Masia Bach Extrisimo Blanco Semi Dulce
Wino Masia Bach Extrisimo Blanco Semi Dulce
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Masia Bach Extrisimo Blanco Semi Dulce
Kraj: Hiszpania
Region: Katalonia
Apelacja: DO Cataluny
Producent: Masia Bach
Szczepy: Xarel-lo, Macabeo
Rodzaj: białe półsłodkie
Pojemność: 0,75lcre1
Alkohol: 13%
Bach Extrimo Semi dulce to przyjemne pół słodkie wino powstałe z odmian Xarel-lo oraz Macabeo. Wino charakteryzuje się przyjemnym owocowo kwiatowym bukietem z nutami rumianku, akacji oraz miodu. Na podniebieniu długie i intensywne z nutami dojrzałych owoców nutą toffi oraz drewna. Wino bardzo dobrze zrównoważone z długim ciekawym finiszem. Sugestie kulinarne: Ciasta, pasztet, ser pleśniowy, przekąski, owoce morza, gulasz rybny, sałatki owocowe.
Sommelier Bachus Wina
Bach Extrísimo Semidulce to białe wino o wielkim wyrazie, charakteryzujące się wysoką jakością produkcji dzięki powolnemu dojrzewaniu winogron. Po tradycyjnej winifikacji moszcz poddaje się fermentacji w kontrolowanej temperaturze od 16 do 18°C przez około 15 dni. Po oddzielnej winifikacji odmian xarel·lo i macabeo oraz ich późniejszym kupażu , Bach Extrísimo Semidulce poddawany jest dojrzewaniu w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego po różnych tostach, co nadaje mu rewelacyjny bukiet. Jako producenci tkanin Pere i Ramón Bach założyli Masía Bach w 1914 roku i wybrali nazwę najlepszej bawełny – Extrísimo – do tworzenia wyjątkowych win o wyjątkowym pochodzeniu. Dziś winiarnia produkuje wysokiej jakości, oryginalne i wyraziste wina i cava. Jednym z sekretów Bach Extrísimo Semidulce pod DO Catalunya jest to, że winogrona zbierano w różnych strefach w różnym czasie, starając się uzyskać jak największe bogactwo aromatyczne i złożoność. Bach Extrísimo Semidulce 2021 jest idealnym uzupełnieniem wypieków i wyjątkowo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju przystawkami, owocami morza, gulaszami rybnymi, foie i serami pleśniowymi.
W 1915 r. Bracia Pere i Ramon Bach i Escopet nabyli majątek Can Estrada i stopniowo zwiększali swoje gospodarstwo, kupując nowe nieruchomości, aż do uzyskania 365 hektarów. Projekt, który mieli na myśli, polegał na produkcji win przeznaczonych do starzenia się. W tym celu zbudowano piwnicę o długości 95 metrów, którą później powiększono. Pierwsze butelki Bacha pojawiły się na Uniwersalnej Wystawie w Barcelonie w 1929 roku. Niestety Ramon zmarł w wojnie domowej, aw 1942 r. Jego brat Pere postanowił sprzedać majątek, który stał się własnością różnych właścicieli, dopóki nie został kupiony w 1975 r. Przez rodzinę Raventós ( grupa Codorniu). Wiele lat minęło od jego początków, ale lojalność wobec ducha dwóch braci Bach pozostaje niezmienna: jakość, oryginalność i osobowość we wszystkich winach i Cavach.