

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
poznałem wino na wakacjach w minorka wino bardzo owocowe jakby chilijskie
Wino do kaczki nada się odpowiednio. Zarówno pieczone mięsiwo. W ustach czerwone owoce są gwiazdą, ze świeżym podniebieniem, długim, gładkim i ciągłym wolumenem. Z tłem wanilii, mineralnymi akcentami i wspomnieniami skóry, które tworzą harmonijną całość. Przycięty ciemny rubinowy brąz. Gęsta łza. Intensywnie aromatyczny z dużą obecnością tostów i wanilii, z tłem dojrzałych czerwonych owoców, liści tabaki i odrobiną czekolady.
Cegła w kolorze typowym dla Rioja z pomarańczowymi odcieniami. Na podniebieniu delikatne nuty jagód i dżemu, otulone dymnymi, korzennymi aromatami i nutami wanilii. Delikatnie zbalansowane z wyczuwalnymi, ale niezwykle miękkimi i łagodnymi taninami, o intensywnej i złożonej strukturze. Eleganckie, ciepłe i trwałe wykończenie. Winogrona pochodzą głównie z gleb gliniastych w Rioja Alta, ale także z gleb wapiennych w Rioja Alavesa. Po zbiorze winogrona są delikatnie wyciskane i fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Następnie następuje przechowywanie w amerykańskich beczkach barrique przez 16 do 18 miesięcy. Następnie wino dojrzewa w butelce przez co najmniej dwa lata, zanim zostanie dopuszczone do sprzedaży. „El Coto de Rioja” zebrało pierwsze winogrona w Rioja już w 1970 r., ale pierwsze wina trafiły na rynek dopiero w 1975 r. Oryginalna winnica znajduje się w Oyón w południowo-wschodniej części Rioja Alavesa i działa do dziś. Dzięki wysokim standardom jakości, ciągłym innowacjom i dalszemu rozwojowi, „El Coto de Rioja” zdołała w 2000 roku ugruntować pozycję lidera rynku hiszpańskiego w kategoriach Crianza i Reserva, pozycję, którą firma może utrzymać do dziś. Obiekty winiarni były na przestrzeni lat regularnie modernizowane i rozbudowywane: El Coto ma obecnie 12 budynków, z których każdy jest przeznaczony do przetwarzania określonego rodzaju wina. Z ponad 730 hektarami własnych winnic, El Coto jest największą winnicą w DOC Rioja. Region winiarski Rioja, położony w sercu Hiszpanii, to raj obdarzony idealnymi warunkami do uprawy doskonałych win. Jako sommelier zawsze sprawia mi przyjemność degustacja wykwintnego wina z tego regionu i odkrywanie złożonych aspektów świata smakowego win Rioja. Ukształtowana przez równiny doliny rzeki Ebro, podnóże Sierra Cantabria i chłodną bryzę Atlantyku, Rioja łączy w sobie staranną tradycję z innowacyjnymi technikami i jest jednym z najbardziej zróżnicowanych regionów winiarskich na świecie. Zróżnicowane mikroklimaty i gleby, od wapienia, przez żwir, po gleby gliniaste, pozwalają na szeroką gamę stylów win. W sercu tego regionu leży słynna produkcja czerwonego wina. Gwiazdową odmianą winogron jest oczywiście winogrono Tempranillo, które produkuje mocne, ale doskonałe wina czerwone o aromatach jagód, śliwek i tytoniu. Często łączy się go z innymi odmianami, takimi jak Garnacha, Mazuelo i Graciano, aby dodać złożoności i struktury. Produkowane tu wina są niezwykle różnorodne. Niezależnie od tego, czy wybierzesz młodą i świeżą „Joven”, elegancką i złożoną „Reservę”, czy też głęboką i luksusową „Gran Reservę”, Rioja oferuje miłośnikom wina różnorodne opcje. Ale Rioja to coś więcej niż tylko czerwone wino. W regionie produkowane są również znakomite wina białe i różowe. Viura, znana również jako Macabeo, jest dominującą odmianą winogron w przypadku win białych i zachwyca świeżymi, owocowymi winami białymi oraz winami złożonymi, które dojrzewają. Ten imponujący region winiarski zawsze stara się zachować swoje tradycje, jednocześnie rozwijając się i stawiając czoła nowym wyzwaniom. Nigdy nie spoczywa na laurach i zyskała doskonałą reputację, którą stale potwierdza. Jako sommelier cenię to ciągłe dążenie do perfekcji, ponieważ pozwala mi na ciągłe odkrywanie nowych światów smakowych w winach Rioja.
Intensywny kolor wiśni z krawędzią granatu. Na nosie mocny, złożony aromat, dojrzałe owoce i drobne kakao. W ustach mięsiste, mocne, aksamitne, z dojrzałymi taninami i dobrą kwasowością.
Coto de Imaz Reserva to intensywna i jedwabista czerwień, która zbiera nagrody z całego świata, a dzięki swojej idealnej równowadze przekonuje wszystkich, którzy jej spróbują. Tradycyjna Rioja, stworzona na rynek gotowy i bardzo łatwa do picia, bez ostrych krawędzi i dobrze zdefiniowanych aromatów, wino produkowane w dużych ilościach, ale z godnym podziwu stosunkiem ceny do jakości. Na pierwszy rzut oka ma żywy wiśniowy kolor z granatową obwódką. W nosie solidne owoce mieszają się z nutą kakao , wzmacniając dojrzałą , ale jednocześnie świeżą cielistość, dzięki fantastycznej kwasowości, która pozwoli mu ewoluować w butelce przez lata. Jest mięsiste, mocne i aksamitne, z polerowanymi taninami i żywą świeżością.