Pedro Ximenez 1927 Alvear
Kraj: Hiszpania
Region: Andaluzja
Apelacja: Montilla-Moriles
Szczepy: Pedro ximenez
Rodzaj: białe słodkie
Poje,75l Alk: 16% VIP
Rozwiń opis...Wino zachęca niezwykłymi aromatami żywicy, kawy, kandyzowanych owoców. Dobrze zbudowane, jest pełne, czyste i niezwykle uwodzicielskie. Pedro Ximenez słodkie wino wytwarzane z wysuszonych na słońcu winogron w tradycyjnym systemie solera. Zachowanie równowagi przy tak wielkiej słodyczy jest zadaniem bardzo trudnym, jednak PX 1927 jej nie brakuje! To ten sam szczep i sposób produkcji wina jak w przypadku Sherry. Deser sam w sobie! Montila-Moriles to region winiarski w Andaluzji, leżący na południe od Kordoby. Podobnie jak w Jerez, tak i tu tradycyjnie wytwarza się wina wzmacniane. Podczas ich produkcji dodaje się destylat winny w celu zatrzymania fermentacji, a następnie poddaje dojrzewaniu w dębowych beczkach. Czołowym producentem jest tu rodzinna firma Alvear, jeden z najstarszych producentów wina w Andaluzji. Historia firmy sięga 1729 roku, kiedy to Don Diego de Alvear y Escalera wyprodukował swoje pierwsze wino. 8 kolejnych pokoleń udoskonalało metody produkcji, modernizowało wytwórnię, dbało o zachowanie dziedzictwa. Tu kultura, tradycja, smak i nowoczesność podążają razem w harmonii i zgodzie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Montilla-Moriles to region winiarski położony na południu prowincji Córdoba w Andaluzji. Do wyrobu tamtejszych win używa się wyłącznie białych szczepów winorośli, głównie jest to Pedro Ximenez, ale nie tylko. W mniejszych ilościach używa się także odmian tj. Moscatel de Grano Menudo, Airén, Baladí-Verdejo czy Montepila. Warto zapamiętać, że D.O. Montilla-Moriles słynie głównie z produkcji win wzmacnianych.
Pedro Ximenez (PX) to jedna z najbardziej znanych hiszpańskich odmian winorośli, kojarzona głównie z ciężkimi, gęstymi i bardzo słodkimi winami. Pedro Ximénez odpowiada za jedne z najlepszych słodkich win świata, które z łatwością osiągają poziom 400 gramów cukru na litr, 15–16% alkoholu oraz rzadko spotykaną koncentrację i złożoność. Typowe nuty jakie znajdziecie w winach wyprodukowanych z tego szczepu to: kandyzowane owoce, kawa, czekolada, figi, przyprawy (cynamon), zioła…
Bodega Alvear to jednen z najbardziej znanych i szanowanych producentów w Montilla Moriles. Mają oni niezwykle długie tradycje winiarskie, sięgające 1721 roku. Słyną głownie ze swoich słodkich win produkowanych w Montilla-Morlies, jednak ich działalność winiarska nie kończy się na PX. Posiadają oni także winnice w Estremadurze, gdzie uprawiane są odmiany takie jak: garnacha, tempranillo i syrah.
Alvear Pedro Ximénez Montilla-Moriles 1927 - zdecydowanie jedno z najlepszych słodkich win, jakie miałam okazję degustować. Gęste, jedwabiste, bardzo słodkie (aż 405 gramów cukru), czyste, z niezwykle przyjemnymi nutami karmelu, toffi, orzechów włoskich, kawy, daktyli, miodu, czekolady, suszonych fig i moreli… Złożone, długie, o oleistej strukturze. Czysta przyjemność!