Hacienda Lopez de Haro Rioja Crianza
Wino Hacienda Lopez de Haro Rioja Crianza
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Hacienda López de Haro Crianza Rioja
Kraj: Hiszpania Rioja
Producent: Bodega Classica
Typ: Dry Red Tempranillo
Garnacha and Graciano
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% Bk20
Rioja Hacienda Lopez de Haro prezentuje jasny wiśniowo-czerwony kolor i obrzeże z odcieniami dachówki. Wysoka intensywność aromatyczna, czysty i zdrowy zapach wina. Złożony na nosie z niuansami kawy, wanilii, palonej i balsamicznej zintegrowanymi z intensywną nutą dojrzałych owoców. Podniebienie eleganckie i okrągłe. Jest dobrze zbalansowany dzięki aksamitnemu atakowi, po którym następuje przyjemna kwasowość oraz jedwabisty i mocny posmak wynikający ze szlachetnej i dojrzałej taniny. Jego długi posmak ma pikantne i balsamiczne nuty, wynikające z długiego i spokojnego starzenia się, a także owocowych niuansów, które odkrywają jego osobowość.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Hacienda López de Haro to wino o intensywnym kolorze granatu i przyjemnym aromacie, w którym wyróżniają się niuanse dojrzałych owoców. Podniebienie jest miękkie, wyraziste i eleganckie, łącząc owocowy charakter z nutami beczki, w idealnej równowadze. Okrągłe, przyjazne i wyraziste odmiany Tempranillo, Garnacha Ink i Graciano, z klasycznym starzeniem przez 18 miesięcy w 50% beczkach z francuskiego dębu, 50% z dębu amerykańskiego.
Serce Rioja nadaje tchu i żywotności winom z Rioja a wina z San Vicente de la Sonsierra są tego dobrym przykładem. Winnica znajduje się w uprzywilejowanej sytuacji do uprawy winorośli. Region położony pod pasmem górskim Toloño, który chroni go przed zimnymi wiatrami Morza Kantabryjskiego i rzeką Ebro na południu, zapewniając niezbędną wilgoć. Ta lokalizacja tworzy idealny mikroklimat dla winnicy. Z jednej strony przy wystarczającym wietrze, aby ułatwić idealne napowietrzanie winorośli, z drugiej strony sprzyjające łagodnym temperaturom przez cały rok z większą ilością opadów w miesiącach zimowych. W regionie San Vicente de la Sonsierra są najlepsze stare winnice Tempranillo w Rioja Alta. Uprawiane przy użyciu systemu pucharów na bardzo słabych glebach, znacznie zmniejsza ich produkcję i podnosi jakość kiści. Pola San Vicente są pełne skalnych pras do wina i innych prehistorycznych miejsc związanych z uprawą winorośli. A w tej okolicy wino było już produkowane ponad dwa tysiące lat temu. Historia wina Rioja w czystym stanie.
Nagrody:
91 punktów Roberta Parkera;
Złoty Medal Berliner Wine Trophy
Złoty Medal China Wine & Spirits Awards
Srebrny Medal 69 Konwencja i Wystawa WAWF
Srebry Medal Międzynarodowy konkurs Wine&Spirit Londyn
Magazyn Decanter 50 Best Buy Rioja. Marzec
Hacienda Lopez de Haro Rioja Crianza - Opinie klientów
Wina Crianza Rioja
Wino jest świeże czerwone w kieliszku. Smak jest długotrwały, średni do pełnego, nieco tłusty z przyjemną kwasowością i drobnymi garbnikami. Przyjemne czerwone wino Lopez de Haro Crianza, to wspaniałe złożone wino o przyjemnym posmaku.
nowoczesna wina Rioja
Zdecydowany faworyt wśród asortymentu win hiszpańskich do 50 z. Nowoczesny styl Rioja owocowy z nutą dębu, który nadaje mu okrągłości i objętości na podniebieniu. Jest to kolor głębokiej czerwieni z aromatycznym owocowym aromatem z nutą fig i nutą karmelu. Na podniebieniu aksamitne, o bardzo dobrej kwasowości i doskonałej równowadze. Niuanse smakowe jeżyny, kokosa i kwiatów tworzą długi i trwały finisz.
Wino Crianza Rioja które lepiej smakuje lepiej niż butelki z wyż
Crianza to wino dojrzewające przez co najmniej dwa lata, z których co najmniej jeden był w dębie. Rioja Reserva jest leżakowana przez co najmniej trzy lata, z czego co najmniej rok jest w dębie. Wreszcie, wina Rioja Gran Reserva dojrzewają co najmniej dwa lata w dębie i trzy lata w butelce. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób ogranicza wydatki w dzisiejszych czasach, ale twierdzę, że w przypadku rezerw wymienionych poniżej, trudno byłoby kupić cokolwiek nawet o zbliżonej jakości w barze. Dlaczego więc nie powiedzieć znajomym: "spotkajmy się w domu, ale cieszmy się naprawdę wyjątkowymi winami!"? Chodzi o to, że wina te oferują niezapomniane wrażenia z picia i warto za nie zapłacić więcej.
Wino Hacienda Lopez de Haro Rioja Crianza
Biorąc za punkt wyjścia współczesne smaki, Hacienda López de Haro próbuje odtworzyć nowe „klasyki”, odzyskując w ten sposób, szczególnie w odniesieniu do prostoty i elegancji, filozofię stojącą za naprawdę wspaniałymi winami. Te wytwarzane przez Hacjendę López de Haro to wina wyraziste, aromatyczne i o bardzo przyjemnym smaku, pośrednie między tradycyjnymi a „wysokimi ekspresjami”, wina, które są w stanie zadowolić najbardziej wymagających wielbicieli, a jednocześnie są w pełni satysfakcjonujące dla przeciętnego konsumenta...
Rioja Crianza 2016
Rioja Crianza 2016 reprezentuje jasna wiśniowa czerwień z obręczą granatu. Wyrafinowany nos z dominującymi nutami czerwonych i pestkowych owoców: truskawki, maliny i brzoskwini. Cukiernia i krem zamknięte w eleganckich nutach wanilii, karmelu i subtelnej nuty cynamonu. Jest aromatyczny i wyrazisty dla podniebienia.
Hacienda Lopez de Haro Rioja Crianza
Klasyczne aromaty Rioja z łagodnego dębu, wanilii i suszonych owoców jagodowych są lekko ziemiste jako całość. Ta crianza jest napięta ze względu na kwasowość uderzeniową, ale to również tworzy świeżość i ogólny stan zdrowia. Smaki śliwek i jagód są saucy, a jędrne garbniki i kwasowość napędzają wykończenie.
Lopez de Haro Rioja
Wino Rioja jest to poważne i ma świeżość i pewną powściągliwość w podniebieniu; jest o wiele bardziej wyrazisty, kwiatowy i aromatyczny oraz z bardziej zintegrowanym dębem niż wina sprzed pięciu lat. To bardziej elegancki rocznik niż 2017 i równie dobry lub odrobinę lepszy. Winiarz Lopez de Haro uważa rok 2018 za bardzo dobre zbiory.
Crianza Rioja delikatna nuta owoców z odpowiednią soczystą konsy
Wino ma bezszwowe podniebienie i soczystą konsystencję, z większą ilością kolorów niż inne roczniki, większą intensywnością, większą ilością owoców. Ma winogrona z bardzo dobrych winnic i ubogich gleb, które nigdy nie były przeznaczone do tego wina. Wysoce godny polecenia i bardzo wszechstronny. Ma potencjał do starzenia się.
2024-09-27
Wino Rioja podczas obiadu
Jeśli lubisz czerwone wina o wysokiej kwasowości i niskiej zawartości tanin, które mają pyszne nuty czerwonych owoców, otwierające się na ciemniejsze owoce (szczególnie w przypadku dań mięsnych), zdecydowanie powinieneś spróbować Lopez de Haro Rioja. Ta mieszanka Tempranillo i Garnacha będzie miała to, czego szukasz, w łatwym do picia formacie. To średnio rubinowe wino miało średni aromat czerwonej słodkiej wiśni, wanilii, suszonej maliny, minerałów i fiołka. Smaki połączyły się, tworząc niemal cola-podobny aromat. W smaku wino było wytrawne, o wysokiej kwasowości, niskiej taninie i średniej intensywności alkoholu, ciała i smaku (prawdopodobnie tutaj trend średnio+). Poczuliśmy nuty cierpkiej czerwonej wiśni, czerwonej śliwki i pewne ziołowe podteksty. Niektóre ciemne owoce wyszły, gdy wino się otworzyło, ale były bardziej wyczuwalne z jedzeniem. Połączyliśmy to z dość ostrym marokańskimi klopsikami. To dobrze współgrało z nutą ziół w winie i łączyło się z wyższą kwasowością, ale prawdopodobnie moglibyśmy połączyć to z nieco bardziej taninowym winem, gdybyśmy byli szczerzy ze względu na zawartość tłuszczu w mięsie. Mimo to zauważyliśmy, że w połączeniu z mięsem ujawnia się więcej ciemnych owoców (bardziej niż w przypadku, gdy wino po prostu się otwiera) i jest to coś, co doceniliśmy, ponieważ pomogło to nadać winu nieco więcej głębi.