Legado Munoz Macabeo Verdejo Vino Blanco
Wino Legado Munoz Macabeo Verdejo Vino Blanco
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Legado Munoz Macabeo Verdejo Vino Blanco
Hiszpania (La Mancha)
Producent: Bodegas Munoz
Apelacja: Vino de la Tierra de Castilla
Typ: Dry White - Verdejo
Poj. 0,75l VIP
Kolor czysty i jasny, złoty kolor z zielonkawymi odcieniami. Aromat intensywny, złożony aromat owoców tropikalnych podkreślony ananasem, mango i bananem na bazie owoców cytrynowych. Na podniebieniu obfite i wyraziste, z kwasowością, która nadaje mu świeżość z trwałym owocowym finiszem.
Łączenia z potrawami: Doskonale komponuje się z wędzonymi rybami, takimi jak łosoś i pstrąg; ostrygi i małże; owoce morza, takie jak krab pająk, langusty i małe kraby, białe ryby (sola, morszczuk, turbot), ryby grillowane lub pieczone (okoń morski, dorada i dorada), sałatki, makarony i ryż.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Verdejo to jedna z częściej sadzonych odmian w środkowej i północno-zachodniej Hiszpanii – szczególnie w regionie Rueda. Z tego szczepu produkuje się zarówno wina odmianowe, jak i kupaże, np. ze szczepem Macabeo. Charakterystyczne dla win verdejo są ich świeżość, owocowość i złożoność. Zachwycają nutami cytrusów, brzoskwiń i ziół. Wina verdejo mają zbalansowaną strukturę, z lekką nutą mineralności. Są to wina zwykle łatwe do picia i bardzo orzeźwiające, wręcz idealne w gorące dni.
2024-09-27
makarony i wino Legado Munoz Macabeo Verdejo Vino Blanco
wino miało głęboko cytrynową barwę i średnie aromaty miodu, benzyny, grejpfruta, ciasteczek, cytryny, agrestu, czereśni, gruszki i mokrego kamienia, który się rozwijał. W smaku było wytrawne, o średniej+ kwasowości, body i intensywności smaku, wysokim poziomie alkoholu i nutach cytryny, limonki, gruszki, mokrego kamienia, brzoskwini, grejpfruta i ananasa ze średnim+ wykończeniem. Smaki nie były może tak złożone jak nos (gdzie dostaliśmy wskazówki dotyczące wieku), ale i tak wyszło całkiem przyjemne szkło. Kiedy robimy makaron z jakimkolwiek sosem pomidorowym, nasze myśli kierują się ku jasnej, wysoko kwaśnej czerwieni (często włoskiej). Ale ponieważ ten sos wódkowy miał w sobie nutę śmietanki, pomyśleliśmy, że spróbujemy czegoś nowego, zrobimy biały i połączymy go z czymś odrobinę mniej kwaśnym. Szczerze mówiąc, działało całkiem dobrze. Nie było żadnych oszałamiających zmian smaku, ale po prostu kwasowość i kremowość sosu dobrze współgrały z tym białym, co prawdopodobnie mówi więcej o wszechstronności tej konkretnej butelki niż o czymkolwiek innym — łatwo pasowałaby do wielu potraw!