Muga El Anden de la Estacion Crianza
Wino Muga El Anden de la Estacion Crianza
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Muga El Anden de la Estacion Crianza
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Apelacja: DOCa Rioja
Producent: Bodegas Muga
Szczepy: 65% Tempranillo, 35% Garnacha
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Dojrzewanie: 14 miesięcy beczka
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Nota degustacyjna:
Muga El Anden de la Estacion Crianza to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 65% Tempranillo oraz 35% Garnacha uprawianych w Rioja Alta. Wino prezentuje ciemnorubinową szatę z aromatami owoców leśnych, balsamicznymi nutami lukrecji oraz nutą wanilii i tostów. Na podniebieniu soczyste, owocowe i łatwe do picia. Wino o dobrze zaokrąglonych taninach, dobrze zintegrowanej kwasowości i długim finiszu.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, mięsa z grilla, szaszłyki, pieczeń jagnięca, sery.
Winifikacja :
Jedna z niewielu hiszpańskich winiarni z własną spółdzielnią, Muga El Andén de la Estación maceruje i fermentuje w dużych drewnianych beczkach należących do firmy. Po fermentacji malolaktycznej wino starzeje się przez co najmniej 14 miesięcy w zużytych dębowych beczkach.
Obszar i tyb gleby:
Muga El Andén de la Estación pochodzi z winnic położonych u podnóża Montes Obarenes, w sercu Rioja Alta . Te winorośle są sadzone na trzeciorzędowych glebach gliniasto-wapiennych, a kiedy osiągną 15 rok życia, jagody są wykorzystywane do produkcji wspaniałego wina Muga Reserva . Winogrona są tradycyjnie uprawiane i zbierane w optymalnym punkcie dojrzałości.
Producent: Bodegas Muga
Bodegas Muga to hiszpańska winnica z siedzibą w Haro w regionie Rioja Alta. Posiadłość została założona w 1932 roku przez Isaaca Mugę Martínez i jego żonę Aurorę Caño i obecnie produkuje kilka win czerwonych, różowych i białych z winogron Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Malvasia i Viura.
2023-03-09
Muga Rioja
Czerwony Rioja ma ostry, balsamiczny zapach gałki muszkatołowej i pieprzu z Jamajki z nutą mięty i wermutu. To żywe i zrównoważone wino, odzwierciedlające chłodniejszy rok, z umiarkowaną dojrzałością i żywą kwasowością. Jest ładnie teksturowane i ma delikatne taniny. Jest to dość wyraźne, ale może też być nowością.