha datuje się na XII-XIII wieki po ponownym zaludnieniu w czasach Rekonkwisty, niektórzy twierdzą, że winorośl z La Manchy sięga czasów rzymskich. Jednak uprawa winnic w La Mancha osiąga swój maksymalny rozwój od 1940 roku, dzięki wdrożeniu wielu producentów wina w całym regionie. Wino to również główna działalność gospodarcza gmin objętych Nazwą Pochodzenia – DO