Ossian Quintaluna
Kraj: Hiszpania
Region: Castilla y Leon
Apelacja: Vino de la Tierra de Castilla y Leon
Producent: Ossian Vides y Vinos
Typ: Dry White Verdejo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Certyfikaty: Wino wegańskie
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Ossian Quintaluna to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Verdejo uprawianej w regionie Castilla y Leon. Wino prezentuje jasno słomkową barwę z aromatami cytrusów, zielonego jabłka, melona spadzistego, nutą gruszki i pigwy wzbogaconej o akcenty białego pieprzu i ostrych kamieni. Na podniebieniu jest bardzo zbalansowana z dobrą mineralnością i finezją.
Lokalizacja i rodzaj gleby / Winifikacja
Winogrona Quintaluna pochodzą z kilku bardzo małych piaszczystych winnic położonych na północy Segowii. Sadzi się je w glebie piaszczystej. Większość z nich to bardzo stare winorośle z okresu sprzed filoksery, nie zaszczepione i zakonserwowane, ponieważ piaszczysta gleba zapobiegła zarazie. Fermentacja odbywała się w małych zbiornikach ze stali nierdzewnej z rodzimymi drożdżami. Wino pozostawało na osadzie przez dziewięć miesięcy i zostało zabutelkowane
Winiarnia Ossian
Ossian to mini projekt Javiera Zaccagniniego, również partnera i dyrektora Aalto w Ribera Del Duero, oraz Ismaela Gazalo, którego rodzina od lat zajmuje się produkcją wina w regionie. Niezwykle stare winnice Verdejo znajdują się w wiosce Nieva i znajdują się na wysokości 850 metrów nad poziomem morza. Winorośl ma od 100 do 160 lat, co czyni ją najdłuższą certyfikowaną winnicą w Kastylii i León. Na Osjanie Rueda nie jest po prostu zrobiona, jak trzynaście na tuzin. Nie, wręcz przeciwnie, Javier zatrudnił topoenologa z Burgundii. Razem winifikują małe plony unikalnego Verdejo w burgundzki sposób, tak jak Pierre robi z Chardonnay w Meursault i Puligny Montrachet. Po kilku latach powstaje topowy cuvée „Ossian Capitel”. W ciągu kilku lat Ossian stało się najbardziej szanowanym białym winem w Hiszpanii.
Notatki Winiarskie
Początki Ossiana sięgają 2005 roku, kiedy Ismael Gozalo i Javier Zaccagnini postanowili podjąć się projektu produkcji wyjątkowych win Verdejo w Segowii. Zasłynęło ono ze swojego zaangażowania w produkcję wysokiej jakości win — niektóre z bardzo starych winnic, które przetrwały filokserę, niektóre z nich mają ponad 100 lat i znajdują się na wysokości 900 metrów nad poziomem morza, a gleba jest bardzo złożona, co nadaje winom szczególny charakter. W 2013 roku rodzina Ruiz Aragoneses, założyciele Pago de Carraovejas w Ribera del Duero, została właścicielami winiarni, inwestując w duży projekt, aby wino Verdejo stało się wyjątkowe dla całego regionu. Po raz pierwszy spróbowaliśmy tego wina podczas naszej wycieczki w małej grupie do Hiszpanii jesienią 2022 roku, odwiedzając Pago de Carraovejas. Tak nam smakowało, że rozpoczęliśmy pracę nad wprowadzeniem go do Maine. Jest tutaj! Ich Quintaluna z 2020 r. jest jasnożółtozielona w szkle z nutami mandarynki, skórki cytrynowej, rumianku, złotej porzeczki, anyżu i pikantnych ziół. W smaku jest wytrawne, bogate w minerały, kredową teksturę, średnie body i orzeźwiającą kwasowość z równowagą i finezją.