Museum Cigales Reserva
Kraj: Hiszpania
Region: Castile and León
Apelacja: Cigales DO
Producent: Bodegas El Coto de Rioja
Typ: Dry Red Tempranillo
Pojemność: 0,75lBK15
Alkohol: 14 %
Rozwiń opis...Wino o głębokim ciemno rubinowym odcieniu. Nos wypełniony dojrzałymi owocami, suszonych śliwek, azjatyckimi prażonymi przyprawami, balsamicznymi nutami oraz słodką lukrecją. Na podniebieniu miękka budowa o aksamitnych dojrzałych taninach z długą końcówką. Winogrona pochodzą z bardzo starych winnic mających ponad 70 lat. Muzeum Reserva jest postarzone w nowych beczkach z dębu francuskiego przez 24 miesiące i co najmniej 12 miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Sugestie kulinarne: Steki, dziczyzna, jagnięcina, grillowane mięsa, polędwica wołowa, wędliny.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Museum Real Reserva Cigales - Finca Museum ujawnia kolor wiśniowy o wysokiej warstwie. Podczas przechylania szkła utrzymuje obwódkę z fioletowymi niuansami. W nosie nuty czerwonych owoców, porzeczki, jagód. Bardzo atlantycki charakter. Podczas przesuwania szklanki pojawiają się niuanse słonej lukrecji, imbiru, szałwii, przypraw w tle... wraz z niuansami mineralnymi i prażonymi. Silny i nerwowy atak, który wywołuje liczne doznania, dzięki czemu jest bardzo smaczny i harmonijny. W posmaku wino jest bardzo długie, powracają wspomnienia prażonych orzechów laskowych, które na drodze retronosowej łączą się z niuansami mineralnymi i egzotycznym drewnem. Ulubiona czerwień z Hiszpanii powraca! Jeśli nie jesteś specjalnie zaznajomiony z winami Tempranillo (jak ta Museum Reserva), smak jest delikatniejszy niż Cabernet i bardzo podobny w profilu do Pinot Noir. Pomimo swojej miękkości w porównaniu do kabiny, Tempranillos mogą być również odważne. Zwłaszcza ten, ze względu na 60-80-letnie winorośle, z których zbiera się winogrona.
Region Denominación de Origien w Cigales znany jest z uprawy winorośli od czasów starożytnych. Podczas hiszpańskiej wojny domowej wszystko się zmieniło. Podobnie jak w innych regionach Hiszpanii, winorośl była zaniedbana lub areał został wykorzeniony i zamieniony na grunty orne na zboże, ponieważ zaopatrzenie w żywność miało pierwszeństwo przed spożyciem używek. To, wraz ze zwiększonym popytem na wino wysokiej jakości, wyjaśnia gwałtowny spadek produkcji wina w Cigales od początku XX wieku. Ale tam, gdzie jest cień, jest też światło. Najuboższe gleby pozostawiono winoroślom, co zaowocowało jednym z najstarszych zbiorów winorośli w Starym Świecie, a więc najwyższej jakości przy niewielkiej ilości.
*Cigales to hiszpańska denominación de Origen Protegida (DOP) dla win Hiszpańskich znajdujących się na północ od Valladolid ( Kastylia i León , Hiszpania) wzdłuż obu brzegów rzeki Pisuerga .
Barón de Ley, wiodący producent wina w Rioja, pod koniec lat 90. zapuścił się w region Cigales. Było wiele do powiedzenia na ten temat, takie jak stare zapasy winorośli i ekstremalny klimat regionu oraz tradycja produkcji wina różowego. Luis Chueca jest głównym enologiem w Muzeum Finca od 2009 roku i wnosi nowy impuls do projektu dzięki młodzieńczej ambicji i powiązaniu z produkcją wina.
Nagrody i wyróżnienia:
94/100 ptk. - Wine Enthusiast
94/100 ptk. - Wine & Spirits Magazine
93/100 ptk. - Vinous Antonio Galloni