Palacio Del Conde Gran Reserva
Kraj: Hiszpania
Region: Walencja
Apelacja: DO Valencia
Producent: Bodega La Viña (Anecoop)
Szczepy: Tempranillo
Pojemność: 0,75 l
Rozwiń opis...Czerwone, wytrawne wino hiszpańskie o złożonym bukiecie pełnym aromatów owoców leśnych wzbogaconych o subtelne nuty waniliowe i tostowe. W ustach mocne, krągłe, harmonijne, o długotrwałym posmaku. Podawać do czerwonych mięs, wędlin, zapiekanek, serów. Notatki Sommelier Bachus Wina
Palacio del Conde dał Tempranillo przedłużone 30 miesięcy w beczce, co zapewnia miękki brzeg wanilii do rdzenia dojrzałych czerwonych owoców. Aromatyczna i gładka, będzie błyszczeć z kaczką lub jagnięciną, mocnym serem lub tapas, jak jamón serrano. Zdekantowanie na godzinę przed podaniem naprawdę otworzy jedwabiste, pikantne smaki.
Walencja to prowincja pełna dobrego wina, położona w centrum słonecznego wschodniego wybrzeża Hiszpanii. Prawdą może być że jest bardziej znana z pomarańczy (i paelli) niż z wina. Centrum administracyjne Walencji to miasto o tej samej nazwie, trzeci co do wielkości w Hiszpanii i największy port na Morzu Śródziemnym. Dowody archeologiczne sugerują, że produkcja wina w Walencji sięga ponad tysiąca lat, ale region ten nigdy nie zajmował szczególnie ważnego miejsca na światowej mapie wina. W epoce nowożytnej produkcja wina w Walencji koncentrowała się bardziej na ilości niż na jakości, chociaż teraz to się stopniowo zmienia. Oprócz tytułu Valencia DO, prowincja ta jest również domem dla Utiel-Requena Denominación de Origen. Prawa Valencia DO są nadzorowane przez lokalny Consejo Regulador (organ winiarski), ustanowiony w 1957 roku. Tytuł wina Valencia Denominacion de Origen obejmuje 13 000 hektarów (32 000 akrów), podzielonych nierównomiernie między dwa odrębne obszary geograficzne. Mniejszy obszar, Clarino, leży około 65 kilometrów (40 mil) na południowy zachód od Walencji, granicząc z północnym krańcem strefy Alicante DO. Specjalnością są tu mięsne wina czerwone z szczepów Monastrell, Tempranillo , Cabernet Sauvignon i Merlot. Większy obszar, na którym znajduje się większość winnic, leży w głębi lądu od miasta. Rozciąga się na północ i zachód u podnóża pasma górskiego Sistema Ibérico.
Region Walencji można podzielić na trzy strefy produkcyjne. Pierwsza, Alto Turia, znajduje się około 70 kilometrów (45 mil) na północny wschód od Walencji. Jak sama nazwa wskazuje, jest to wzniesiony obszar skupiony wokół górnych odcinków rzeki Turia. Winnice są tu sadzone na wysokości od 700 do 1100 metrów (2300–3600 stóp). To sprawia, że jest to najwyższa i najfajniejsza z podstref Valencia DO, a zatem najlepiej nadaje się do produkcji białych wytrawnych win. Macabeo i lokalna Merseguera to najchętniej wybierane odmiany winorośli. Niżej w dolinie Turia znajduje się druga strefa produkcyjna, w której produkowane jest słodkie, charakterystyczne wino Moscatel de Valencia. Winnice i bodegi skupiają się wokół parafii Chiva, Cheste, Godelleta, Montroy, Monserrat i Turís, na wysokości od 150 do 400 metrów (500f-1300ft). Chociaż nieco gorętszy niż Alto Turia, obszar ten jest nieco chłodzony przez morską bryzę znad Morza Śródziemnego. Moscatel de Alejandra to odmiana winorośli stojąca za soczyście słodkimi winami wytwarzanymi tutaj. Tuż na wschód od doliny Turia leży strefa Valentino, która generuje większą różnorodność stylów niż jej sąsiedzi. Białe wina powstają tu z Macabeo i Merseguera, ale także z francuskich „międzynarodowych” szczepów Chardonnay i Semillon . Preferowane odmiany czerwonego wina to Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Merlot.
Jak dotąd nie ma jednego, archetypowego „walenckiego” stylu wina, chociaż stopniowy ruch w kierunku jakości (z dala od ilości produkowanych masowo, na których koncentrował się region w XX wieku) obraca się wokół bogatych, opartych na owocach czerwonych Monastrel. Tradycyjnie portfolio win regionu jest podzielone na różne style. Należą do nich łatwe do picia czerwone, białe i różowe, mocne podwójne makarony czerwone i wzmocnione moscatele. Prowincja produkuje również niewielką ilość musującego cava .