Muga Flor de Muga Rosado
Wino Muga Flor de Muga Rosado
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Muga Flor de Muga Rosado
Hiszpania / Rioja
Apelacja: DOCa Rioja
Producent: Bodegas Muga
Rodzaj: Garnacha różowe wytrawne
Dojrzewanie: 4 miesiące beczka
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Nota degustacyjna:
Muga Flor de Muga Rosado to różowe wytrawne wino wytwarzane w całości z gron Grenache ze starych krzewów od 70 do 90 latnich, z krótką maceracją ze skórkami. Wino ukazuje jasny błyszczący łososiowy odcień. Flor de Muga jest złożony, świeży i delikatny, z nosem odsłaniającym nuty brzoskwiń, nektarynki, truskawki i płatków róż oraz aksamitnym odczuciem przytłaczającym podniebienie. Mineralny, zrównoważony i jednym słowem wyjątkowy! Sugestie kulinarne: wykwintne przystawki, drób, wędzona ryba, lekka kuchnia śródziemnomorska, dania z makaronami, ser typu brie i camembert, aperitif.
Winifikacja : Wolnoobrotowy sok winogronowy z najlepiej wyselekcjonowanych jagód fermentuje w niskich temperaturach w małych drewnianych beczkach, trzymanych na osadzie, w regularnych batonach przez ponad cztery miesiące.
Producent: Bodegas Muga
Bodegas Muga to hiszpańska winnica z siedzibą w Haro w regionie Rioja Alta. Posiadłość została założona w 1932 roku przez Isaaca Mugę Martínez i jego żonę Aurorę Caño i obecnie produkuje kilka win czerwonych, różowych i białych z winogron Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Malvasia i Viura.
Flor Muga pochodzi z kilkunastu starannie wyselekcjonowanych działek w strefie Alto Najerilla o klimacie kontynentalnym, w wieku od 70 do 90 lat. Winnice są uprawiane w buszu, głównie na zboczach, na wysokości od 600 do 750 metrów. Winorośl posadzona na tarasach, których czerwonawe gliniasto-wapienne i gliniasto-żelaziste gleby są idealne dla winogron Garnacha z tych prawie stuletnich winnic.
2023-08-05
Degustacja wina Muga Rosado Flor de Muga
Jasnoróżowy kolor, elegancki i o dużej intensywności aromatycznej. Nos jest złożony z aromatami owoców pestkowych (brzoskwinia, nektarynka), owoców cytrusowych, białych kwiatów i korzennych nut z małych drewnianych kadzi, w których fermentuje. Na podniebieniu jest bardzo wyraziste, zrównoważone, z dobrą kwasowością i masą. W ustach długi finisz. Polecane do dań z makaronami, dania z ryżu, białe mięsa i różne sery.