El Coto Coto de Imaz Rioja Reserva
Wino El Coto Coto de Imaz Rioja Reserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
El Coto Coto de Imaz Rioja Reserva
Kraj: Hiszpania
Region: La Rioja
Apelacja: Rioja DOCa
Producent: Bodegas El Coto de Rioja
Typ: Dry Red Tempranillo
Pojemność: 0,75PAR1
Alkohol: 13.5 %
Bodega mająca posiadłości w Rioja Alta i oraz Alavesa, działalność rozpoczęła na początku lat 70, bardzo szybko powiększając areały upraw. Obecnie jeden z wiodących producentów w regionie, kluczem do sukcesy była konsekwentna polityka dbałości o jakość i umiarkowanych cen. Tempranillo z Rioja Alta starzone 18 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu, i 24 miesiące w butelce. Intensywne aromaty czerwonych owoców, goździków, piernika, z lekkim akcentem dymnym. Wino o zdecydowanych garbnikach, dobry kompan do cięższych i złożonych dań. Idealnie sprawdzi się w roli wina towarzyszącego grillowanym mięsom, żeberkom i karkówce oraz grillowanym warzywom, zielonej papryce, bakłażanowi i pieczarkom. Paruje się także z pieczonym królikiem, krótko smażoną polędwicą wieprzową z szalotką i twardymi serami typu Parmezan. Podawać w temperaturze 18⁰C.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bodegas El Coto de Rioja to jeden z czołowych producentów wina hiszpańskiego, którego produkty dostępne są w 50 krajach na całym świecie. W posiadaniu firmy leży blisko 3 tysiące hektarów winnic, gdzie uprawiane są głównie lokalne szczepy, takie jak Tempranillo, Garnacha czy Viura. Stałe powiększanie asortymentu winnic i otwartość na nowoczesne technologie sprawiają, że firma każdego roku produkuje coraz lepsze wina i tym samym zwiększa grono swoich miłośników. Wino fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej i poddawane jest 18-dniowej maceracji. Następnie leżakuje przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego oraz 24 miesiące w butelkach. Trunek ma potencjał do długiego starzenia się. Tworzone w 100 % z ręcznie zbieranych owoców szczepu Tempranillo. Ma czerwono-ceglastą barwę typową dla tego szczepu. Bukiet bogaty jest w aromaty dojrzałych truskawek i malin z nutą wanilii i wyczuwalnymi w tle mleczną czekoladą, ziarnami kawy i kakao. Smak wina jest doskonale zrównoważony i świeży pomimo starzenia w beczkach. Dominują w nim nuty czerwonych owoców, wiśni, malin i czerwonych porzeczek. Smak wina długo utrzymuje się w ustach pozostawiając w przełyku delikatnie pikantne nuty.
El Coto Coto de Imaz Rioja Reserva - Opinie klientów
El Coto Coto de Imaz Rioja Reserva 2016
Intensywny kolor wiśni z krawędzią granatu. Na nosie mocny, złożony aromat, dojrzałe owoce i drobne kakao. W ustach mięsiste, mocne, aksamitne, z dojrzałymi taninami i dobrą kwasowością.
El Coto Coto de Imaz Rioja 2019
Coto de Imaz Reserva to intensywna i jedwabista czerwień, która zbiera nagrody z całego świata, a dzięki swojej idealnej równowadze przekonuje wszystkich, którzy jej spróbują. Tradycyjna Rioja, stworzona na rynek gotowy i bardzo łatwa do picia, bez ostrych krawędzi i dobrze zdefiniowanych aromatów, wino produkowane w dużych ilościach, ale z godnym podziwu stosunkiem ceny do jakości. Na pierwszy rzut oka ma żywy wiśniowy kolor z granatową obwódką. W nosie solidne owoce mieszają się z nutą kakao , wzmacniając dojrzałą , ale jednocześnie świeżą cielistość, dzięki fantastycznej kwasowości, która pozwoli mu ewoluować w butelce przez lata. Jest mięsiste, mocne i aksamitne, z polerowanymi taninami i żywą świeżością.
2024-08-31
Rioja Coto de Imaz Reserva
Cegła w kolorze typowym dla Rioja z pomarańczowymi odcieniami. Na podniebieniu delikatne nuty jagód i dżemu, otulone dymnymi, korzennymi aromatami i nutami wanilii. Delikatnie zbalansowane z wyczuwalnymi, ale niezwykle miękkimi i łagodnymi taninami, o intensywnej i złożonej strukturze. Eleganckie, ciepłe i trwałe wykończenie. Winogrona pochodzą głównie z gleb gliniastych w Rioja Alta, ale także z gleb wapiennych w Rioja Alavesa. Po zbiorze winogrona są delikatnie wyciskane i fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Następnie następuje przechowywanie w amerykańskich beczkach barrique przez 16 do 18 miesięcy. Następnie wino dojrzewa w butelce przez co najmniej dwa lata, zanim zostanie dopuszczone do sprzedaży. „El Coto de Rioja” zebrało pierwsze winogrona w Rioja już w 1970 r., ale pierwsze wina trafiły na rynek dopiero w 1975 r. Oryginalna winnica znajduje się w Oyón w południowo-wschodniej części Rioja Alavesa i działa do dziś. Dzięki wysokim standardom jakości, ciągłym innowacjom i dalszemu rozwojowi, „El Coto de Rioja” zdołała w 2000 roku ugruntować pozycję lidera rynku hiszpańskiego w kategoriach Crianza i Reserva, pozycję, którą firma może utrzymać do dziś. Obiekty winiarni były na przestrzeni lat regularnie modernizowane i rozbudowywane: El Coto ma obecnie 12 budynków, z których każdy jest przeznaczony do przetwarzania określonego rodzaju wina. Z ponad 730 hektarami własnych winnic, El Coto jest największą winnicą w DOC Rioja. Region winiarski Rioja, położony w sercu Hiszpanii, to raj obdarzony idealnymi warunkami do uprawy doskonałych win. Jako sommelier zawsze sprawia mi przyjemność degustacja wykwintnego wina z tego regionu i odkrywanie złożonych aspektów świata smakowego win Rioja. Ukształtowana przez równiny doliny rzeki Ebro, podnóże Sierra Cantabria i chłodną bryzę Atlantyku, Rioja łączy w sobie staranną tradycję z innowacyjnymi technikami i jest jednym z najbardziej zróżnicowanych regionów winiarskich na świecie. Zróżnicowane mikroklimaty i gleby, od wapienia, przez żwir, po gleby gliniaste, pozwalają na szeroką gamę stylów win. W sercu tego regionu leży słynna produkcja czerwonego wina. Gwiazdową odmianą winogron jest oczywiście winogrono Tempranillo, które produkuje mocne, ale doskonałe wina czerwone o aromatach jagód, śliwek i tytoniu. Często łączy się go z innymi odmianami, takimi jak Garnacha, Mazuelo i Graciano, aby dodać złożoności i struktury. Produkowane tu wina są niezwykle różnorodne. Niezależnie od tego, czy wybierzesz młodą i świeżą „Joven”, elegancką i złożoną „Reservę”, czy też głęboką i luksusową „Gran Reservę”, Rioja oferuje miłośnikom wina różnorodne opcje. Ale Rioja to coś więcej niż tylko czerwone wino. W regionie produkowane są również znakomite wina białe i różowe. Viura, znana również jako Macabeo, jest dominującą odmianą winogron w przypadku win białych i zachwyca świeżymi, owocowymi winami białymi oraz winami złożonymi, które dojrzewają. Ten imponujący region winiarski zawsze stara się zachować swoje tradycje, jednocześnie rozwijając się i stawiając czoła nowym wyzwaniom. Nigdy nie spoczywa na laurach i zyskała doskonałą reputację, którą stale potwierdza. Jako sommelier cenię to ciągłe dążenie do perfekcji, ponieważ pozwala mi na ciągłe odkrywanie nowych światów smakowych w winach Rioja.