Finca La Solana de Luzón Monastrell
Finca La Solana de Luzón Monastrell
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Finca La Solana de Luzón
Kraj: Hiszpania
Region: Jumilla
Producent: Bodegas Luzón
Szczep: Monastrell Jumilla
Rodzaj:czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5% C3
Wino czerwone wytrawne powstałe w całości z odmiany Monastrell, dojrzewające w dębowych beczkach z amerykańskiego dębu nadający charakterystyczny akcent dębu kokosa, mlecznej czekolady i kawy, opartych na dojrzałych owocach jeżyny i czarnej porzeczki.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Nie można zaprzeczyć, że główną wizytówką hiszpańskich win jest ich przystępność cenowa, chociaż bardziej wyrafinowane elementy samego procesu winiarskiego, takie jak dojrzewanie dębu, mieszanie i utlenianie, przenikają do ogólnego profilu winiarskiego tego kraju, a w niektórych przypadkach zyskują wyższą pozycję. przekazać więcej wewnętrznych czynników, takich jak charakter odmiany i pochodzenie.
Finca la Solana to gładkie czerwone wino wykonane w 100% z winogron Monastrell. Wino dojrzewa przez cztery miesiące w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Ma wiśniowo-czerwoną barwę, aw nosie można wyczuć nuty dojrzałych owoców. W ustach Finca La Solana jest okrągłym winem o zrównoważonych smakach, w których wyróżnia się wanilia, kawa i orzechy. Przyjemne na co dzień lub jako dodatek do mięs, pieczonego kurczaka, dań z ryżem i dojrzałych kozich serów.
Winnice należące do D.O. Jumilla położone są na płaskich terenach na wysokości między 400 i 800 m n.p.m., w otoczeniu stromych wzgórz. Ziemia ma tam płowy kolor, jest wapienna i zdecydowanie kamienista. Cechuje ją niska zawartość substancji organicznych, średnia absorbcja wody i duża przepuszczalność powietrza. Klimat jest gorący a nasłonecznienie przekracza 3.000 godzin rocznie. Charakteryzuje się znikomą ilością opadów: około 300 litrów wody na metr kwadratowy w ciągu całego roku. Wino grady w D.O. Jumilla zdominowane są przez uprawy czerwonego szczepu monastrell, który zajmuje aż 80% wszystkich winogradów w apelacji.
Wina z D.O. Jumilla cieszą się sporym uznaniem w Hiszpanii oraz na światowych rynkach. Produktem, z którym stara się identyfikować apelacja jest wino o nazwie Jumilla Monastrell, do fermentacji którego używa się co najmniej 85% winogron szczepu monastrell.
2023-04-21
Monastrel Wina Finca La Solana de Luzón
Idealne wino do wędzonych mięs i grilla, w którym pieprzny i dziczyzna zdaje się zanikać, odsłaniając warstwy czarnych owoców i czekolady.