Hacienda Lopez de Haro Rioja Gran Reserva
Wino Hacienda Lopez de Haro Rioja Gran Reserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Hacienda Lopez de Haro Rioja Gran Reserva
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Producent: Bodega Classica
Szczepy: Graciano, Tempranillo
Pojemnośc: 0,75l
Alkohol: 14% Bk20
Rioja Hacienda Lopez de Haro prezentuje jasny wiśniowo-czerwony kolor i obrzeże z odcieniami dachówki. Wysoka intensywność aromatyczna, czysty i zdrowy zapach wina. Złożony na nosie z niuansami kawy, wanilii, palonej i balsamicznej zintegrowanymi z intensywną nutą dojrzałych owoców. Podniebienie eleganckie i okrągłe. Jest dobrze zbalansowany dzięki aksamitnemu atakowi, po którym następuje przyjemna kwasowość oraz jedwabisty i mocny posmak wynikający ze szlachetnej i dojrzałej taniny. Jego długi posmak ma pikantne i balsamiczne nuty, wynikające z długiego i spokojnego starzenia się, a także owocowych niuansów, które odkrywają jego osobowość.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Grand Reserva Rioja po upływie 30 miesięcy leżakowania w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego ujawnia jasny wiśniowo-czerwony kolor, złożony na nosie z kawą i wanilią zintegrowanymi z intensywną nutą dojrzałych owoców. Eleganckie i okrągłe na podniebieniu, dobrze wyważone z aksamitnym wejściem na podniebienie. Pyszne wino.
Wino Rioja Hacienda López de Haro Gran Reserva jest wykonana z kuponu odmian Tempranillo i Graciano. Winogrona pochodzą ze starych winorośli w San Vicente de la Sonsierra, mieście o wielkiej tradycji winiarskiej u podnóża Sierra Cantabria. Osiedla znajdują się na tarasach nad rzeką Ebro. Mają słabe gleby, które wykazują niską produkcję, ale wysokiej jakości winogrona. Zbiór odbywa się ręcznie, a winogrona są przenoszone do winnicy w małych przyczepach. Fermentację przeprowadza się w zbiornikach o masie 30 000 kg w kontrolowanej temperaturze 28 ° C. Po fermentacji winogrona maceruje się przez 2 tygodnie. Wino Hacienda López de Haro Gran Reserva starzeje się w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez ponad 30 miesięcy. Stosuje się regały kwartalne. Po starzeniu się beczki wino spoczywa w butelce przez co najmniej trzy lata przed wejściem na rynek.
Serce Rioja nadaje tchu i żywotności winom z Rioja a wina z San Vicente de la Sonsierra są tego dobrym przykładem. Winnica znajduje się w uprzywilejowanej sytuacji do uprawy winorośli. Region położony pod pasmem górskim Toloño, który chroni go przed zimnymi wiatrami Morza Kantabryjskiego i rzeką Ebro na południu, zapewniając niezbędną wilgoć. Ta lokalizacja tworzy idealny mikroklimat dla winnicy. Z jednej strony przy wystarczającym wietrze, aby ułatwić idealne napowietrzanie winorośli, z drugiej strony sprzyjające łagodnym temperaturom przez cały rok z większą ilością opadów w miesiącach zimowych. W regionie San Vicente de la Sonsierra są najlepsze stare winnice Tempranillo w Rioja Alta. Uprawiane przy użyciu systemu pucharów na bardzo słabych glebach, znacznie zmniejsza ich produkcję i podnosi jakość kiści. Pola San Vicente są pełne skalnych pras do wina i innych prehistorycznych miejsc związanych z uprawą winorośli. A w tej okolicy wino było już produkowane ponad dwa tysiące lat temu. Historia wina Rioja w czystym stanie.
Hacienda Lopez de Haro Rioja Gran Reserva - Opinie klientów
Rioja Gran Reserva 2016
Wino ma charakterystyczną średnią głębokość wiśniową barwę z jasnoróżową obwódką. Bardzo intensywne aromaty z nutami balsamicznymi i korzennymi, wanilią, karmelem, czekoladą, miętą i przyprawami na owocowym tle śliwek i suszonych moreli. Zbalansowane na podniebieniu, z elegancką kwasowością, dobrą strukturą, okrągłymi, polerowanymi taninami i błogo kremowym wykończeniem. Finisz jest bardzo długi. To najwyższej klasy Gran Reserva, która nie ma sobie równych. Elegancki, złożony, wyrafinowany.
Wina Rioja
Dobry Hiszpan, jaskrawoczerwony i granatowy z obrzeżem Turing do cegły pokazujący jej przedłużone starzenie. Dojrzałe dojrzałe czarne owoce, wanilia i przyprawa cynamonowa z głębokim mineralnym rdzeniem. Odpowiednie do potraw: pieczone mięsa, foie, sery dojrzewające i pleśniowe.
Rioja Gran Reserva 2014
Prawie rodan z pikantnym, mięsistym, dziczy tym stylem, to piękno oferuje wiele czerwonych i czarnych porzeczek, przypraw cedrowych, kadzideł oraz aromatów i smaków tytoniu. Jest średni do pełnego ciała, ma wspaniałą równowagę, jedwabiste garbniki i jest po prostu aktem klasowym. Rok 2015 to bogatsze, bogatsze wino, a rok 2016 pokazuje odrobinę świeżości i elegancji. Oba są pięknymi rocznikami, które warto kupić, piwniczną i pić
Wspaniały Gran Reserva Lopez de Haro Rioja
Jest to bardziej powściągliwe i mniej otwarte na nosie w porównaniu do Viña Muga, stopniowo rozwijając się, aby ujawnić kuszące zapachy malin, pokruszonej truskawki, ciepłej skóry, terakoty i odrobiny soku mięsnego. Wymagało to więcej dekantacji niż wina Muga. Podniebienie jest pięknie zrównoważone drobnoziarnistymi taninami i ultra gładkie pod względem tekstury. Warstwy czerwonych owoców splecionych z goździkami, gałązki świeżej mięty i krwisto-pomarańczowy jaskółczy ogon w wykończenie o zabarwieniu sojowym, które spodziewasz się rozdmuchać, choć spada; potrzebuje może kolejnych 12-18 miesięcy, aby naprawdę pokazać, do czego jest zdolny. Wspaniały.
Rioja w super gorącej cenie! Wejdź w to.
Jest to cudownie gładka, średnio treściwa, jedwabista czerwień pełna dojrzałych, ciemnych jagód, słodkiej wanilii i odrobiny pikanterii. Choć można by wygodnie schować to wino jeszcze przez kilka lat, zalecamy delektowanie się nim już teraz (w końcu to już coś do leżakowania!) – to po prostu światowej klasy Rioja postarzane w beczkach w super gorącej cenie! Wejdź w to.
Rioja Gran Reserva
Jeśli na świecie jest choć jeden człowiek, który zna hiszpańskie wino i Rioję ( „ree-OH-hah” ), to jest nim krytyk, sędzia i pisarz brytyjskiego mistrza wina, Tim Atkin. Spośród ponad 1200 win Rioja Atkin wiruje, popija i pluje, aby wybrać najlepsze z najlepszych w swoim corocznym Raporcie Rioja. A konkurencja w tym roku była ciężka, a Atkin przyznał : „To najbardziej ekscytująca i różnorodna linia win, jakie kiedykolwiek jadłem z Rioja”.
2024-11-24
Rioja Gran Reserva 2016
Czarne wiśnie i jagody, pikantne duszone śliwki, lukrecja, obrócona ziemia. Ma w sobie stary australijski wytrawny czerwony smak, który jest bardzo atrakcyjny, przypominający czasy, gdy czerwone wina były leżakowane w starych dębowych beczkach, w tym przypadku mówimy o 12 miesiącach w 50-letnich dębowych kadziach. To powolne wino, fiołków, anyżu, śliwek, skóry i ziemi. Wyrazistość narasta, taniny wysuwają się na pierwszy plan, gdy wino przesuwa się po języku w kierunku długiego finiszu. Tak więc, tak łatwo się nim cieszyć już teraz. Jeśli możesz, przechowaj w piwnicy.