Glarima Joven Tinto Somontano DO
Wino Glarima Joven Tinto Somontano DO
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Glarima Joven Tinto Somontano DO
Kraj: Hiszpania
Region: Aragonia
Apelacja: DO Somontano
Producent: Sommos
Szczepy:Merlot Tempranillo Syrah
Cabernet Sauvignon
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lBK17
Alk.: 13,5 %
Glarima Joven Tinto pochodzi z regionu Somontano, regionu umiejscowionego pomiędzy równiną a terenem górzystym. Wino odznacza się jasnoczerwonym kolorem z fioletowymi refleksami. Nos bogaty w czerwone jagody i kwiatowe aromaty. Na podniebieniu miękkie o średniej budowie ciała z bogatym owocowym smakiem, dobrze zbalansowane z długim przyjemnym finiszem. Sugestie kulinarne: potrawy z czerwonego mięsa, mięso z grilla, twarde sery.
Tradycje winiarskie regionu sięgają czasów starożytnych Rzymian. Uprawa winorośli rozkwitła po tym, jak duża część francuskich regionów winiarskich została zniszczona przez katastrofę filoksery. W połowie lat 80-tych region Somontano został sklasyfikowany jako DO – Denominacion de Origen, drugie najwyższe miejsce w hiszpańskiej piramidzie jakości wina – i od tego czasu uprawa winorośli rozkwitła – region ten produkuje jedne z najlepszych hiszpańskich win.
Ambitni inwestorzy chętni do eksperymentowania, tacy jak producenci sherry Barbadillo i Gonzales Byass z Andaluzji, zaczęli eksperymentować z popularnymi na całym świecie odmianami winorośli, takimi jak Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Syrah i Merlot, i pomogli regionowi Somontano osiągnąć sukces i uznanie daleko poza granicami Hiszpanii od lat 90.
Innym flagowym produktem o międzynarodowej renomie jest Bodega ENATE, której pomyślny kurs rozpoczął się w 1992 roku i trwa nieprzerwanie do dziś. Czołowy enolog Jesus Artajona wraz ze swoim wysoce zmotywowanym zespołem uprawia winorośle do produkcji win z regionu DO Somontano na 450 hektarach. I to na czysto ekologicznych, zrównoważonych podstawach. Rezultatem są uznane na całym świecie najlepsze wina, które dojrzewają w winnicy w maksymalnie 4000 dębowych beczkach. Wielbiciele win czerwonych ENATE docenią owocowe nuty wiśni, malin i śliwek. Charakterystyczne dla win czerwonych z tego regionu są również nuty dojrzałych ziół, które w niepowtarzalny sposób odzwierciedlają terroir. Jak dotąd wina są wciąż trochę poufną wskazówką, ale stają się coraz ważniejsze dla koneserów wina.