- Polecane!
Martin Codax Albarino Rias Baixas
Wino Martin Codax Albarino Rias Baixas
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Martin Codax Albarino
Kraj: Hiszpania
Region: Galicja - Rias Baxas
Apelacja: DO Rías Baixas
Producent: Bodegas Martín Códax
Typ: Dry White Albarino Galicia
Pojemność: 0,75l VIP
Doskonały przykład białego wytrawnego wina hiszpańskiego o intensywnym i eleganckim aromacie owoców cytrusowych i zielonych jabłek przemieszanym z nutami świeżych ziół. W ustach smakowite, krągłe i pełne, o długim, orzeźwiającym posmaku. Podawać do owoców morza, drobiu, dań z ryżu, łagodnych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Rías Baixas wina region, zlicza się do pięciu winiarskich regionów Galicji, położony głównie w strefie Pontevedra. Apelacja podzielona jest na pięć podregionów w zależności od produkcji: O Rosal, Val de Salnés, Soutomaior, Ribeira do Ulla, Condado do Tea.Zasiana 4000 hektarów umożliwia przeciętną produkcję 23 milionów litrów rocznie.Ikoną jest wino opracowane ze szczepu Albariño, aromatyczne i harmonijne wina o niezwykłej kwasowości i umiarkowanej podziałce alkoholowej. Nawet konsumpcja krajowa jest wysoka; większość produkcji jest eksportowana za granicę, głównie do krajów takich jak USA, Niemcy, Wielka Brytania i Japonia. Albariño Albariño w pewnym sensie jest wypadkową rieslinga i viogniera. Rieslinga pod względem mineralności, a viogniera poprzez charakterystyczne cechy aromatyczne. Część ekspertów wyraża nawet przekonanie, że albariño to nic innego jak riesling właśnie, który zawitał do Galicji za pośrednictwem średniowiecznych mnichów pielgrzymujących do Santiago de Compostela. Wskazuje na to nazwa alba-riño – „biały znad Renu”. Ale badania genetyczne nie zostały jeszcze ukończone.
Martin Codax Albarino Rias Baixas - Opinie klientów
Albarino wino do obiadu
Świeże soczyste tryskające z kieliszka cytrusy delikatnie łaskoczą podniebienie szukając posiłku. Trawiaste nuty Albariño dobrze komponują się ze świeżymi zielonymi ziołami, takimi jak salsa verde. Spróbuj hiszpańskich tapas, takich jak grillowana papryczka padrón (lub shishito), dania z grillowanych warzyw, caprese, a nawet sałatka cezar.
Czy są lepsze wina Albarino
Wszystko to jest widoczne w całkowitej zmianie stylu aromatu. Owoce są okrągłe, dojrzalsze, z nutą wanilii sygnalizującą, że nadszedł czas, aby popijać. Więcej tekstury w tym winie, dzięki czemu jest gastronomiczne. Pomyśl o większych daniach niż lekkie tapas, takie jak kalmary w oleju z papryką lub gambas a la plancha. Uwielbiam ten styl wina, nieco odważniejszy, bardziej uporządkowany, o dużej długości smaku. Mniam!
Wino Albarino
Uwielbiam to Albariño! Jestem już wielkim fanem tych win towarzyszących winu. Kupiłem kilka butelek z Bachus Wina podczas promocji cenowej. Teraz żałuję, że nie kupiłem jeszcze kilku! To, co uwielbiam w Albariño z Rias Baixas, to to, że jest uprawiane nad morzem, które, jestem przekonany, nadaje winom wyjątkową mineralność. Miałem lepsze Martin Codax Albarino Rias Baixas. To najlepsze, co kupiłem w lecie.
Przyjemne smaki Galicji Martin Codax Albarino Rias Baixas
To wino ma kolor jasny z cytrynowymi elementami. Nos pełen jest dojrzałych nut owocowych połączonych z eleganckimi aromatami świeżych ziół, zielonych jabłek, cytrusów i grejpfruta. Podniebienie jest orzeźwiające i pikantne z dużą intensywnością smaku, która utrzymuje się na długim finiszu.
Martin Codax Albarino Rias Baixas
Możesz pomyśleć, że nie słyszałeś o odmianie winorośli Albarola, ale bez wątpienia poznasz ją pod jednym z jej chwytliwych pseudonimów, Bianchetta Genovese lub Calcatella di Sarzana lub Temosci. Och, zatrzymaj mnie, jestem taki złośliwiec! Nie, nie słyszałeś o nim ani o żadnym z jego aliasów, ponieważ nigdy nie jest wymieniony na etykiecie wina, ponieważ jest jednym z cichych partnerów w mieszankach Cinque Terre, gdzie wspiera wiodącego gracza, Vermentino. Oczywiście zawsze byłem wielkim fanem Albaroli (nie miałem, nigdy o tym nie słyszałem) i jest to jeden z najlepszych przykładów, jakie kiedykolwiek próbowałem (jest to jedyny, jaki kiedykolwiek jadłem). smakował). Jest to bardzo stylowa, północnowłoska biała biała, która daje orzeźwienie z prawdziwym zacięciem i werwą, ale jest również dość skromna i elegancko wytrawna i pozwala podniebieniu oswoić się ze swoimi smakami we własnym tempie, zamiast pieścić cię w twarz, jak Sauvignon Blanc. Jest w nim mocna nuta skórki limonki, a także mandarynki, grejpfruta, kumkwatu i polnych kwiatów i świetnie nadaje się na przyjęcie na kolację, bo jest niezwykła (chwała), stylowa (więcej pochwał) i smakuje pysznie...
2023-09-27
2022 Martin Codax Albarino Rias Baixas
Pikantne i lekko balsamiczne, w ustach świeże, mineralne, zrównoważone, z lekko słonym finiszem. Świetnie komponuje się z paellą lub risotto.