CT Sisla Garnacha Tintorera
Wino CT Sisla Garnacha Tintorera
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
CT Sisla Garnacha Tintorera
Kraj: Hiszpania
Region: Castilla la Mancha
Apelacja: DO Almansa
Producent: Grupa Terra Magna
Szczepy: Garnacha Tintorera
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Nota degustacyjna
Ct Sisla to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Garnacha uprawianej w regionie Castilla la Mancha. Wino prezentuje głęboki rubinowy odcień, z aromatami dojrzałych czerwonych owoców z nutą ziół oraz jałowca. Na podniebieniu głębokie, o pełnym ciele z przyjemnie zaznaczonymi garbnikami, którym towarzyszą nuty dojrzałych owoców z akcentem ziołowym. Sugestie kulinarne: wołowina, dziczyzna, białe mięsa, wędzone sery.
Producent - Cortijo Trifillas
Młody dynamiczny producent którego siedziba mieści się w prowincji Albacete, niedaleko miasteczka Lietor. Uprawia wiele odmian winogron takich jak Tempranillo , Monastrell oraz sporo odmian zagranicznych, takich jak Cabernet Sauvignon, Syrah i Petit Verdot. Wina produkowane są pod apelacją regionalną VdT de Castilla oraz D.O. Jumilla.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winnice w regionie objętym apelacją D.O. Almansa rozprowadzone są na południowym krańcu Kastylii-La Manchy, w okolicy zamku w miejscowości Almansa. Tradycje winiarskie sięgają tutaj co najmniej XVI wieku. Warunki do uprawy winorośli, pomimo dobrych wapiennych podłoży są raczej trudne. Winnice położone są na terenie płaskowyżu, na wysokościach 700-1000 m n.p.m. Pomimo niedużej odległości od wybrzeża Morza Śródziemnego wciąż dominuje tam klimat kontynentalny. Ilość opadów w ciągu roku jest bardzo mała (350 mm), rozkłada się głównie na miesiące wiosenne i jesienne, często w formie krótkich lecz obfitych deszczy. Wahania temperatur są znaczące, od maksymalnych latem osiągających nawet 40°C do zimowych przymrozków -8°C. Aktualnie produkcja win koncentruje się na wykorzystaniu szczepów monastrell i garnacha tintorera, często podlegających starzeniu w dębowych beczkach (z reguły nie dłużej niż przez 6 miesięcy). Cechują się one wyrazistością i intensywnym wiśniowym kolorem.
Z dwunastu winiarni należących do D.O. Almansa największym uznaniem cieszą się wina z Bodegas Atalaya. Niestety wielu producentów nawet obecnie nie dysponuje zbiornikami do fermentacji ze stali nierdzewnej, co wyraźnie ogranicza możliwości rozwoju i uatrakcyjnienia oferty win z tej apelacji. Z międzynarodowych odmian czerwonych winorośli coraz częściej do głosu dochodzi syrah. Apelacja stosunkowo niedawno zaczęła eksperymentować z innymi szczepami takimi jak cabernet sauvignon, verdejo, sauvignon blanc. Zwiększono też znacznie uprawy cencibel (tempranillo), jednakże winorośl ta nie osiągnęła tutaj wystarczającego wieku do zbioru gron najwyższej jakości. Póki co wina białe i różowe nie stanowią zbyt ciekawych pozycji w ofercie winiarni D.O. Almansa.