Hacienda Lopez de Haro Tempranillo Rioja
Wino Hacienda Lopez de Haro Tempranillo Rioja
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Hacienda Lopez de Haro Tempranillo Roble Rioja
Kraj: Hiszpania
Apelacja: D.O.Ca Rioja
Producent: Hacienda Lopez de Haro
Szczep: Tempranillo
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l BK20
Czerwone wino z Rioja po sumiennej selekcji najlepszych gron Tempranillo, pochodzących z ręcznych październikowych zbiorów. Wino Rioja charakteryzuje się fioletowym kolorem z rubinowymi refleksami, leżakowane przez 4 miesiące w nowych beczkach wyostrza zapach i smak. W nosie wyczuwalne świeże jeżyny, śliwki oraz ciemne owoce leśne. Doszukamy się także subtelnych ziołowych i dębowych nut. W smaku bardzo eleganckie i owocowe, wyczuwalne owoce leśne z dodatkiem malin i wiśni. Taniny łagodne i dobrze zbalansowane kwasowością. Wino polecane do dań pieczeni, makarony w sosach, pizza, kaczka pieczona, pasztety, schabowy z kapustą zasmażaną , kurczak z piekarnika, pieczone skrzydełka czosnkowo imbirowe…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Hacienda López de Haro Tempranillo zachwyca jaskrawymi odcienie fioletu. Nos złożony, aromat czerwonych owoców i likieru, typowy dla odmiany Tempranillo, w połączeniu z nutą pieczonych niuansów z beczki. Podniebienie bardzo przyjemne wino z silnym atakiem, a następnie przyjemna kwasowość i dojrzałe taniny, które zapewniają mu długi i przyjemny posmak.
Serce Rioja nadaje tchu i żywotności winom z Rioja a wina z San Vicente de la Sonsierra są tego dobrym przykładem. Winnica znajduje się w uprzywilejowanej sytuacji do uprawy winorośli. Region położony pod pasmem górskim Toloño, który chroni go przed zimnymi wiatrami Morza Kantabryjskiego i rzeką Ebro na południu, zapewniając niezbędną wilgoć. Ta lokalizacja tworzy idealny mikroklimat dla winnicy. Z jednej strony przy wystarczającym wietrze, aby ułatwić idealne napowietrzanie winorośli, z drugiej strony sprzyjające łagodnym temperaturom przez cały rok z większą ilością opadów w miesiącach zimowych. W regionie San Vicente de la Sonsierra są najlepsze stare winnice Tempranillo w Rioja Alta. Uprawiane przy użyciu systemu pucharów na bardzo słabych glebach, znacznie zmniejsza ich produkcję i podnosi jakość kiści. Pola San Vicente są pełne skalnych pras do wina i innych prehistorycznych miejsc związanych z uprawą winorośli. A w tej okolicy wino było już produkowane ponad dwa tysiące lat temu. Historia wina Rioja w czystym stanie.Hacienda Lopez de Haro , aby stać się klasykiem nie trzeba mieć setek lat ani wywodzić się z odpowiedniego rodu, ale raczej oddychać magią czegoś perfekcyjnie wykonanego, stworzonego z troską i pasją. Hacienda Lopez de Haro to właśnie współczesny klasyk Rioja, który walczy z utartymi frazesami, szufladkowaniem i uprzedzeniami. Wina opuszczające winnicę są gotowe do spożycia i cieszenia się nimi, bez pretensji i pozerstwa, z intencją największego zadowolenia i czerpania maksymalnej przyjemności.
Hacienda Lopez de Haro Tempranillo Rioja - Opinie klientów
Lopez de Haro Rioja Tempranillo 100%
Bardzo ładna, wypielęgnowana młoda czerwień o charakterze śliwkowym, jagodowym i ciemnej czekolady. Średnie ciało i okrągłe garbniki, które są skupione i jędrne. Pyszne, soczyste wykończenie. Mnóstwo subtelnych owoców i elastycznych garbników zabierze Cię tam, gdzie chcesz iść w delikatnej czerwieni Rioja. Zdatny do picia teraz, ale liniowy i ciasny. Daj mu trochę czasu.
Rioja Lopez de Haro szaleńczo delikatne.
Jest to podręcznikowy przykład kategorii, vintage i winogron, z intensywnymi aromatami czarnych malin i lukrecji. Podniebienie jest miękkie i okrągłe, soczyste i z umiarkowanym alkoholem, bardzo zrównoważone i czyste.
Rioja Lopez de Haro
Rioja w stylu retro, ale bynajmniej nie staromodnym, wręcz przeciwnie. Ta Crianza jest klasyczna i od razu przekonuje miłośników win Rioja. Czerwone wino z dojrzałymi czerwonymi owocami, kwiatami i nutą skóry. Niesamowicie miękkie na podniebieniu, eleganckie i bardzo przystępne. Nuty owocowe i drzewne są harmonijnie połączone. Robert Parker (The Wine Advocate): 91/100
2023-04-21
Lopez de Haro Tempranillo Rioja
Rioja i jagnięcina jest najlepsza; zakurzone taniny pragną delikatnego, pokrytego tłuszczem mięsa. Spróbuj także dań wzbogaconych chorizo, pieczonej wieprzowiny lub kurczaka.