Álvaro Palacios Del Bierzo
Kraj: Hiszpania
Region: Kastylia-León
Apelacja: Wina Bierzo DO
Producent: Álvaro Palacios
Winiarnia: Bodegas Descendientes de J.Palacios
Typ: Red Dry - Mencia
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Pétalos Del Bierzo to czerwone wytrawne wino powstało z odmiany Mencia z małą domieszką Alicante Bouschet, Godello, Gran Negro, Negreda z upraw biodynamicznych uprawianych w regionie Bierzo. Wykorzystane winogrona pochodzą z działek o bardzo starych pędach, w wieku od 50 do 90 lat., dojrzewające w dębowych beczkach przez okres 8 miesięcy, aby dodać nieco złożoności, jednocześnie zachowując świeżość i pierwotny charakter wina.
Pétalos Del Bierzo prezentuje piękną błyszczącą rubinową czerwień. Bukiet ujawnia złożone aromaty dojrzałych czerwonych owoców, czarnych owoców leśnych, dojrzałych porzeczek, fiołków, z nutami balsamicznymi, lukrecją oraz tytoniem. Na podniebieniu pełne i skoncentrowane, o miękkich drobnoziarnistych taninach, którym towarzyszą nuty dojrzałych wiśni, czarnej porzeczki, z nutą czekolady. Finisz długi i aksamitny. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, pieczeń, mięsa z grilla, gulasze, sery dojrzewające, zapiekanki.
Notatki Sommelier:
Alvaro Palacios nie jest zupełnie nową twarzą na scenie winiarskiej – Alvaro pomógł zrewolucjonizować hiszpański przemysł winiarski, wytwarzając bogate, złożone wina w Priorat . Jego pierwsze wino, L'Ermita 1995, przyniosło mu uznanie jako jednego z najbardziej natchnionych i oddanych winiarzy na świecie (Alvaro produkuje dwa inne fascynujące wina Priorat Finca Dofí i Les Terrasses). Nadal robił fale dzięki swojemu zaangażowaniu w inne hiszpańskie apelacje, takie jak Ribera del Duero i Rioja .
Palacios pochodzi z dużej i szanowanej rodziny winiarskiej z regionu Rioja, należącej do Bodegas Palacios Remondo . We wczesnych latach 20-tych Alvaro Palacios internowany w Bordeaux u bokuChristian Moueix, słynny winiarz z zamków Pomerol w Pétrus i Trotanoy . Po powrocie do Hiszpanii początkowo zrezygnował z angażowania się w rodzinny biznes, a zamiast tego prowadził własne przedsięwzięcia, w których miałby swobodę tworzenia wyróżniających się win najwyższej jakości. Sukces w Priorat zainspirował go do ponownego poszukiwania czegoś nowego, tym razem pokładając wiarę w potencjał Bierzo .
Głównym winogronem Bierzo jest mało znana, rodzima czerwona odmiana Mencía . Podczas gdy Bierzo to stosunkowo nowa apelacja win(Denominación de Origen od 1989 r.), posiada bogactwo bardzo starych winorośli, posadzonych na niezwykle stromych zboczach i pod tym względem przypomina region Priorat. Palacios wraz ze swoim siostrzeńcem Ricardo Perezem (który również przebywał w Bordeaux) założyli Descendientes de J. Palacios w 1998 roku w wiosce Villafranca del Bierzo. Nazwali posiadłość na cześć ojca Alvaro, który zmarł w 2000 roku.
Szczep: Mencia
Mencía jest głównym winogronem regionu Bierzo i jego niekwestionowaną gwiazdą, obejmującą prawie dwie trzecie winnic. Ta czerwona odmiana winogron jest uprawiana prawie wyłącznie w północno-zachodniej części Hiszpanii (szczególnie w DOS Galicji , Valdeorras, Monterrei i Ribeira Sacra ). Mencía dojrzewa wcześnie, w połowie września i jest dobrze przystosowana do morskiego klimatu Bierzo, gdzie jesienne deszcze są dość powszechne. Mencía dopiero niedawno znalazła się w centrum uwagi jako odmiana winorośli o wysokiej jakości i dużym potencjale. Prawidłowo wykonany oferuje fascynujące wina w kontrastującym spektrum stylów; na jednym końcu są owocowe i wyprzedzające wina z giętkimi taninami i soczystymi owocami. Z drugiej strony są bardziej skoncentrowane, mocne style z egzotyczną ziemistością, gładkimi taninami i godnym pozazdroszczenia odzwierciedleniem bogatego w minerały terroir Bierzo.