Navajas Reserva Rioja
Wino Navajas Reserva Rioja
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Navajas Reserva Rioja
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Producent: Bodegas Navajas
Apelacja: DOCa Rioja
Typ: Dry Red Tempranillo
Pojemność: 0,75l
Wino o unikalnym charakterze, dojrzewające 20 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Posiada głęboki czerwono rubinowy kolor, intensywny aromat i smak pokazujący jego doskonałą złożoność w którym wyczuwamy dojrzałe owoce jak i nuty przypraw. Świetnie komponuje się z drobiem, mięsem wieprzowym, mięsem z grilla oraz serem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Rioja pobłyskuje rubinowo z czerwonymi refleksami. Wino o średnio wysokiej warstwie osiąga po starzeniu i późniejszym leżakowaniu pożądaną równowagę i delikatny bukiet, podkreślający dojrzałe owoce w połączeniu z pikantnymi i balsamicznymi aromatami. Jest mięsiste i szerokie, z bardzo wyrazistym i eleganckim finiszem oraz długim i spokojnym posmakiem.
Bodegas Navajas Reserva Tinto to wyśmienite czerwone wino zbierane z regionu Rioja w Hiszpanii. Wino to produkowane jest z najlepszych winogron Tempranillo, starannie zbieranych i dojrzewających przez 24 miesiące w dębowych beczkach. Wino to ma głęboki rubinowoczerwony kolor i złożony bukiet czarnych owoców, przypraw i wanilii. Smak jest aksamitny, gładki i zrównoważony, z długim finiszem. Bodegas Navajas Reserva Tinto doskonale komponuje się z czerwonymi mięsami, dziczyzną i mocnymi serami. Wino to jest wynikiem pasji rodziny Navajas do produkcji wysokiej jakości win, które odzwierciedlają istotę terroir Rioja.
Bodega położona w samym sercu DOC Rioja w Hiszpanii, Bodegas Navajas to rodzinna winiarnia założona w 1918 roku. Produkowane tu wina charakteryzują się najwyższą klasą i elegancją, ponieważ wiele uwagi poświęca się utrzymaniu jakości winnic i analizie terroir i jakość gleby w każdej winnicy.
Obecnie ta rodzinna winnica posiada 150 hektarów winnic, podpisując umowę z drobnymi plantatorami winorośli w regionach Rioja Alta i Baja. Musisz odwiedzić tę winnicę, aby zrozumieć nowoczesne udogodnienia i najnowocześniejsze zaawansowanie technologiczne, jakie można tu znaleźć. W 2000 roku rodzina dużo zainwestowała w tę winnicę, aby zwiększyć pojemność magazynową i potencjał winiarski marki.
Proces produkcji wina to idealne połączenie nowoczesnych i tradycyjnych technik. Tylko te winogrona, które dobrze dojrzały, są zabierane do winnicy w celu przetworzenia, aby mieć pewność, że produkowane tu wina odzwierciedlają prawdziwy smak i charakter gleby, na której są uprawiane. Owoce zbierane są ręcznie po zbiorach i starannie odszypułkowane przed wysłaniem do przetworzenia. Do fermentacji rozdrobnionych winogron używane są ogromne kadzie ze stali nierdzewnej z możliwością regulacji temperatury. Proces fermentacji prowadzony jest w taki sposób, aby wino wchłonęło ze swojej skórki maksimum aromatów.
Po zakończeniu wszystkich procesów wina dojrzewają w dębowych beczkach. Obecnie piwnica jest na tyle duża, że może pomieścić blisko 10 000 beczek i 200 000 butelek. Ta etykieta wykorzystuje beczki z dębu francuskiego, rumuńskiego i amerykańskiego do starzenia win przez co najmniej 12 miesięcy (szczególnie odmiany Crianza) i około 3 lata w przypadku win typu Reserva i Gran Reserva.
2022-10-02
Navajas Reserva Rioja
Kuszące aromaty jeżyn, skóry i cedru z suszonymi kwiatami przechodzą do średniego do pełnego ciała z jędrnymi garbnikami i świeżym, cytrusowym wykończeniem. Bardzo tradycyjne i prawdziwe.