Gratallops Vi De Vila Priorat Alvaro Palacio
Wino Gratallops Vi De Vila Priorat Alvaro Palacio
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gratallops Vi De Vila Priorat
Kraj: Hiszpania
Region: Katalonia
Apelacja: DOCa Priorat
Producent: Álvaro Palacios
Typ: Dry Red - Garnacha, Cariñena
Pojemność: 0,75 l C4
Czerwone hiszpańskie wino wytrawne roztaczające bujne aromaty owocowe przemieszane z nutami kwiatów i śródziemnomorskich ziół oraz niuansami ziemistymi o lekko mineralnym zabarwieniu. W ustach smakowite, o mocnym owocu okiełznanym przez przyprawy i wyraźnie zaznaczone, eleganckie taniny. Dość wysoka kwasowość wzmacnia odczucie mineralności w długiej, pełnej świeżości, eleganckiej końcówce. Podawać do pieczonych i grillowanych mięs, gulaszu, zapiekanek, serów..
Notatki Sommelier Bachus Wina
Alvaro Palacios ma zaledwie 40 lat, a wydaje się, że osiągnął już wszystko. Pochodzący z rodziny winiarzy – właścicieli Bodegas Palacios Ramondo – rzemiosła uczył się już w wieku dwudziestu lat u Christiana Moueixa w zamkach Petrus i Trotanoy. Następnie podążał za katalońskim René Barbierem w Priorato. Będąc pod wielkim wrażeniem starych ziem i ich potencjału jakościowego, postanawia rozwinąć własną winnicę w tej zapomnianej przez Boga dziurze, 135 km na południowy zachód od Barcelony. Według słów Palaciosa panuje powszechne przekonanie, że „plony są zbyt niskie, ziemia nie nadaje się do uprawy i wymaga ogromnej pracy fizycznej” oraz że szanse na rentowność są nikłe. Kontynuacja pokazuje, że sceptycy się mylili.
Pierwsza millésime, Ermita 1993, od razu została wymieniona w klubie „supergwiazd” hiszpańskich win. Składające się z 80 do 90% Grenache Vieilles Vignes zrównoważone przez Cabernet Sauvignon i Carignan Vieiles Vignes, to cuvée wywołało wyjątkowe reakcje w Hiszpanii, ale także na całym świecie. Najnowocześniejsza firma Alvaro Palacios, dominująca w wiosce Gratallops na wzgórzu, jest świadectwem jego zdecydowanego wpływu i ciągłych wysiłków na rzecz zrewolucjonizowania hiszpańskiego przemysłu winiarskiego.
Alvaro Palacios, architekt sukcesu Ermity, z przekonaniem podsumowuje: „Filozofia stojąca za winifikacją polega na tym, że można wyrazić charakter terroir z największą przejrzystością i największą czystością”. Unikalny system ułożenia wąsów , sięgająca talii, pozwala na pracę w tej stromej, tarasowej winnicy przy pomocy mułów. Winogrona zbierane są ręcznie. Maceracja trwa 25 dni, a fermentacja odbywa się w beczkach z możliwością „ponownego montażu”. * Od 1999 roku fermentacja odbywa się w drewnianych beczkach. Klirens następuje przez białko bez filtracji. Następnie wino dojrzewa przez 16–18 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego.
Gratallops Vi De Vila Priorat Alvaro Palacio - Opinie klientów
Gratallops Vi De Vila Priorat Alvaro Palacio
Czerwone hiszpańskie wino wytrawne roztaczające bujne aromaty owocowe przemieszane z nutami kwiatów i śródziemnomorskich ziół oraz niuansami ziemistymi o lekko mineralnym zabarwieniu. W ustach smakowite, o mocnym owocu okiełznanym przez przyprawy i wyraźnie zaznaczone, eleganckie taniny. Dość wysoka kwasowość wzmacnia odczucie mineralności w długiej, pełnej świeżości, eleganckiej końcówce. Podawać do pieczonych i grillowanych mięs, gulaszu, serów.
2023-09-03
lvaro Palacios Gratallops Priorat 2016
Wino jest bardzo eleganckie i aromatyczne z nutami dojrzałych owoców i przypraw oraz subtelnymi doznaniami mineralnymi. Dobra kwasowość doskonale równoważy się z mocnymi taninami, co przywraca równowagę.