Finca Fella Altado Tinto Monastrell
Wino Finca Fella Altado Tinto Monastrell
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Finca Fella Altado Tinto Monastrell
Region: Kastylia La Mancha
Apelacja: DO Almansa
Producent: Finca Fella - Fantini Farnese
Szczepy: 100% Monastrell
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Dojrzewanie: 6 miesięcy dąb francuski.
Temperatura: 10–12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15%
Nota degustacyjna:
Finca Fella Altado Tinto to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Monastrell ze starych winorośli pochodzących z teremu Los Pandos. Klimat jest łagodny i suchy, z idealnym zakresem temperatur między dniem a nocą. Winorośl rośnie na stromych zboczach na słabo żyznych glebach gliniastych i wapiennych.
Wino prezentuje głęboki ciemno rubinowy odcień, ze złożonym bukietem na który składają się aromaty kandyzowanych owoców, przemieszane z nutami dymnymi i tostowymi z delikatnie prażonych beczek z francuskiego dębu. Na podniebieniu pełne, treściwe o świetnej kwasowości i gładkich dojrzałych taninach.
Sugestie kulinarne: pieczeń, grillowane mięsa, potrawy z grzybami, dojrzałe sery, wędliny dojrzewające,
Producent: Finca Fella
Finca Fella powstała w jednym z najbardziej odpowiednich, ale i mniej znanych regionów do produkcji wina w Hiszpanii, Kastylii-La Manchy. Wyjątkowy obszar w najwyższym rejonie regionu Almansa, kilka kilometrów od Albacete, gdzie znajdziemy bardzo stare winnice, z krzewami winorośli mającymi ponad 100 lat, rosnącymi na płaskowyżu od 900 do 1200 m n.p.m. Klimat jest tutaj kontynentalny, w szczególności lata są krótkie, gorące, ale bardzo suche z gwałtownym spadkiem temperatury w miesiącach jesiennych. Geografia tego obszaru pozwala na duże wahania temperatury między dniem a nocą, sprzyjając obfitej aromatycznej strukturze i elegancji win.
Nagrody i wyróżnienia:
GOLD Medal – Frankfurt International Trophy 2021
2023-06-13
wino Finca Fella Altado Tinto Monastrell
Czerwone wytrawne wino hiszpańskie o intensywnie wiśniowej barwie i zachwycających, mocnych owocowych aromatach wzbogaconych o subtelne nuty dymne i beczkowe. Na podniebieniu żywe i świeże, doskonale zbalansowane i pełne, o świetnej kwasowości i szlachetnych, gładkich taninach.
Podawać do potraw duszonych o wyrazistym smaku, pieczonego i grillowanego czerwonego mięsa, makaronu z grzybami, suszonych wędlin takich jak jamón ibérico i dojrzewających serów.