Cruz de Alba Ramon Bilbao Ribera del Duero
Wino Cruz de Alba Ramon Bilbao Ribera del Duero
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ramon Bilbao Cruz de Alba Ribera del Duero DO
Kraj: Hiszpania
Region: Ribera del Duero
Apelacja: DO Ribera del Duero
Producent: Bodegas Ramón Bilbao
Typ: Dry Red Tempranillo
Pojemność: 0,75l C4
Intensywne, świeże aromaty czerwonych owoców z niuansami przypraw przemieszanymi z subtelną podstawa aromatów mineralnych. Na podniebieniu nieprzesadnie taniczne i mięsiste, przywodzące na myśl śliwki, cedr i nuty balsamiczne, pozostawiające w ustach przyjemne poczucie elegancji i struktury. Długi, utrzymujący się finisz, jednocześnie owocowy i jedwabisty.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Cruz de Alba Reserva pachnie intensywnie ciemnymi owocami, tostami i nutą śmietany. W smaku złożone, świeże i eleganckie z pięknie zaokrąglonymi taninami i aromatycznym, długotrwałym finiszem. Aromat jest bardzo wyraźny, z czarnymi jagodami i nutami prażonych barrique. Nuty przypraw dopełniają złożony obraz. Na podniebieniu wino jest bardzo pełne, ale jednocześnie delikatne i pełne finezji, finisz niemal nie ma końca. Drobnoziarniste taniny i ich struktura zapewnią mu długą żywotność.
Historia Cruz de Alba zaczeła się około dziesięć lat temu znana winiarnia Rioja Ramon Bilbao rozpoczęła swoją działalność w drugim co do wielkości obszarze „R” w Hiszpanii, Ribera del Duero. Dziś posiadają już 40 hektarów doskonałych winnic w bezpośrednim sąsiedztwie Alejandro Fernandeza z Pesquera. W Cruz de Alba Rodolfo Bastida stawia na udaną mieszankę owoców i koncentracji.
Los Hoyales to pojedyncza lokalizacja o powierzchni 1,8 hektara w formie naturalnego amfiteatru w Finca Los Hoyales. Winorośl ma 53 lata. Bodegas Cruz de Alba rozciąga się na powierzchni ponad 40 hektarów, pośrodku złotej mili regionu winiarskiego Ribera del Duero, pomiędzy miastami Valladolid i Peñafiel. Jedną z najważniejszych cech charakteryzujących to wino jest piaszczysta gleba, na której rośnie. Jest to wyjątkowo specyficzna gleba, która nadaje winu finezji i elegancji.
Sergio Avila jest enologiem z Cruz de Alba. Dla Sergio enologia jest sposobem życia i odczuwania. Dlatego swoją twórczość opiera na obserwacji, relacji z naturą i szacunku dla cykli życia. Stosowanie tej metody pracy pozwala mu interpretować specyficzne potrzeby gleby, tak aby winogrona w jego winnicach mogły się rozwijać przy jednoczesnym przestrzeganiu najwyższych kryteriów jakości.
Region winiarski Ribera del Duero położony jest w prowincjach Burgos, Valladolid, Segovia i Soria i zajmuje powierzchnię 20 500 hektarów. Region winiarski Ribera del Duero położony jest około 150 km na północ od Madrytu, na wschód od miasta Valladolid. (Nawiasem mówiąc, to miasto było przez pewien czas stolicą Hiszpanii w średniowieczu). Zaledwie 40 lat temu wszystko tutaj było obsadzone winoroślą. Potem jednak zainstalowano systemy nawadniające i wiele winnic zamieniono na pola warzywne. Oznaczało to, że można było zarobić więcej pieniędzy. Jednak w latach 90. sytuacja uległa ponownej zmianie na korzyść uprawy winorośli i dziś Ribera del Duero jest uważana za jeden z najlepszych regionów winiarskich w Hiszpanii.
Klimat tutaj jest kontynentalny z pewnymi wpływami śródziemnomorskimi i dość surowy, z bardzo gorącym i krótkim latem. Najważniejszą odmianą winorośli jest Tempranillo (tutaj nazywana Tinto Fino lub Tinto del Paîs). Musi być obecny w co najmniej 75% we wszystkich winach. Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Grenache i Albio (białe) to inne dozwolone odmiany.
Crianza: co najmniej 12 miesięcy leżakowania w beczce, nie można wprowadzić na rynek wcześniej niż 1 października w drugim roku po zbiorach
. Reserva: co najmniej 12 miesięcy leżakowania w beczce plus 24 miesiące leżakowania w winnicy , nie może zostać wypuszczony najwcześniej po 1 grudnia trzeciego roku po zbiorach. Zbiór na rynek
Gran Reserva: co najmniej 24 miesiące starzenia w barrique plus 36 miesięcy starzenia w butelce w winnicy, może nastąpić dopiero po grudniu Najwcześniej 1 piąty rok po zbiorach na rynku.
2022-10-05
Ramon Bilbao Cruz de Alba Ribera del Duero 2014
Elegancka czerwień. Na nosie jest słodki, z aromatami przypraw, jeżyn, jagód, czekolady, kokosa i wanilii. W ustach ma dużo ciała, kremowe garbniki. Smaczne wykończenie.