- Polecane!

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Martin Codax Albarino Rias Baixas to świeże i żywe białe wino. W nosie ujawnia aromaty zielonego jabłka i cytrusów z subtelną nutą brzoskwini. W smaku jest lekko lekkie, ze zrównoważoną kwasowością, która wzmacnia jego żywotność. Jego finisz jest czysty i orzeźwiający, idealny dla osób poszukujących wina łatwego w odbiorze.
Pikantne i lekko balsamiczne, w ustach świeże, mineralne, zrównoważone, z lekko słonym finiszem. Świetnie komponuje się z paellą lub risotto.
Świeże soczyste tryskające z kieliszka cytrusy delikatnie łaskoczą podniebienie szukając posiłku. Trawiaste nuty Albariño dobrze komponują się ze świeżymi zielonymi ziołami, takimi jak salsa verde. Spróbuj hiszpańskich tapas, takich jak grillowana papryczka padrón (lub shishito), dania z grillowanych warzyw, caprese, a nawet sałatka cezar.
Wszystko to jest widoczne w całkowitej zmianie stylu aromatu. Owoce są okrągłe, dojrzalsze, z nutą wanilii sygnalizującą, że nadszedł czas, aby popijać. Więcej tekstury w tym winie, dzięki czemu jest gastronomiczne. Pomyśl o większych daniach niż lekkie tapas, takie jak kalmary w oleju z papryką lub gambas a la plancha. Uwielbiam ten styl wina, nieco odważniejszy, bardziej uporządkowany, o dużej długości smaku. Mniam!
Uwielbiam to Albariño! Jestem już wielkim fanem tych win towarzyszących winu. Kupiłem kilka butelek z Bachus Wina podczas promocji cenowej. Teraz żałuję, że nie kupiłem jeszcze kilku! To, co uwielbiam w Albariño z Rias Baixas, to to, że jest uprawiane nad morzem, które, jestem przekonany, nadaje winom wyjątkową mineralność. Miałem lepsze Martin Codax Albarino Rias Baixas. To najlepsze, co kupiłem w lecie.
To wino ma kolor jasny z cytrynowymi elementami. Nos pełen jest dojrzałych nut owocowych połączonych z eleganckimi aromatami świeżych ziół, zielonych jabłek, cytrusów i grejpfruta. Podniebienie jest orzeźwiające i pikantne z dużą intensywnością smaku, która utrzymuje się na długim finiszu.
Możesz pomyśleć, że nie słyszałeś o odmianie winorośli Albarola, ale bez wątpienia poznasz ją pod jednym z jej chwytliwych pseudonimów, Bianchetta Genovese lub Calcatella di Sarzana lub Temosci. Och, zatrzymaj mnie, jestem taki złośliwiec! Nie, nie słyszałeś o nim ani o żadnym z jego aliasów, ponieważ nigdy nie jest wymieniony na etykiecie wina, ponieważ jest jednym z cichych partnerów w mieszankach Cinque Terre, gdzie wspiera wiodącego gracza, Vermentino. Oczywiście zawsze byłem wielkim fanem Albaroli (nie miałem, nigdy o tym nie słyszałem) i jest to jeden z najlepszych przykładów, jakie kiedykolwiek próbowałem (jest to jedyny, jaki kiedykolwiek jadłem). smakował). Jest to bardzo stylowa, północnowłoska biała biała, która daje orzeźwienie z prawdziwym zacięciem i werwą, ale jest również dość skromna i elegancko wytrawna i pozwala podniebieniu oswoić się ze swoimi smakami we własnym tempie, zamiast pieścić cię w twarz, jak Sauvignon Blanc. Jest w nim mocna nuta skórki limonki, a także mandarynki, grejpfruta, kumkwatu i polnych kwiatów i świetnie nadaje się na przyjęcie na kolację, bo jest niezwykła (chwała), stylowa (więcej pochwał) i smakuje pysznie...