Dominio de Pingus Ribera Del Duero PSI
Kraj: Hiszpania
Region: Ribera del Duero
Apelacja: DO Ribera del Duero
Producent: Dominio De Pingus
Szczep: 88% Tinto Fino (Tempranillo), Garnaha
Pojemność: 0,75l VIP
Rozwiń opis...Wino powstałe ze starych winorośli 50 letnich i starszych, posiada głęboko rubinowy kolor wpadający w fiolet z aromatami czarnych owoców i przypraw, gorzkiej czekolady z delikatną nutą słodyczy. Mocne i intensywne o wyrazistej kwasowości, soczyście owocowe z miękkimi taninami i pikantnym niuansem na finiszu. Sugestie kulinarne: mięsa z rusztu, wędliny, pasztet.
Notatki Sommelier Bachus Wina
PSI jest 23. literą alfabetu greckiego i jest nazwą utopijnego wina Petera Sissecka (spośród upragnionych Pingus i Flor de Pingus) z Ribera del Duero. Peter odszukał najlepszych niezależnych hodowców winnic w Ribera i zachęca ich do ulepszania praktyk uprawy winorośli i unikania chemikaliów, obniżania plonów i praktykowania biodynamiki, płacąc im coraz więcej za owoce w miarę ich ulepszania. Rezultatem jest „oddanie” wina z regionu, które wyraża również „duszę” Ribery.
PSI Ribera del Duero łączy ich wiedzę na temat winnic i nowej winnicy. Wiele się nauczyli w ostatnich latach, a ich maszyna do sortowania winogron musiała dużo pracować. Nowy rok był bardziej jednorodny, łatwiejsze zbiory, kiedy większość ludzi robiła lepsze wino. W winnicy zainwestowali w prosty budynek, ale w najlepszą technologię. W mieszance użyli około 10% Garnachy, co zostało zrobione rok po starzeniu partii osobno. Bardzo przypominają mi młode wina z Ribera del Duero z początku lat 90., z aromatami skórki pomarańczowej, ziemistymi i dymnymi (bardzo łagodnymi) oraz z drobnoziarnistymi taninami. Ma dobrą dojrzałość przy 14% alkoholu i zintegrowaną kwasowość, ale świetną równowagę.
Nowy lepszy smak wino Pingus zawdzięcza otwarciem nowej cęśći zakładu winiarskiego, w którym panują znacznie lepsze warunki pracy. Nowa mieszanka składa się w 86% z Tinta del Pais (lokalna nazwa Tempranillo), 12% Garnacha i 2% innych lokalnych odmian, w tym trochę białych winogron. Wino jest fermentowane przy użyciu rodzimych drożdży, a większość dojrzewa w dużych dębowych kadziach o pojemności od 5000 do 10 000 litrów, z czego 20% dojrzewa w mniejszych francuskich beczkach przez 18 miesięcy.
Powstałe wino jest naprawdę, naprawdę ładne. Garnacha dodaje świeżości czerwonych owoców, rzadko spotykanej w Ribera del Duero. Jak mówi Gutierrez: „ Podniebienie jest średnio treściwe, z delikatnymi taninami, strasznie zrównoważone i ma piękną teksturę. Jest elegancki, więcej niż mocny, ale pełen energii. Zawierające złożone nuty czerwonych owoców, egzotycznych przypraw, złożone niuanse kwiatowe i finisz, który się nie kończy, jest to wino, które zapewni natychmiastową satysfakcję, ale ma też pewną trwałość.
Jestem bardzo podekscytowany możliwością bycia jedynym z sprzedawcówą tak wsmaniałego wina. To naprawdę wyjątkowe wino, którym można się delektować tylko w gronie najlepszych przyjaciół. Aby w pełni to docenić polecam dobry, godzinny dekant i/lub posiłek z grillowanej jagnięciny i pieczonych warzyw korzeniowych.
The Pingusa historia jest niepowtarzalan. Duński winiarz i wyszkolony w Bordeaux Peter Sisseck postanowił na początku lat 90-tych spróbować tego wina w trudnych warunkach Ribera del Duero. W 1995 roku ukazał się jego debiutancki rocznik Pingusa. Jak to było? Na tyle dobre, że słynny krytyk wina Robert Parker nazwał je „jednym z najwspanialszych i najbardziej ekscytujących win, jakie kiedykolwiek próbowałem”. Powiedzmy, że Sisseck ma umiejętności i etykę pracy w połączeniu z wielką intuicją, czyli wszystkie cechy największych winiarzy na świecie. Dziś Pingus jest synonimem mitycznej wielkości. Więc to ten sam facet, który produkuje to wino.
Aby osiągnąć swój cel, jakim jest produkcja wina, które będzie ucieleśnieniem Ribera del Duero, jej winnic i wielu drobnych plantatorów, Peter produkuje PSI z winogron zakupionych z 750 działek i 20 różnych wiosek w całym regionie. Wszyscy hodowcy, z którymi współpracuje w ramach tego projektu, prowadzą rolnictwo organiczne i biodynamiczne. PSI to „projekt pasji” Petera i jest to jego sposób na odwdzięczenie się wielu oddanym hodowcom w regionie, którzy powitali go z otwartymi ramionami, kiedy przybył do Hiszpanii na początku lat 90-tych.