Finca Fella Cala Rey Tempranillo Rosado
Wino Finca Fella Cala Rey Tempranillo Rosado
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Finca Fella Cala Rey Tempranillo Rosado
Region: Kastylia La Mancha
Apelacja: VdT Castilla
Producent: Finca Fella - Fantini Farnese
Szczepy: Tempranillo
Kolor: różowe
Rodzaj: wytrawne
Temperatura: 10–12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Nota degustacyjna:
Finca Fella Cala Rey Tempranillo Rosado to różowe wytrawne wino powstałe w całości z winogron Tempranillo, pochodzących z winnic znajdujących się w południowo-wschodniej Hiszpanii, między 700 a 800 m npm, w głębi lądu, w rejonie Albacete. Winogrona zbiera się w nocy, aby zachować aromat i uniknąć utleniania. Odszypułkowanie i miękkie tłoczenie, fermentacja bez skórek w niskiej temperaturze 16°C w celu uzyskania idealnego koloru i smaku.
Wino prezentuje piękny, czysty łososiowy odcień, z delikatnymi aromatami czerwonych owoców z nutami wiśni i malin. Na podniebieniu miękkie, intensywne i zrównoważone o przyjemnym owocowym posmaku z długim i rześkim wykończeniem.
Sugestie kulinarne: ryby, białe mięsa, lekkie pierwsze dania,
Producent:
Finca Fella powstała w jednym z najbardziej odpowiednich, ale i mniej znanych regionów do produkcji wina w Hiszpanii, Kastylii-La Manchy. Wyjątkowy obszar w najwyższym rejonie regionu Almansa, kilka kilometrów od Albacete, gdzie znajdziemy bardzo stare winnice, z krzewami winorośli mającymi ponad 100 lat, rosnącymi na płaskowyżu od 900 do 1200 m n.p.m. Klimat jest tutaj kontynentalny, w szczególności lata są krótkie, gorące, ale bardzo suche z gwałtownym spadkiem temperatury w miesiącach jesiennych. Geografia tego obszaru pozwala na duże wahania temperatury między dniem a nocą, sprzyjając obfitej aromatycznej strukturze i elegancji win.
2023-06-13
wino Finca Fella Cala Rey Tempranillo Rosado
Hiszpańskie różowe wino wytrawne o czystym, łososiowym kolorze i wyrazistych aromatach wiśni i malin. W ustach miękkie i krągłe, doskonale zbalansowane, o długim i rześkim, mocno owocowym zakończeniu.
Podawać do ryb, lekkich pierwszych dań i białych mięs.