L’ERMITA Priorat Álvaro Palacios
Wino L’ERMITA Priorat Álvaro Palacios
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
L’ERMITA Priorat
Kraj:Hiszpania
Region: Katalonia
Apelacja: DOCa Priorat
Producent: Álvaro Palacios
Szczep: Garnacha , Cariñena , Cabernet Sauvignon
Dojrzewanie: 18 miesięcy, dąb francuski
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność:0,75l C4
Legendarne wino o nasyconej atramentowo purpurowej barwie. Uwodzi skoncentrowanymi aromatami słodkich jeżyn i likieru wiśniowego wzbogaconymi o nuty korzenne. W ustach krągłe i soczyste, jedwabiście taniczne, pełne harmonii i elegancji. Podawać do dziczyzny, pieczeni wołowej, jagnięciny, gulaszy, dojrzewających serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Kultowe wino Álvara Palaciosa o nasyconej atramentowej purpurowej barwie. Wspaniale złożony, wielowymiarowy nos zachwyca skoncentrowanymi aromatami słodkich jeżyn i likieru wiśniowego wzbogaconymi o nuty korzenne. W ustach krągłe i soczyste, jedwabiście taniczne, pełne harmonii i elegancji. Podawać do dziczyzny, pieczeni wołowej, jagnięciny, gulaszy, dojrzewających serów.
Priorat znajduje się na południu Katalonii, we wnętrzu prowincji Tarragona. Znajduje się w zagłębieniu gór, u podnóża pasma górskiego Montsant i nawadniana przez rzekę Siurana i jej dopływy. Historia winiarstwa na tym obszarze sięga początku XII wieku, kiedy to mnisi kartuzowie z Prowansji przywieźli na te ziemie techniki i wiedzę niezbędną do produkcji wina.
Król Alfons I był odpowiedzialny za znalezienie idealnego miejsca dla mnichów do osiedlenia się w Katalonii, w celu założenia osady na ziemiach, które właśnie podbił. Wysłał dwóch rycerzy na zwiedzanie terytorium, którzy po przybyciu u podnóża Sierra del Montsant byli zakochani w pięknie tego miejsca. Ponadto istniała legenda, która mówiła, że w najwyższej sosnie tej doliny pojawiły się schody, na których aniołowie wstąpili do nieba. Rycerze poinformowali o odkryciu króla, który nie wątpił, że będzie to idealne miejsce dla mnichów, więc dał mu znać. Mnisi kartuzi byli zachwyceni propozycją i postanowili zbudować tam swój klasztor, klasztor Scala Dei na cześć schodów używanych przez aniołów do wstąpienia do nieba, a także świątynię poświęconą Santa Maria w miejscu, w którym znajdowało się drzewo legendy. Przez wieki mnisi byli odpowiedzialni za opiekę nad winnicami i ochronę wiosek na tym obszarze, które rosły pod ich ochroną. Winorośle były stopniowo rozszerzane, aż zajęły praktycznie każdy zakątek tych gór, uprawiane na małych działkach przez wieśniaków.
Pod koniec XIX wieku filoksera dotarła do Prioratu, co spowodowało zniknięcie większości winorośli. Był to mocny cios, który sprawił, że pola zostały przesadzone z migdałami, leszczynami i drzewami oliwnymi jako alternatywą dla winnic i dopiero w dekadzie lat 50., już w XX wieku, ponownie postawiono na przesadzenie nowych winnic, aby spróbować powrócić do opracowania tych wspaniałych win, które zostały wyprodukowane w okolicy. 23 lipca 1954 roku Priorat uzyskał pierwsze rozporządzenie jako nazwę pochodzenia, rozporządzenie, które zostało ratyfikowane później najpierw w 1959 roku, a następnie w maju 1975 roku.
Kilka lat później, już w dekadzie lat 80., rozpocznie się ponowne uruchomienie D.O. Priorat. Wszystko zaczęło się od René Barbiera, nieznanego dotąd francuskiego winiarza, który wiedział, jak dostrzec potencjał, jaki dają stare winorośle Grenache i Carignan posadzone na zboczach na glebach łupkowych oraz różnorodność działek i wystaw, które te ziemie prezentowały. W 1989 roku René Barbier przekonał 4 przyjaciół (Carles Pastrana, Josep-Lluís Pérez, Daphne Glorian i Álvaro Palacios) o potencjale Priorata i wspólnie postanowili zrobić wspaniałe wino, wykorzystując cały potencjał oferowany przez tę nazwę. W następnym roku postanowili opracować każdy z nich osobno, a stąd przyjdą niektóre z wielkich win, które dziś są znane z tego wyznania jako Clos Martinet, Clos Mogador, Clos Erasmus lub słynny i pożądany L'Ermita de Álvaro Palacios. Dziś priorat jest uznanym na całym świecie wyznaniem wielkiej osobowości i złożoności swoich win.
Priorat jest podzielony na 12 obszarów produkcyjnych. 12 willi o różnych niuansach w geografii i klimatologii. Bellmunt del Priorat, Scala Dei, Gratallops, El Lloar, La Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, La Vilella Alta, La Vilella Baixa, Masos de Falset i Solanes del Molar. Z nich rodzi się "ví de vil·la" (wino willowe), wino wytwarzane z winogron z jednej wioski, tworząc w ten sposób wspaniałe połączenie między winogronami a terytorium, na którym rośnie. Typowość, tożsamość i terroir. Priorat znajduje się u podnóża Sierra de Montsant. Główną cechą jego orografii są duże strome zbocza zwane "costers" (zbocza). Tak wyraźne w niektórych punktach, że zmuszają do budowy tarasów aby móc je uprawiać. Niektóre tarasy są tak wąskie, że bardzo utrudniają pracę mechaniczną, zmuszając do ręcznego wykonywania wszystkich zadań w winnicy. Gleby są kolejnym znakiem tożsamości tego wyznania. Płytkie gleby utworzone głównie przez rozpad łupków, które na tym obszarze nazywane są "licorellas", wśród których korzenie winnicy przemykają w poszukiwaniu wody i składników odżywczych. Ta "licorella" jest tym, co nadaje winu priorat te nuty mineralne, łupek, tak charakterystyczne. Priorat, wciąż stosunkowo blisko Morza Śródziemnego, jest odizolowany od jego wpływu przez pasmo górskie Montsant, które zapewnia również ochronę przed zimnymi wiatrami pochodzącymi z północy. Ma optymalne warunki do dojrzewania winogron, charakteryzujące się dużymi różnicami temperatur między dniem a nocą. Latem maksymalne temperatury w ciągu dnia mogą osiągnąć nawet 40º, natomiast w nocy mogą spaść do 12º. Lata są długie i bardzo suche, a zimy zimne, cierpiąc na przymrozki i gradobicia. Średnia temperatura w ciągu roku wynosi około 15º, a opady od 400 do 600 litrów na metr kwadratowy.
Główną odmianą Priorat jest Garnacha Tinta, chociaż uprawiane są również inne odmiany dozwolone przez nazwę: Mazuelo, Garnacha peluda, Tempranillo, Picapoll tinto, Cabernet sauvignon, Cabernet franco, Pinot noir, Merlot i Syrah. Ponadto sadzi się białe odmiany Garnacha blanca, Macabeo, Pedro Ximénez, Chenin, Moscatel de Alejandría, Moscatel de grano menudo, Blanquilla, Picapoll Blanco i Viognier.
Priorat tworzą niezliczone małe winnice, często znane, które rozpieszczają winnicę w bardzo spersonalizowany sposób dzięki wspaniałemu dziełu rzemieślniczemu opartemu na tradycji. Wśród nich są niektóre winnice, które osiągnęły wielki wpływ dzięki wysokiej jakości swoich win. Bodega Álvaro Palacios jest jednym z najbardziej znanych, architektem jednego z mitów tego wyznania, L'Ermita. Clos Mogador lub Mas Martinet to inne winnice, którym udało się zdobyć przyczółek wśród najbardziej pożądanych na całym świecie win. Ferrer Bobet, Terroir al Límit czy Celler Vall-Llach to inne stosunkowo młode winiarnie, ale zaczynają zdobywać duże uznanie za jakość swoich win. Położenie D.O.Q. Priorat
2023-08-05
Wino z Priorat od Álvaro Palacios L'ermita
Jedno z najsłynniejszych win Półwyspu Iberyjskiego rodem z katalońskiego Prioratu już na wstępie zachwyca nasyconą, ciemną, atramentowopurpurową barwą i skoncentrowanym nosem, w którym wyczuć można aromaty dojrzałych, wręcz słodkich jeżyn, likieru wiśniowego i przypraw. Usta dopracowane w każdym szczególe; miękkie i soczyste, doskonale zrównoważone, aksamitnie taniczne, o świetnej kwasowości i zdającym się nie mieć końca posmaku. Całość bezapelacyjnie stanowi kwintesencję harmonii, klasy i elegancji.