Marques de Riscal Reserva Rioja
Wino Marques de Riscal Reserva Rioja
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Marques de Riscal Reserva Rioja
Kraj: Hiszpania
Apelacja: D.O. Ca. Rioja
Producent: Marques de Riscal
Szczep: 90%Tempranillo, 7% Graciano , 3% Mazuelo
Beczka: 24 miesiące w beczkach z dębu amerykańskiego
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Alkohol: 14,00%
Wino rezerwa Marqués de Riscal posiada barwę ciemnej wiśni z czerwonymi refleksami. Balsamiczne i pikantne aromaty o dużej złożoności, z nutami dojrzałych czarnych owoców i lekko prażonymi. Podniebienie ma dobrą strukturę, jest smaczne, gęste i z okrągłymi i eleganckimi taninami. Wykończenie jest długie i świeże, z lekkim wspomnieniem dębu. Wino polecane do dań mącznych, dobrze komponuje się z szynką, serami kozie, owcze, gulaszami z sosami niezbyt korzennymi, gotowanymi lub duszonymi warzywami, drobiem, czerwonymi mięsami, grillowanymi mięsami i pieczeniem.
Wino rezerwa Marqués de Riscal tworzone są w zasadzie z winogron pochodzących z winorośli odmiany Tempranillo posadzonej przed latami 70., położonej w najlepszych wapiennych glebach gliniastych rzeki Alabasty w Rioja. Odmiana dobrze wspiera starzenie się drewna i starzenie butelek dzięki dobrej równowadze kwasowej i drobnym garbnikom. Odmiany Graciano i Mazuelo, które biorą udział procentowy w mieszaninie nie przekracza 10%, nadają świeżości i żywości koloru. Fermentację prowadzi się w kontrolowanej temperaturze 26 ° C z czasem maceracji nieprzekraczającym 12 dni. Rezerwa Riscal pozostają około dwóch lat w beczkach z dębu amerykańskiego, tworząc wino, które pasuje do kanonów klasycyzmu La Rioja, świeże, delikatne, eleganckie z dużym potencjałem starzenia. Przed wejściem na rynek ma minimalny okres rafinacji w butelce jednego roku.
Charakterystyka Klimatyczna dla Wina Marqués de Riscal Reserva
Tegoroczne zbiory zostały w dużym stopniu uwarunkowane kilkoma kluczowymi kwestiami, które pojawiły się w trakcie kampanii. Rozpoczęliśmy cykl z ważnym stanem rezerw, co zaowocowało dobrymi źródłami i winnicami o ogólnie dużym obciążeniu. Brak wiosennych przymrozków, silnych wietrznych wiatrów i letnich gradobicie, oznacza, że przybyliśmy w połowie września z bardzo zdrowymi winogronami o parametrach jakościowych, które sugerowały interesujące zbiory. Od 14 września rozpoczyna się pora deszczowa, przy średniej temperaturze około 20ºC. Potem przyszła sucha pogoda. Zbiór rozpoczyna się 24 września w najstarszych winnicach, z niską produkcją i znajduje się na najwcześniejszych obszarach regionu. Od tego dnia do 12 października jest zbierany normalnie, prezentując rocznikowi doskonały wygląd. Od dwunastego roku życia obserwuje się pierwsze ogniska botrytis, które wymagają znacznie więcej uwagi w czasie zbiorów, co powoduje ciężki wybór winogron na polu. Zbiory były ważne pod względem ilości i jakości, a wartości barwy znajdują się w górnej strefie środkowej szeregu historycznego, a wartości kwasowości są bardzo odpowiednie do starzenia win. Wino Marqués de Riscal Resreva trafiło na doskonałe warunki klimatyczne to cechy powinny przełożyć się na wielkie wina z wysokimi notami. Potencjał starzenia do 10 lat.
Idealne dla tych, którzy lubią, aby wino stało się częścią ich życia, dla tych, którzy lubią muzykę, sztukę, sport lub podróże. To wino dla niebanalnych, odważnych, nowoczesnych i zaangażowanych alkoholi. Arienzo to bez cienia wątpliwości nowy sposób rozumienia wina.
Marques de Riscal Reserva Rioja - Opinie klientów
Rioja pełna dojrzałych owoców, beczki nie czuć...
wino o fantastycznej złożoności aromatycznej. Początkowo wiśnie, następnie maliny, a później jeżyny, zanim pojawią się nuty przypraw. Wszystko to stanowi podstawę dla luksusowego, eleganckiego, warstwowego tempranillo z górskimi jagodami, świeżo zebranymi wiśniami i popękanymi kwiatowymi ziarnami pieprzu. Koncentracja tego wspaniałego wina rośnie w miarę jak finisz się utrzymuje: jest po prostu królewski.
Wino Rioja znane i lubiane
Klasyczna Rioja z wyrafinowanym i pikantnym nosem, ukazującym delikatne przyprawy, nową skórę, żelazo, śliwki i skórkę pomarańczową. Eleganckie i bardzo dopracowane na podniebieniu o średniej treściwości, z delikatnymi taninami i soczystymi owocami jagodowymi. Długie, powściągliwe i jasne w finiszu. Dobre połączenie jedzenia i wina w idealnym przypadku zapewnia więcej przyjemności niż delektowanie się jednym i drugim osobno. Ponieważ każdy z nas ma inną wrażliwość na różne smaki i preferencje, definicja „idealnego połączenia” jest różna i to stanowi zabawną część łączenia jedzenia i wina. Więc nie martw się jeżeli za pierwszym razem trafnie nie będzie. Lecz raczej skorzystaj z podpowiedzi, właściwe poleca sommelier Bachus Wina.
Marques de Riscal Reserva 2017
Jej piękny kolor, dość ciemna wiśnia i granatowe odcienie na feldze nie wykazują zbyt wielu oznak ewolucji. W nosie emanuje aromatami przypraw (wanilii, pieprzu i cynamonu) oraz nutami skóry, a także owoców (skórka czarnej śliwki) i kakao. Wkrótce ujawniają się również delikatne nuty tostowe i słodkie (kokosowe), wszystkie doskonale zintegrowane dzięki dobrej koncentracji dojrzałych owoców. Na podniebieniu jest delikatne i eleganckie, z delikatnymi, zaokrąglonymi taninami , jedwabistym posmakiem i odpowiednią kwasowością. W sumie okazuje się, że jest to wino o dużej gładkości, dobrze zdefiniowane i łatwe do picia . Jej finisz jest długi, balsamiczny (lukrecjowy), mlekowy i z odrobiną goryczki.
W każdej butelce Marqués de Riscal Reserva istnieje historia, w rzeczywistości historia najstarszej winnicy La Rioja i tej, która przechowywała największą liczbę butelek już w latach dwudziestych XX wieku, kiedy żadna inna bodega nie zaczęła przechowywać swoich win . Byli wówczas pionierami w Riscal w produkcji nowoczesnego wina, stosując techniki stosowane w Bordeaux , i nadal przodują. Zdecydowanie doskonała winiarnia.
Winogrona użyte do produkcji tego wina pochodzą głównie z winorośli odmiany Tempranillo, winogron, które dzięki zrównoważonej kwasowości i delikatnej taniczności bardzo dobrze wspierają dojrzewanie w dębie. Niewielki wkład Graciano dodaje mieszance świeżości i odrobiny koloru. Wydaje się, że jest to magiczna formuła, dzięki której Marqués de Riscal Reserva ustanowił normy klasycyzmu Riojan, ze względu na swoją świeżość, finezję i wielką elegancję , a także doskonały potencjał starzenia i ogromną wszechstronność podczas serwowania z jedzeniem.
Marques de Riscal Reserva 2014
Jest to potężne czerwone wino o przejściu charakteryzującym się prawidłową kwasowością i intensywnym doznaniem garbnikowym. Długie i trwałe wykończenie. Rubinowoczerwony kolor z rubinowym wykończeniem, jasny, z obfitym ładunkiem glicerynowym.Wyróżniają się wyraźnymi tostami, które stopniowo ustępują miejsca aromatom dojrzałych czerwonych i czarnych owoców, a następnie pikantnym nutom. Lekkie minerały tła.
Rioja 100% tempranillo
Ciemno-wiśniowy kolor o dobrej głębi. Aromaty balsamiczne z nutą dojrzałych owoców, złożone i pikantne. Atak jest świeży i lekki, z miękkimi, zaokrąglonymi taninami. Wykończenie okazuje się trwałe z pewnymi śladami palonego dębu. Jego przejście przez usta jest przyjemne i eleganckie, świeże i ujmująco miłe do picia.
2024-01-18
Rioja
Rioja ma ciemnoczerwony fioletowy kolor. Ma aromaty dębu i czarnej wiśni, wytrawną, subtelną słodycz i gorzką, lekką taninę na końcu. Wyczuwalny jest niepowtarzalny smak i aromat Temporanilo, jednak finisz jest krótki, przez co nie sprawia wrażenia wina bardzo ekonomicznego.