Masia Bach Brut Nature Cava
Wino Masia Bach Brut Nature Cava
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Masia Bach Brut Nature Cava
Kraj: Hiszpania
Region: Penedes
Apelacja: DO Cava
Producent: Masia Bach
Kategoria: cava, musujące
Szczep: Macabeo, Xarel-lo, Parellada
Rodzaj: biały wytrawny
Pojemność: 0,75 l. cer1
Alkohol: 11,5%
DO Cava -MetodoTradicional
Wino o jasno słomkowej barwie z trwałym bąbelkiem. Nos wypełniają aromaty białych owoców, jabłek gruszek, cytryn oraz ananasa. Na podniebieniu świeże dobrze zrównoważone o lekkiej kwasowości.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Historia Bacha przenosi nas do roku 1915, kiedy to bracia Pere i Ramón Bach i Escopet przenieśli się do Sant Esteve Sesrovires z Barcelony i kupili posiadłość „Can Estrada”, której początki sięgają XVIII wieku. Dzięki dochodom uzyskanym z handlu bawełną bracia Bach mogli zainwestować w uruchomienie winnicy, którą stopniowo rozbudowywali, wykupując nowe działki, aż zgromadzili łącznie 365 hektarów. Zbiory z 1920 r., na które składały się odmiany Xarel lo i Macabeo, oznaczały długo oczekiwaną inaugurację Bacha. Pere i Ramón Bach osiedlili się w regionie Penedés z pomysłem wytworzenia wina, które byłoby przeznaczone do leżakowania, i w konsekwencji zbudowali piwnicę o długości 95 metrów. Następnie napełnili go 1000 dębowych beczek Bordeaux, które kupili po 50 peset. Bracia Bach wpadli na pomysł swojego wina i wraz ze swoimi winiarzami odcisnęli na nim pieczęć. Zagłębili się również w swoje tekstylne pochodzenie, aby nadać mu nazwę i nazwali ją „extrísimo”, nazwą nadaną najwyższej jakości bawełnie importowanej z Egiptu i Indii. Pierwsze butelki Bacha były obecne na mitycznej Międzynarodowej Wystawie w Barcelonie w 1929 roku. Jednak wojna domowa osłabiła część świetności Bacha w szalonych latach dwudziestych i przyniosła tragiczne konsekwencje dla rodziny: Ramón zginął, a Pere, który przeżył walkę, był bardzo zdruzgotany tą stratą. Kilka lat później, w 1942 roku zdecydowałem się sprzedać majątek. W kolejnych latach Bach przy różnych okazjach zmieniał właścicieli, którzy między innymi zlecali wybudowanie metrów i metrów podziemnych galerii dla starzejących się cavas, przeprowadzając jednocześnie komercyjny i enologiczny remont winnicy. Winiarnia ponownie przeszła z rąk do rąk w 1975 roku, kiedy ostatecznie stała się własnością rodziny Raventós, która nabyła posiadłość i włączyła Bacha do swojej grupy winnic. Od tego czasu minęło dużo czasu, ale duch braci Bach jest wiernie zachowany do dziś: jakość, oryginalność i osobowość we wszystkich winach i cavas”.